De Europæiske Lege i 2023 afholdes i LGBT-fri zone: 'Harmonerer ikke med de olympiske værdier'

Præsidenten for de Europæiske Olympiske Komiteer vil sikre alle deltageres rettigheder på trods af LGBT-fri zone.

I september protesterede polske nationalister mod, hvad de kalder 'LGBT aggression' i den polske hovedstad, Warsawa. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)

En LGBT-fri zone. En zone, hvor det at flage i regnbuens farver er et brud på, hvad godt er. I hvert fald hvis du spørger rådmændene i den polske region Malopolska. Hovedstaden i selv samme region, Krakow, skal være vært for de kommende Europæiske Lege.

Rådmændende i Malopolska, hvor halvdelen af begivenhederne til de Europæiske Lege skal afholdes, har i godt et år erklæret, at LGBT-miljøet er farligt for den traditionelle polske kernefamilie.

Men det skal der laves om på, mener Europa Parlamentets kommissionsformand Ursula von der Leyen, der har kritiseret det regerende polske parti.

Kommisionsformand Ursula von der Leyen kritiserede det regerende polske parti i hendes tale til unionen i september. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Det sagde kommissionsformanden i sin første tale om unionens tilstand i september.

- Jeg vil være krystalklar. LGBTQ+-frie zoner er medmenneskeligheds-frie zoner. Og de har ingen plads i vores union, lød det i talen fra von der Leyen.

En holdning, som den midlertidige præsident for de Europæiske Olympiske Komiteer, EOC, Niels Nygaard tilslutter sig med henblik på de Europæiske Lege, der går under navnet European Games.

- Det er klart, at zonerne ikke harmonerer med de olympiske værdier. Diskrimination af seksuelle orienteringer er absolut ikke noget, vi kan sympatisere med, siger EOC-præsidenten, Niels Nygaard, til DR Sporten.

- Derfor vil vi sikre os, at der ikke vil finde diskrimination sted i forbindelse med European Games. Det bliver en del af selve aftalen med de polske arrangører.

Idrættens dilemma

Skulle situationen være den samme i 2023, vil European Games stadig kunne løbe af stablen på trods af, at der i den øvrige del af regionen, hvor legene ikke bliver afholdt, kan finde krænkelser sted.

- Vores dilemma fra idrættens side er, at vi kan agere og have specielle regler i forhold til den øvrige situation i området, men vi har ikke nogen jurisdiktion i forhold til de pågældende landes lovgivning.

- Vi håber selvfølgelig på, at de holdninger, som den olympiske bevægelse bygger på, også spreder sig til de lande, siger Niels Nygaard.

Niels Nygaard har siden juni måned været præsident i EOC, da den daværende præsident afgik ved døden. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Der er knap tre år til European Games, og i EOC håber de, at den nuværende diskussion kan bære noget godt med sig.

- Der er ingen tvivl om, at det er noget, der kommer til at fylde meget de næste to-tre år (op mod legene, red.). Man kan håbe, at diskussionen er med til at bringe den generelle situation i en bedre retning. Det er i hvert fald mit håb, siger EOC-præsidenten.

Zonerne er gået under radaren i EOC

Men det er først for nyligt, at EOC-præsidenten har fået kendskab til disse zoner.

- Jeg vil gerne være ærlig og sige, at jeg ikke er blevet opmærksom på det, før Europa Parlamentet henvendte sig for et par uger siden om situationen.

- Vi har understreget over for parlamentet, at alt vil blive overholdt i forbindelse med selve arrangementet, siger Niels Nygaard.

To måneder før Malopolska blev valgt som vært for de Europæiske Lege, gjorde regionen det klart, at der skulle sættes en stopper for denne såkaldte "LGBT-propaganda".

- For at være ærlig, så var det under radaren. Det var ikke et issue, der var opmærksomhed på, da aftalen blev indgået, lyder det fra EOCpræsidenten, Niels Nygaard.

Når olympiske begivenheder som denne løber af stablen, arbejdes der ud fra fundamentale olympiske retningslinjer. Et kodeks kaldet Olympic Charter, der sikrer, at alt forløber i den olympiske ånd, og som dikterer, at der ikke må finde diskrimination sted.

EOC-præsidenten er sikker på, at disse vil blive efterlevet til European Games om tre år, lige som det ifølge Niels Nygaard blev efterlevet til vinter-OL i Sochi i 2014, selvom Rusland også har lignende lovgivning.

- Det får vi skrevet ind i kontrakten med arrangørerne, på samme måde, som IOC får det skrevet ind i aftalen med værterne for de Olympiske Lege.

- Vi har handlet ud fra, at arrangørerne kender til retningslinjerne for de olympiske programmer. Mig bekendt var der ikke nogen situationer til vinter-OL i Sochi, hvor arrangøren ikke overholdte det, som de skulle i forhold til aftalen, siger Niels Nygaard.

De Europæiske Lege er tidligere blevet afholdt to gange. I 2015 i Baku, Azerbaijan og i 2019 i Minsk, Hviderusland. De vindende nationer kan sikre pladser til OL i 2024 i Paris.

Efter henvendelse fra den polske ambassade i Danmark er det blevet understreget, at der ikke er tale om en decideret lovgivning, men en erklæring der udtrykker regionsrådmændenes synspunkt.

Facebook
Twitter