’De har reelt vredet armen om på spillerne’: Manglende vaccine kan koste jobbet i NFL

NFL-opstarten har været præget af en vaccinationsdebat. Ligaen har gjort det meget svært at sige nej tak, mener en ekspert.

Skeptikere spekulerer i, om NFL-spilleren Cam Newton mistede sit job, fordi han ikke er vaccineret mod corona. Han er ikke ene om at ville være fri, men ligaen presser på med strenge regler. (Foto: Jeremy Brevard © Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

Ingen vaccine, intet arbejde.

Det lader til at være fremgangsmåden i USA, hvor der ingen hjælp er at hente, hvis du ikke er vaccineret mod corona i verdens bedste liga for amerikansk fodbold.

NFL-sæsonen begynder natten til fredag, og forud for den første kamp har den amerikanske fodboldliga presset på for, at flest mulige af spillerne er vaccineret mod corona ovenpå en sæson, der blev spillet for lukkede døre. NFL har indført et system med strengere krav og sanktioner for uvaccinerede spillere, hvilket samtidig gør vaccinerede spillere mere attraktive for holdenes trænere.

Eksempelvis blev Cam Newton, ligaens bedste spiller i 2015, fyret i løbet af sommeren. Skeptikere mener, at det skyldes, at han ikke var vaccineret og dermed missede en uges træning, hvilket banede vejen for konkurrenten Mac Jones. Urban Meyer, cheftræner i Jacksonville Jaguars, indrømmede, at han og resten af staben gjorde forskel på spillere alt efter deres vaccinationspas i den samlede spillerevaluering.

Ifølge Anders Bo Rasmussen, lektor på Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet (SDU), forsøger ligaen at gøre livet svært for uvaccinerede spillere.

- NFL har reelt vredet armen om på spillerne og sagt, at hvis du ikke bliver vaccineret, så kan du ikke rejse eller gå ud at spise på samme måde, som de vaccinerede spillere.

Omkring 93 procent af spillerne har takket ja. Men der mangler endnu omkring 200 spillere, heriblandt nogle af de største profiler, som nægter eller for hvem, det er en privat sag. I følge den danske forsker skyldes det en blanding af kommercielle interesser, mistro til myndighederne og USA's racehistorie.

Mindre tiltro og adgang

Størstedelen af sidste sæson blev spillet bag lukkede døre, kampe blev flyttet eller aflyst, og adskillige spillere og stjerner var ude i perioder som følge af coronapandemien. Det kostede kassen for NFL, som derfor har indført et vaccinationsprogram for at undgå et lignende scenarie i år. Bryder du reglerne, venter der store bøder og sanktioner.

- Det er en smule kynisk, men man siger, at langt størstedelen af NFL's tiltag er med profit for øje. I forhold til coronavaccinationer er det tydeligt, at hvis ligaen skal have det bedste produkt på banen, skal spillerne være vaccinerede. Derfor bakker ligaen indirekte op om vaccinationsinitativer, siger Anders Bo Rasmussen.

Alligevel er der en gruppe spillere, som styrer udenom NFL's program. Det er der flere årsager til, fortsætter lektoren i amerikansk historie.

- Modsat Danmark er der i USA en grundlæggende mistro til myndighederne. Den ligger et sted under overfladen og bobler i diskussioner som denne.

Der er særligt en fraktion inden for det republikanske parti, som ideologisk er meget skeptisk overfor myndighederne. Dertil findes der konservative kristne grupper, der af religiøse årsager ikke vil lade sig vaccinere. Til sidst nævner Anders Bo Rasmussen USA's minioritetsgrupper, heriblandt sorte amerikanere, der historisk set har haft dårlige oplevelser med det amerikanske sundshedssystem.

- Derfor kan de have en mindre tiltro, adgang, information og uddannelse omkring vaccinen. Det har medvirket, at der ikke har været den samme tilslutning til vaccinationsprogrammet i en liga, hvor 70 procent af spillerne er sorte, fortæller Anders Bo Rasmussen.

Buffalo Bills' wide receiver Cole Beasley er en af de spillere, som nægter at lade sig vaccinere og har sagt, at han vil træffe sit eget valg og ikke vil tvinges af NFL. (Foto: Rich Barnes © Ritzau Scanpix)

Milliarder på spil

Flere hold har kunne melde en vaccinationsrate på 100 procent, og der er efterhånden så få uvaccinerede spillere tilbage, at Anders Bo Rasmussen formoder, at sæsonen kommer til at udspille sig mere gnidningsfrit end tilfældet var sidste år.

NFL har påbegyndt en undersøgelse i kølvandet på Urban Meyers udtalelser omkring forskelsbehandling af vaccinerede spillere. For selvom der er fordele i at have flest vaccinerede spillere, kan det få omfattende juridiske konsekvenser at vælge spillere fra på den baggrund.

- Hvis holdene siger det direkte, overtræder de potentielt nogle regler for, hvad man kan tillade sig som arbejdsgiver. USA har kæmpet hårdt for at udrydde den form for ulighed, men lige præcis i NFL, hvor der er så mange milliarder dollars på spil, må man erkende, at spillereevalueringen baseres på vaccineholdninger.

FacebookTwitter