Det startede for 17 år siden: Nu kan sløjfen bindes på en unik sportshistorie

Tom Brady og New England Patriots kan i nat færdiggøre et kapitel, der er et af de største i amerikansk sportshistorie.

Præcis 17 år efter Tom Brady og New England Patriots skrev sig ind i historien i NFL med deres første Super Bowl-titel, kan de natten til mandag binde en sløjfe på det, der af mange bliver betragtet som noget af det mest utrolige i amerikansk sportshistorie og måske endda i hele sportshistorien.

Det kan de gøre ved at slå det selvsamme hold, som de slog for 17 år siden, Los Angeles Rams (i 2002 hed de St. Louis Rams, red).

Forskellen er bare, at dengang var Patriots massivt undertippet, og Brady var ung og uprøvet. Her næsten 20 år senere har han fem Super Bowl-titler og spiller finalen for niende gang i karrieren.

Tom Brady er måske kun kendt i periferien i Danmark, men i USA er navnet et af de største. Nogensinde.

Claus Elming har fulgt den amerikanske superstjerne tæt. Fra Brady kastede den første bold i 2000 til i dag - først som kommentator og siden som ejer af Danmarks førende NFL-medie Gul Klud.

- Han bliver kaldt ’The greatest of all time’. Det bliver forkortet GOAT, og det er nu blevet helt standard at bruge om den person, som man synes er den bedste nogensinde. Og når man på de sociale medier tilføjer en emoji, så er det blevet populært at lave en ged, hvis man mener, at personen, man taler om, er den bedste nogensinde, forklarer Claus Elming.

- Den betegnelse startede altså om Tom Brady, så det giver et billede af, hvad man mener om ham, siger han.

Det startede med en kæmpe overraskelse

New England Patriots gik ind til det nye årtusinde som et hold i den dårlige halvdel. De havde stadig deres første Super Bowl-sejr til gode. Men først blev Bill Belichick hyret som træner, og så tog man Tom Brady fra college. De to bedste beslutninger nogensinde i NFL, siger eksperter.

Tom Brady var endda ikke udset til at være en profil. Han blev valgt meget sent blandt alle de spillere, som kom ud fra college i 2000, men en skade til den startende quarterback Drew Bledsoe i begyndelsen af 2001-sæsonen blev startskuddet til den uovervindelige duo Belichick og Brady.

- Mange mener, at Tom Brady kun er en brik i Bill Belichicks spil. Men du kan også vælge at se dem som en duo. De to har været sammen gennem hele vejen, siger Claus Elming.

Tom Brady sammen med Patriots' headcoach Bill Belichick.

I Bradys første sæson som starter, nåede Patriots Super Bowl. De stod over for St. Louis Rams, der på daværende tidspunkt havde et af de mest skræmmende angreb i NFL's historie. Holdets kælenavn 'The Greatest Show on Turf' (turf er underlaget, som holdet spillede på, red) vidnede om en styrke, som ville være umulig for Patriots at stoppe.

Derfor var Rams også så store favoritter, at bookmakerne havde dem til at vinde med to touchdowns. I dag er resultatet af den kamp den næststørste overraskelse nogensinde i Super Bowl-historien, og det var ført an af en uerfaren og flyvende Tom Brady, der også blev kåret til kampens spiller.

Sejren på 20-17 var starten på en periode på 17 år, hvor Patriots var holdet, som alle ønskede at slå, men det kunne man næsten aldrig.

Jævnbyrdighed frem for alt

Modsat almindelig fodbold, hvor storklubberne bliver større og rigere år efter år, går NFL meget op i at forsøge at gøre alle 32 hold så lige som muligt.

Eksempelvis har alle hold det samme maksimale beløb, som de må betale kontrakter med, så det er teknisk set umuligt at have alle store stjerner på samme hold. Derudover vælger ligaens dårligste hold i den forgangne sæson først i draften, hvor man tager de bedste spillere fra college, mens Super Bowl-vinderne vælger sidst.

- Når man tænker på, at NFL gør så meget for at gøre ligaen så jævnbyrdig som overhovedet muligt, så alle hold har en chance for at vinde på en given søndag eller en given sæson, så er det uden at skulle overdrive fuldstændig vanvittigt, at Patriots har formået at spille sig i ni Super Bowls på 18 år, siger Claus Elming.

Patriots’ modstander i søndagens Super Bowl, Los Angeles Rams, er et rigtig godt eksempel på, hvor svært det kan være at bibeholde et godt hold i NFL. I slutningen af 1990’erne og starten af det nye årtusinde var de et af de mest talentfulde hold i hele ligaen, og de vandt Super Bowl i 1999.

Men i perioden fra 2004 til sidste sæson formåede holdet ikke at komme videre til slutspillet én eneste gang. Og de var endda blandt de dårligste hold i ligaen i store dele af perioden.

I samme periode har Patriots misset slutspillet en enkelt gang. Det var i 2008, hvor Tom Brady rev korsbåndet over i den første kamp og missede resten af sæsonen.

- Det er en helt igennem unik præstation af Patriots og Tom Brady. Det er det ikke kun i NFL, men det er det også i amerikansk sportshistorie. Måske endda sportshistorie på verdensplan, forklarer Claus Elming.

Perfekt mulighed for at binde sløjfen, eller er det?

Tom Brady er blevet 41 år gammel, og han kan blive den eneste spiller nogensinde, som har præsteret at vinde seks Super Bowls.

En ung Tom Brady varmer her op til karrierens første Super Bowl, hvor Patriots endte med at slå Rams 20-17, og Brady blev kåret til MVP. (Foto: Mike Segar © Scanpix)

Så man kunne fristes til at tænke, at det bliver en oplagt mulighed for at trække stikket, hvis Patriots vinder. Men Brady fortalte til de amerikanske medier i forbindelse med mediedagen op til Super Bowl, at der er nul procent chance for, at han stopper efter denne sæson.

Så selvom det virker som den oplagte måde at slutte med en sejr over det hold, som man startede med at slå i Super Bowl, så kan NFL-fans godt forberede sig på meget mere Brady. Og det bliver ikke modtaget positivt.

- Folk vil bare gerne have noget nyt. Nu er det tredje år i træk, at de står i Super Bowl. Det er der kun to andre hold, som har præsteret nogensinde, siger Claus Elming.

- Men når man om 100 år eller måske bare 10-20 år ser tilbage, så vil man sige, at hvor var det egentlig vanvittigt, at det kunne lade sig gøre, forklarer den danske NFL-ekspert.

Tom Brady har tidligere sagt, at han drømmer om at spille, indtil han er 45 år. Spørgsmålet er om, han kan holde det høje niveau i takt med at kroppen bliver ældre. Allerede i denne sæson har hans præstationer ikke været lige så markante.

Så selvom man har sagt det før, så er det måske sidste mulighed i nat for at se Tom Brady i en Super Bowl. Måske træder han ud med sin sjette sejr? Claus Elming ser et andet scenarie.

- Hele dynastiet Patriots startede med en sejr over Rams i Super Bowl 36. Kunne det ikke være historisk og ikonisk, hvis hele eventyret og dynastiet slutter med et nederlag til Rams i Super Bowl 53?

Facebook
Twitter