DIF vil kopiere svensk mesterskabsmodel: ’Kommuner slås om arrangementet’

Stor svensk succes med at afvikle en lang række nationale mesterskaber på samme tid er interessant, mener Danmarks Idrætsforbund, som barsler med at overføre idéen til Danmark.

(Foto: Ritzau/Scanpix)

Det er ikke kun opfindelsen af sikre biler og billige saml-selv-møbler, vi danskere misundeligt kan skæve efter, når vi vender blikket over Øresund mod vores svenske naboer.

For når det kommer til at finde fælles fodslag i specialforbundene og afholde nationale mesterskaber i et hav af forskellige idrætsgrene på én og samme tid, må vi i Danmark ligeledes indse, at vi er et skridt eller to bagefter.

Siden 2009 har Sverige afholdt den såkaldte ’SM-veckan’. Det startede i det små med deltagelse af 11 idrætsgrene og har siden vokset sig stort. Kæmpestort.

Nu tæller eventet både en vinter- og sommerudgave, hvor sidstnævnte over en uge uddeler medaljer i mere end 50 forskellige idrætter.

I sidste uge fortalte Team Danmark-direktør Lone Hansen til DR Sporten, at man hos dem er positivt stemt overfor idéen om kopiere den svenske model og afholde flere danmarksmesterskaber i en samlet pakke.

De positive vinde blæser også på direktionsgangene i Danmarks Idrætsforbund, fortæller direktør Morten Mølholm.

- Vi synes faktisk, at det er så interessant, at vi har været i gang med idéen i et stykke tid, siger direktøren.

- Vi var i juli på besøg i Sverige til SM-veckan for at se, hvordan de greb det an og havde møder med det svenske idrætsforbund. Så vi er i første omgang ved med at undersøge, hvad de har gjort i Sverige, og om vi kan lære af det i Danmark og lave noget tilsvarende. Herefter vil vi gå videre til at snakke med vores forbund om det, lyder meldingen fra DIF-direktør Morten Mølholm.

Kræver kalendergymnastik

Selvom vores nordiske naboer med succes har stablet en mesterskabsuge på benene, betyder det ikke, at DIF kan overtage de svenske skitser, smide dem i kopimaskinen og trykke ’print’.

Før en dansk version har gang på jord kræver det opbakning fra flere af de større specialforbund.

- Det svenske koncept bygger på, at der skal være nogle enkelte store idrætter, der er trækdyr for de andre. Og det har de lykkedes med i Sverige, hvor især svømning har været lokomotiv. Og så er det afgørende for succesen, at der er et tæt samarbejde med en landsdækkende TV-station, siger Morten Mølholm.

Banker Mølholm og DIF på døren hos Dansk Svømmeunion og spørger, om de vil sende deres atleter i bassinet til et DM-arrangement, er meldingen umiddelbart en tommelfinger opad, siger Pia Holmen Christensen, direktør i Dansk Svømmeunion.

Hun forudser dog et stort arbejde med at få synkroniseret de mange idrætskalendere.

- Jeg synes, at det er en sjov ide og noget, man kan snakke videre om. Man kunne nedsætte en arbejdsgruppe, der kigger på, hvad det er for nogle vilkår, de enkelte forbund har. For det, man skal huske på, er, at mange forbund bruger et DM som kvalifikation til internationale mesterskaber. Så der er noget timingsmæssigt omkring det, og jeg tror, at det bliver kompliceret, fordi vi alle har forskellige sæsonplaner, fortæller Pia Holmen Christensen, der mener, at det vil være oplagt at lægge en eventuel DM-uge samtidig med den svenske version.

Hos Dansk Atletikforbund byder man også tankerne om en ny DM-model velkommen. Forandring fryder, lyder det.

- Alt nytænkning er spændende. Vi er enormt traditionsbundne og jeg tænker, at det lyder interessant. Jeg synes, at det er oplagt at tage det op og se, om man kan få det til at passe sammen, men der er noget kalendergymnastik i det, siger Karsten Munkvad, der er formand i Dansk Atletik Forbund.

Han forudser, at et fælles samarbejde sportsgrenene imellem kan generere noget af den medieopmærksomhed, man i mange af forbundene sukker efter.

- Jeg tror, at det kan få flere til at kigge med, og det kan måske få en TV-station med ombord. Det har vi jo ikke på vores egne mesterskaber. Det var det også det, der var tanken, da man for nyligt afviklede European Championships (EM i syv forskellige idrætsgrene, red.). Og det tabte vi ikke noget på i atletikken, tværtimod. Jeg tror egentlig, at medierne er mere interesserede, når det afvikles på den måde. Så jeg synes, at det skal undersøges, mener Karsten Munkvad.

DR Sporten har også været i kontakt med Dansk Tennis Forbund, som ligeledes er positivt stemt overfor idéen om en samlet afvikling af danske mesterskaber, hvis de forskellige forbund kan blive enige om en løsning, der er attraktiv og tilgodeser alle.

Svenske kommuner slås om det

Hos DIF erkender de, at der fortsat er et stykke vej fra tanke til handling. I næste fase skal de forskellige forbund spørges ind til idéen, men umiddelbart forventer Morten Mølholm, at der er opbakning til projektet. Overkommer man den opgave, venter så den næste.

For store sportsbegivenheder koster mange penge.

Skæver man imidlertid til Sverige, viser erfaringerne, at interessen for en samlet mesterskabspakke næsten kan ende i en decideret nævekamp ved skrivebordene.

- Det er vigtigt at få kommunerne med. Det er lykkedes i Sverige at gøre det til noget attraktivt for kommunerne, hvor de nu er nået dertil, at man nærmest slås lidt om at være arrangører og også afsætter penge til at være det. Der er ingen tvivl om, at modellen i Sverige har givet både tilfredse kommuner, tilfredse idrætsforbund og et tilfreds nationalt TV-selskab, siger direktøren i Danmarks Idrætsforbund, der nu håber, at man herhjemme kan gøre svenskerne kunsten efter.

Det er ikke kun i Danmark, at man i øjeblikket afsøger mulighederne for at hente inspiration i afviklingen af den svenske ’SM-veckan’.

Da DIF var på inspirationstur i juli måned, havde de selskab af en tysk delegation, ligesom Norge også er begyndt at pusle med norske mesterskabsdage.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter