Dansker skal ro verdenskendt traditionsløb: 'Det er enormt ærefuldt'

Danske Ida Gørtz Jacobsen skal søndag ro Cambridge-båden gennem London.

Ida Gørtz Jacobsen ses her i tredje position i Cambridge-båden i fuld gang med forberedelserne til Boat Race søndag den 7. april (Foto: The Boat Race company)

Hun har roet et utal af nationale og internationale stævner, men søndag skal hun prøve noget helt nyt og ganske unikt.

24-årige Ida Gørtz Jacobsen blev i marts udtaget til Oxford versus Cambridge Boat Race. En årlig rokonkurrence mellem Oxford og Cambridge Universitys bådklubber, og en konkurrence, der siden 1856 har samlet et hav af mennesker til en hektisk, adrenalinpumpende og ikke mindst prestigefyldt dag.

- Det er et kæmpe løb og et af de mest sete roløb i verden. Det er et løb, de fleste roere følger med i til trods for, at de ikke kender dem, der er med.

- Det er noget helt andet end både nationale og internationale konkurrencer, siger Ida Gørtz Jacobsen til DR Sporten.

Den unge og talentfulde roer begyndte på sit litteraturvidenskabsstudie på Cambridge University i sommer, og med optagelsen her var første dør åbnet til en mulig udtagelse til det spektakulære løb.

I september begyndte de første prøvetræninger, hvor et utal af tilmeldte roere ses an, vurderes og testes i forskellige konstellationer for at finde den helt rigtige og ikke mindst bedste båd indeholdende otte roere og en kaptajn.

Og valget faldt i marts altså blandt syv andre roere på Ida Gørtz Jacobsen, og dén melding var både en stor lettelse og glæde, men også en påmindelse om, at det er nu, det bliver alvor.

- Det er enormt ærefuldt og noget, jeg har set meget frem til. Det betyder rigtig meget.

- Men én ting er at blive udtaget. Noget andet er, at vi jo kæmper for at slå Oxford. Så nu er det der, udfordringen for alvor ligger.

En kvart million tilskuere

At Oxford versus Cambridge Boat Race er et gigantisk roløb ses ganske tydeligt på både antallet af sammenstimlede mennesker langs Themsen såvel som den store mediebevågenhed.

I 2009 satte løbet tilskuerrekord, da hele 270.000 mennesker, var mødt frem for at opleve de store robåde kæmpe sig langs floden i jagten på sejren. Og samtidig fulgte intet mindre end 15 millioner mennesker med i fjernsynet, hvor BBC live-transmitterer fra begivenhedernes gang.

Boat Race både tiltrækker og udvikler således også dygtige roere, og mens Ida Gørtz Jacobsen altså er blandt dem, der kan kalde sig landsholdsroer, har der gennem tiden også været andre store navne i de to universiteters både.

Historiens startfelter tæller blandt andre firedobbelte olympiske mester Sir Matthew Pinsent, der vandt guld i både 1992, 1996, 2000 og 2004, og som sad i Oxford-båden i tre omgange i perioden 1990 til 1993.

Cambridge-båden har blandt andre indeholdt Kieran West, der med den britiske otter vandt OL-guld i år 2000.

Dansk rekord og gode muligheder for engelsk succes

Om Ida Gørtz Jacobsen i fremtiden kommer til at bidrage til den danske OL-medaljesamling, skal være usagt, men i sommer skrev hun sig om ikke andet ind i de danske rekordbøger.

Ved VM i Plovdiv roede hun og resten af den danske damefirer hurtigste danske tid nogensinde, da de tilbagelagde distancen på to kilometer i løbet af 6.24.81. Og Ida Gørtz Jacobsen er da også en af de mere prøvede roere i Cambridge-båden, der søndag skal forsøge at genvinde titlen, som universitetets damehold også vandt sidste år.

- Hende foran mig i båden blev nummer tre ved seneste U23-VM. Men jeg er den eneste, der har været med til senior-VM.

Sådan så det ud, da den udvalgte Cambridge-båd blev præsenteret i marts foran Tower Bridge i London. Fra venstre mod højre: Hugh Spaughton, Lily Lindsay, Ida Gørtz Jacobsen, Pippa Whittaker, Kate Horvat, Larkin Sayre, Laura Foster, Sophie Deans and Tricia Smith. (Foto: The Boat Race company) (© The Boat Race company)

- Der er dog en del, der har deltaget ved både junior-VM og U23-VM. Og derudover er der flere af de andre, der har roet Boat Race tidligere, og dén erfaring giver båden et kæmpe løft, siger Ida Gørtz Jacobsen.

Derfor tror hun også fuldt og fast på, at hun og de otte holdkammerater i båden kan kalde sig vindere, når de krydser stregen søndag.

- Vi skal egentlig bare gøre det samme, som vi har gjort til træning. Og det er nok dér, den største udfordring ligger.

- Det er så stort et løb. Der er så mange mennesker, og der er så meget larm i startblokkene. Og så kan det være svært at holde hovedet koldt og gøre det, man normalt gør til træning.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk