De laver idræt for udsatte, men må leve fra hånden til munden: ’Lotto-milliarder bør tilgodese de svageste’

Staten vil prioritere idræt for udsatte, men pengene til at sikre indsatsen efterlyses.

Nesrin Ayoub er frivillig i gadeidrætsorganisationen GAME, og hun vil gøre en forskel for børn og unge, som ikke finder vej til foreningsdanmark (Grafik: Maria Eriksen Volthers).

Nesrin Ayoub er “Playmaker”, men det har intet med harpiks, håndbold og foreningsliv at gøre.

Hun er derimod frivillig i organisationen GAME, som landet over arbejder med en lang række forskellige gadeidrætsinitiativer, og for Nesrin Ayoub er motivationen soleklar: Hun vil gøre en forskel for udsatte.

Derfor står hun hver uge for fodboldtræninger for børn og unge, som ikke finder vej til de lokale fodboldklubber og idrætsforeninger, fordi der ikke er penge til det eller tradition for det i familien.

- Børnene elsker at være her, og vi nyder det også. Når vi ser, at de har det sjovt, så bliver vi motiverede til at komme her hver eneste gang. Vi kan se, at børnene hygger sig, siger Nesrin Ayoub på streetbanen ved det sociale boligbyggeri Stjernen på Frederiksberg.

GAME har eksisteret siden 2002 og har 150 frivillige, som med fodboldtræningerne engagerer 1.500 børn landet over. Økonomisk er GAME sikret via et kludetæppe af kommunal støtte, offentlige puljer og private fonde.

Økonomiske vilkår som direktør Morten Bo Andersen gerne så ændret på sigt - for GAME og andre aktører på området.

- Det er en udfordring, fordi man bruger en masse kræfter på at hoppe fra tue til tue og finansieringskilde til finansieringskilde, siger han.

Er Lotto-millioner lukket land?

Eksperter peger over for DR Sporten på de såkaldte udlodningsmidler som et oplagt redskab til at fremtidssikre organisationer som GAME.

Hvert år uddeler kulturministeriet 1,5 milliarder kroner i det, man tidligere kaldte for tipsmidler. DIF og DGI får langt den største del af kagen med henholdsvis 298 og 276,7 millioner kroner i 2019.

Og står det til Morten Bo Andersen burde politikerne overveje at tage fordelingsnøglen til Lotto-millionerne op til genovervejelse.

- Vi er ærgerlige over, at udlodningsmidlerne er et forholdsvist lukket land.

Han ser DIF og DGI som vigtige institutioner i samfundet.

- Jeg synes, at de gør rigtig mange gode ting. Det, der nogle gange kan blive anken omkring den måde, man gør det på, er jo, at der også er rigtig mange andre organisationer, som gør rigtig mange gode ting, som ikke er en del af den her økonomiske virkelighed, siger direktør i GAME, Morten Bo Andersen.

Morten Bo Andersen er direktør i gadeidrætsorganisationen GAME, og han efterlyser et større mod til at prioritere nyere aktører på idrætsområdet.

Hjemløselandsholdet blev reddet på målstregen

Også i organisationen Ombold kender man til de usikre økonomiske udsigter ved at arbejde med idræt blandt udsatte.

Ombold, der blandt andet står bag Hjemløselandsholdet og Asfaltligaen, var lukningstruet, da den tidligere regering valgte at udfase satspuljen. Men som et led i den politiske aftale for satspulje-reserven fandt et bredt politisk flertal 2 millioner kroner om året de næste 3,5 år til Ombold.

  • Organisationen Ombold står blandt andet bag hjemløselandsholdet. Her ses der billeder fra 2017, hvor Danmark var vært for de nordiske mesterskaber hold bestående af hjemløse. (Foto: Martin sylvest © Martin Sylvest)
  • Nordisk mesterskab i hjemløsefodbold lørdag d. 24. juni 2017. (Foto: Martin sylvest © Martin Sylvest)
  • Til nordisk mesterskab i hjemløsefodbold skal hvert land stille til turneringen med både med et herre- og dame-landshold, og spillerne har aktuelt eller tidligere været berørt af hjemløshed. (Foto: Martin sylvest)
1 / 3

En kærkommen håndsrækning til Ombold, men det ændrer ikke på ønsket om langsigtede løsninger, lyder det fra direktør Martin Pedersen.

Han mener, at udlodningsloven passende kunne være ét sted at finde midler.

- Man kunne lave fordelingen af kagen anderledes. Det er enormt vigtigt, at foreningsidrætten har gode vilkår. Men kigger man inden for rammerne af udlodningsloven, må der også være plads til, at samfundets allermest idrætssvage bliver tilgodeset.

- Eliten har Team Danmark, men det er måske på tide, at vi får et Team Underdanmark eller Team Hele Danmark, siger direktør i Ombold, Martin Pedersen.

Han anerkender, at idræt for socialt udsatte ikke udelukkende hører til kulturministeriets ressortområde og derfor også er afhængig af eksempelvis socialministeriets prioriteringer. Og han ønsker en langt tydeligere idrætspolitisk linje i Danmark:

- Der bliver ikke ført en aktiv idrætspolitik i Danmark. På stort set alle andre områder bliver der langt tydeligere udstukket en retning, og det synes jeg, der mangler - især for udsatteidrætten.

- Hvor er politikerne henne? Hvorfor er de ikke langt mere aktive og formulerer nogle ambitioner og visioner på området?, lyder det fra Martin Pedersen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter