Den første danske europamester i brydning i 93 år mangler statsborgerskabet

I morgen deltager Rajbek Bisultanov VM i brydning i Kasakhstan - en slutrunde der kan sende ham til OL i Tokyo

Rajbek Bisultanov vandt EM-guld i april, nu melder han sig klar til VM, hvor der egentlig er OL-billetter på spil. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Eventyret kunne ikke være skrevet bedre, da Rajbek Bisultanov i april vandt EM-guld i brydning i vægtklassen 82 kg.

Som 12-årig kom han til Danmark fra Tjetjenien efter at være flygtet fra krig, og 12 år senere stod han som europæisk mester i brydning.

Og inden længe skal Bisultanov kæmpe for, at eventyret får en endnu lykkeligere slutning. Han skal nemlig bryde om VM-medaljer i Kasakhstan i weekenden. Ved mesterskabet spår sportschef for Danmarks Brydeforbund, Thor Hyllegaard Pedersen, gode chancer for Bisultanov.

- Der er god mulighed for at veksle EM-guld til en VM-medalje. Selvfølgelig skal han ramme dagen og have marginalerne på sin side, men i en meget stærk 82 kg-klasse, hører han til blandt de bedste i verden.

- Hans form og mentale tilstand er bedre end til EM, og det giver forhåbninger om en god præstation ved VM.

Ingen nemme modstandere

Bryderen selv nævner, at kroppen og psyken er parat, og derfor er målsætningen klar, selvom han ved, hvad der venter på måtten til VM.

- Jeg går kun efter førstepladsen, men der er ingen nemme modstandere, så det bliver hårdt, siger Bisultanov.

Alt peger på gode odds, men modstanderen til første runde findes først ved lodtrækning i eftermiddag. Derfor kan Bisultanov ligeså godt møde en olympisk mester i første runde som en useedet bryder. Men det er man klar på i den danske brydelejr, lyder det fra Thor Hyllegaard Pedersen.

- Vi forbereder os altid på det værste, for det er ret ubarmhjertigt med vores lodtrækningssystem. Selvom man er den bedste, kan man også møde en anden rigtig god bryder i første eller anden runde, siger han.

Statsborgerskab er gylden OL-billet

Ved VM kan man egentlig også sikre sig en OL-billet, hvis man placerer sig i top-6 i en af de olympiske vægtklasser, som er 60 kg, 67 kg, 77 kg, 87 kg, 97 kg eller 130 kg.

Men som i de fleste eventyr står en forhindring i vejen for bryderen, og den forhindring er et dansk statsborgerskab. Fordi Rajbek Bisultanov ikke har fået dansk pas endnu, må han ikke stille op i den olympiske 77 kg-klasse, der ellers er hans foretrukne.

- Vi vil helst have, at han bryder i 77 kg-klassen, da den er olympisk, og chancerne er lidt bedre. 82 kg er lidt tungere, så det er drønærgerligt, at han er tvunget til at bryde i den, fordi IOC ikke tillader ham at stille op i de olympiske klasser i et OL-kvalifikationsår, lyder det fra Thor Hyllegaard Pedersen.

Bisultanov selv har vidst længe, at det danske pas var en gylden billet til at deltage i den olympiske kategori på 77 kg, så forud for VM fylder kun en farve metal i hovedet på bryderen.

- Selvfølgelig vil jeg gerne stille op i 77 kg og kvalificere mig til OL, men det har jeg lagt til siden nu og tænker kun på at gå efter VM-guld i 82 kg. Så må jeg arbejde på næste skridt efter VM, siger Bisultanov.

- Målet er OL-guld, og det har været målet, siden jeg startede min bryderkarriere. Og jeg går efter det, selvom det er hårdt, og der er lang vej. Hvis ikke jeg kommer afsted denne gang, så håber jeg, at det bliver næste OL.

I januar søgte Rajbek Bisultanov om permanent opholdstilladelse, og for ham og sportschefen er det lige nu en kamp mod uret for at nå at kvalificere sig til OL 2020 med det danske pas. Hvis det ikke lykkes er Thor Hyllegaard Pedersen alligevel fortrøstningsfuld.

- Han er ikke for gammel til OL 2024, der skal vi vinde OL-guld.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter