DIF er overrasket over grov træneradfærd: ’Udenlandske trænere skal forstå dansk idrætskultur’

Dansk idrætskultur er ikke bygget på kæft, trit og retning, fastslår DIF's direktør.

DR Sporten kunne onsdag afsløre, at ungarske Bernadett Balazsi i sit ti-årige virke som landstræner i dansk idrætsgymnastik har skabt en træningskultur bygget på helt usædvanlige metoder, som blandt andet har indebåret vejninger af børn under 10 år.

Såvel Bernadett Balazs som GymDanmark har afvist at kommentere beskyldningerne.

I Danmarks Idrætsforbund har man været i dialog ned GymDanmark for at høre, hvad der er op og ned i sagen. Direktør i DIF Morten Mølholm vil til DR dog kun kommentere sagen på baggrund af DR Sportens artikel.

- Det, jeg kan læse, lyder ikke godt. Det lyder ikke som måden at behandle helt unge piger på, siger Morten Mølholm og uddyber:

- Det er en super overraskelse for mig, hver gang jeg hører om en sag, hvor man har grov adfærd over for unge atleter. Det er heldigvis ikke det typiske billede, men det ændrer ikke ved, at sådan nogle sager skal vi have væk.

Ifølge Pallesen, der i dag er stoppet til idrætsgymanstik, skulle ungareren ikke bare have foretaget vejninger af helt små børn og klappet dem på lårerne, hvis de var for tykke, Balazs skulle som afstraffelse også have bedt børnene gå i spagat og split, hvorefter hun har sat sig på dem.

I DIF er Morten Mølholm bestyrtet over at høre de metoder, som er blevet brugt af Balazs.

- Hvis det er rigtigt, så er det fuldstændig forkasteligt. Der kommer ikke specielt fantastiske ting ud af en strafkultur. Man kommer længst med glæde, og man skal skabe idrætsmiljøer, der fokuserer på den del.

Peger på udelandske trænere

Afsløringerne af de hårde træningsmetoder i idrætsgymnastik kommer i forlængelse af DR Sportens afdækning af mange års offentlige vejninger og offentlig ydmygelse på det danske svømmelandshold i perioden 2003-2012.

Morten Mølholm mener, at specialforbundene under DIF skal blive bedre til at indprente over for de udenlandske trænere, at idrætsmiljøet i Danmark ikke er rundet af kæft, trit og retning, men tværtimod af en hensyntagen til atleternes såvel fysiske som mentale sundhed:

- Der er et mønster, der går igen omkring udenlandske trænere. Så man skal måske være mere opmærksom på, når man hiver trænere ind med en anden kulturel baggrund, at de forstår, hvordan man skal opføre sig over for børn og unge og skabe motiverende idrætsmiljøer, i stedet for strafsanktionerende miljøer.

- Hele balancen i dansk eliteidræt bygger på, at vi skal tage hensyn. Vi vil gerne vinde medaljer til Danmark, men vi vil gøre det på en ordentlig måde. Det mener vi, er muligt.

- Man vinder ikke medaljer med spiseforstyrrelser. Så det kommer der både noget menneskeligt rigtig dårligt ud af, og det kommer der også sportslige ukloge ting ud af. Og det skal man simpelthen forstå. Det betyder, at vi skal have nogle fagligt superdygtige trænere. Det er de udenlandske trænere sikkert også, men de skal også have den menneskelige del med, som er bundet i en dansk idrætskultur, og ikke i en kæft trit og retningkultur, siger Morten Mølholm.