Din guide til sportspropaganda: Fem ting du skal have styr på som statsleder

Her er, hvad du som statsleder skal gøre, hvis du vil bruge din egen krop og sport til at fremme dit politiske projekt.

Du er statsleder. Du vil gerne fremstå stærk over for din egen befolkning og det internationale samfund.

Hvad skal du gøre?

Du skal selvfølgelig bruge dig selv, sport og store sportsbegivenheder til at fremme dit politiske projekt.

Vi har bedt idrætshistoriker og -professor fra Københavns Universitet Hans Bonde om at udarbejde en lynguide til dig, som gerne vil lykkes med din sportspropaganda.

Herunder får du fem konkrete råd til at få succes som statsleder.

1

Du skal have kropslig karisma

 • Barack Obama er kendt for sine taler og sit karismatiske væsen.
 • USA's forhenværende præsident Bill Clinton har et entertainer-gen. Her ses han underholde med band og saxofon. (Foto: Paul J. RICHARDS)
1 / 2

- Både Benito Mussolini og Vladimir Putin har været meget bevidste om denne strategi - de har brugt deres kroppe i deres politiske projekter. Men det kan også være en retorisk gennemslagskraft.

- Barack Obama og Bill Clinton har i nyere tid haft en stærk fremtoning. Clinton spillede jo på sin charme: Han havde både sex appeal og kunne spille saxofon, siger Hans Bonde.

2

Du skal befinde dig i stjernernes nærhed

 • Mette Frederiksen ønsker verdensmesteren i cykling, Mads Pedersen, tillykke med VM-guldet på Københavns Rådhus onsdag den 2. oktober 2019. Rolf Sørensen kigger med.
 • I 2012 vandt Danmark EM-guld i håndbold. Her poserer holdet sammen med overborgmester Frank Jensen, kronprins Frederik og daværende kulturminister Uffe Elbæk. (Foto: MARIE HALD © Scanpix)
 • Vladimir Putin hylder den britiske Formel 1-konge Lewis Hamilton efter en sejr ved det russiske Grand Prix. (Foto: GRIGORY DUKOR © Scanpix)
1 / 3

- Enhver statsleder elsker at kunne bade sig i en atlets udstråling og præstation i en folkemængde. Det er ubetaleligt.

- Og det er uanset, om vi snakker Frank Jensen og håndboldlandsholdet, Nyrup og Bjarne Riis eller Putin og de russiske stjerner, siger Hans Bonde.

3

Du skal have et personligt kultsted

 • Donald Trump elsker golf.
 • Og den amerikanske præsident ejer adskillige golfbaner. Her ses han på resortet Turnberry i Skotland. (Foto: HENRY NICHOLLS © Scanpix)
 • De fremmødte pressefotografer får et vink fra USA's stærke mand. (Foto: HENRY NICHOLLS © Scanpix)
1 / 3

- Mussolini havde Fora Italico, Putin har Sotji og Donald Trump har sin golfbane. Det er steder, hvor der kan dyrkes en personkult om den stærke leder.

- Når Trump spiller golf udstråler han jo, at han er upåvirket af kritikken, som hagler ned over ham: “Det kan godt være, at folk vil have mit hoved på et fad og synes, at jeg er den mest afstumpede politiker siden Djengis Khan, men jeg har overskud og tager mig ikke af det”, siger Hans Bonde.

4

Du skal være vært for de helt store sportsbegivenheder

Vladimir Putin og Rusland bød verden indenfor til fodboldfest ved VM-slutrunden i 2018. Her ses han med Fifa-præsident Gianni Infantino.

- De store sportsbegivenheder skaffer politisk anerkendelse internationalt: “Du er med i det gode selskab, og vi kan lide dine politiske værdier”. Det findes der ikke en officiel organisation for, men især de olympiske lege giver den blåstempling.

- Du kan ligeså godt gå efter de to største sportsbegivenheder for at legitimere dit styre: VM i fodbold og OL. Her holder du folkefest for hele verden og viser din kultur og historie frem. Og så skal man ikke glemme, at statsledere fra hele verden dukker op til åbningsceremonien og nærmest konfirmerer din nations placering, siger Hans Bonde.

5

Du skal IKKE bære en lille cykelhjelm

 • Poul Nyrup Rasmussen blev kendt for sin cykelhjelm.
 • Den daværende statsminister spændte cykelhjelmen, da han i august 1995 deltog i et protestcykleløb mod franske atombombesprængninger. (Foto: henning Bagger © Scanpix)
 • Siden dengang blev cykelhjelmen et varemærke for den danske politiker. (Foto: henning Bagger © Scanpix)
1 / 3

- Som socialdemokratisk statsminister skal man ikke virke for macho, men du kan altså også fremstå for afbleget. Og jeg synes, det var for uelegant og demaskuliniserende, da Poul Nyrup Rasmussen gjorde en dyd ud af at vise sig frem med cykelhjelm.

Men passer billedet af en cykelhjelmsbærende statsminister ikke som fod i hose med mentaliteten i en dansk velfærdsstat?

- Rationelt set, har du fuldstændig ret. Vi må bare være ærlige og indse, at mennesket er mere end det rationelle. Vi er også driftsmennesker og vil på det ubevidste plan også gerne have en statsminister, som viser noget mod og styrke, mener idrætshistoriker og -professor Hans Bonde.