DIF-formand ønsker flere OL-billetter ved European Games

Når Europas svar på OL afvikles i Minsk de næste 10 dage, er der blandt andet OL-pladser på spil til 2020.

Solen skinner over den hviderussiske hovedstad, Minsk, der fra i dag og frem til 30. juni er vært for European Games, og den officielle maskot, Lesik, er klar til at tage imod de mange deltagere og gæster. (Foto: Tatyana Zenkovich © Scanpix)

Når European Games - Europas svar på OL - begynder fredag i Minsk, peger begivenheden i Hvideruslands hovedstad i høj grad frem mod OL i Tokyo næste år.

European Games, der afvikles for anden gang, fungerer således også som kvalifikation til næste års største sportsbegivenhed.

I nogle af de 15 sportsgrene er der direkte pladser til Tokyo på spil, mens der er kvalifikationspoint i andre idrætter.

Men der er stadig idrætsgrene på programmet, hvor der intet er at hente i OL-øjemed.

Det sidste ærgrer Niels Nygaard, der ud over at være formand for Danmarks Idrætsforbund (DIF) også er vicepræsident i Den Europæiske Olympiske Komité (EOC), der arrangerer European Games.

- Der er sket en lille fremgang, så der i to-tre grene mere er OL-pladser på spil. Det er en lille, men ikke tilstrækkelig udvikling. Den klare ambition er, at der i 2023 er direkte pladser til OL i Paris i alle idrætter, siger Niels Nygaard.

Der er ellers arbejdet på sagen, efter European Games i 2015 for første gang blev afviklet i Baku.

- Det er en kontinuerlig forhandling og magtkamp i en løbende dialog med de internationale verdensforbund. De skal overbevises om, at det også er i deres interesse, at European Games bliver en succes, siger Nygaard.

Der famles stadig

Som isoleret sportsbegivenhed har European Games endnu ikke fået sit gennembrud, men konceptet er blevet finpudset for fire år siden.

I forhold til i 2015 er antallet af sportsgrene skåret ned fra 20 til 15 for at sikre den bedst mulige kvalitet.

Eksempelvis er svømning fjernet, da stævnet for fire år endte som et ungdoms-EM, der devaluerede det samlede produkt.

- European Games skal finde sit rette niveau og sammensætning. Man vil altid famle sig lidt frem i starten om, hvorvidt det skal være EM i en masse idrætter og eller kvalificerende til OL året efter.

- Vi vil prøve at bygge en tradition op, og Minsk bliver et skridt på vejen. Det kræver en årrække, inden det kan blive en institution, lyder det fra DIF-formanden.

Fredag er bueskytterne de eneste danskere i aktion. Med Maja Jager - sølvvinderen fra Baku - i spidsen skal de dyste i den indledende runde om seedninger til det videre forløb i turneringen.

European Games slutter 30. juni, og hele begivenheden kan følges på DR's kanaler og platforme.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk