Dartstjerne raser efter ’corona-bombe’ og udelukkelse fra VM: ’Kontrollen har ikke været god nok’

Hollandske Michael Van Gerwen har efter en positiv coronatest været tvunget til at trække sig fra VM i dart.

Michael Van Gerwen skulle i aftes have mødt engelske Chris Dobey. (Foto: Kieran Cleeves © PA Wire/PA Images)

Rettelse: Det fremgik tidligere i artiklen, at Michael Van Gerwan tabte sidste års finale i VM i dart. Dette er ikke korrekt. Det var i år 2020, at Michael Van Gerwan tabte finalen i VM i dart.

I januar var hollandske Michael Van Gerwen verdens bedste dartspiller. Han lå nummer ét på verdensranglistenimponerende syvende år i træk.

Men det ligger efterhånden langt tilbage, og dartstjernen kan se tilbage på et helt år, hvor det meste har været udenfor skiven. Van Gerwen har ikke vundet en eneste stor turnering og er dumpet ned som treer på verdensranglisten.

Alligevel var han blandt forhåndsfavoritterne til at genvinde VM, der lige nu bliver afholdt London.

Indtil i aftes.

For Michael Van Gerwen er testet positiv for corona og dermed tvunget til at trække sig fra turneringen allerede før ottendedelsfinalerne.

- Jeg er skuffet, forvirret og sur over, hvordan mit VM slutter, skriver Van Gerwen på Twitter.

Det endelige testresultat tikkede ind kort før hollænderens bare anden kamp ved VM.

Han har ingen symptomer, men til gengæld alenetid med sin landsmand Vincent van der Voort, der ligesom en tredje hollænder er testet positiv og dermed ikke længere konkurrencedygtige.

Den trefoldige verdensmester er frustreret, for han mener ikke, at det internationale dartforbund, PDC, har gjort nok for at sikre spillernes helbred.

- De burde have tjekket alle ved døren hver eneste dag, men det gjorde de ikke. Der er ingen britisk lov for det, men det havde været nyttigt, siger Michael Van Gerwen til det hollandske medie AD.

VM skulle have været vendepunktet for ’Mighty Mike’, der det seneste år ikke har leveret de vanligt høje standarder, der har gjort ham til en af sportens største stjerner.

Men fra sit hotelværelse i London kan han nu se endnu en turnering, der ikke rammer plet i 2021.

- Det er det værste mareridt. Jeg tester mig selv hver dag og ved ikke, hvordan jeg er blevet smittet, siger han til AD.

Kritik af selvtest

En del af den 32-årige hollænders frustrationer mod dartforbundet PDC går på de testforanstaltninger, der har været hverdag for de 96 VM-kombattanter.

Deltagerne ved VM har skullet selvteste på hotelværelset og i tilfælde af et positivt resultat, er det spillerens eget ansvar at indlevere det til forbundet, der gennem en efterfølgende PCR-test vurderer, om spilleren er smittet eller ej – og altså må spille eller ej.

- Jeg kunne have snydt alle, men det gjorde jeg ikke, for jeg vil gerne kunne se mig selv i spejlet. Folk dør af corona, så man snyder ikke, siger Van Gerwen til AD.

Van Gerwen bliver både kaldt 'Mighty Mike' og 'The Green Machine'. (Foto: Peter Cziborra © Scanpix Denmark)

Han indberettede sin positive selvtest, men har stadig svært ved at forstå, hvordan både han og landsmanden Vincent van der Voort er blevet smittet. For Van Gerwen fortæller til det hollandske medie AD, at de to dartspillere gjorde alt, hvad de kunne for at undgå smitte.

- Vi gik ikke engang til lokalet med morgenmad på hotellet, fordi vi syntes, at der var for mange mennesker, siger han.

Men mens der i Danmark er krav om coronapas for at kunne gå på restaurant og i svømmehallen, er der i Storbritannien ingen retningslinjer for test eller vaccine, der giver adgang til offentlige steder.

Og derfor mener Michael Van Gerwen, at PDC som arrangør af verdensmesterskabet i dart kunne have gjort mere for at sikre både spillernes helbred og mulighed for at konkurrere i London.

- PDC vil til enhver tid sige, at de har fulgt regeringens retningslinjer, men de kunne have gjort mere. Kontrollen har ikke været god nok. Det er bare en stor corona-bombe lige nu, siger han.

Dartforbundet udtalte i aftes efter Van Gerwens smittetilfælde til nyhedsbureauet AP, at de deler spillernes frustration over ikke længere at kunne spille ved VM, men de vil ikke kommentere på enkeltes omstændigheder.

- Vi fortsætter med at følge de godkendte sikkerhedsprotokoller, der inkluderer at teste alle, der er involveret ved VM, siger PDC til nyhedsbureauet AP.

Verdensmesterskaberne i dart bliver afgjort den 3. januar, når der er finale i Alexandra Palace.