Drømmen blev smadret to gange: Nu skal Marie endelig til EM i Teamgym

Gymnasten Marie Høgh Bukh har to gange fået flået EM ud af hænderne grundet skader. Nu vil hun have revanche ved weekendens EM i Teamgym.

Marie Høgh Bukh er klar til at tage revanche, når hun i weekenden deltager i sit første EM i Teamgym.

Både ved EM i 2014 og 2016 blev landsholdsprofilen Marie Høgh Bukh ramt af alvorlige skader få dage før finaledagen ved EM.

Nu står hun på gymnastikgulvet igen forud for europamesterskabet i Teamgym, men det er ikke uden frygt for, at det hele endnu en gang skal gå galt på grund af skader, fortæller hun.

- Det er svært under prøvetid og under nationale konkurrencer. Det sidder dybt i mig, siger Marie Høgh Bukh.

- Jeg ved ikke, hvordan jeg skal komme videre fra endnu en skade. Det har endda siddet i mig i dagligdagen. Jeg er nervøs for at falde ned af trapper og så videre. Det bekymrer mig på et mentalt plan. Jeg ved, jeg er god nok til EM. Nu skal der bare ikke ske mig noget.

Reykjavik 2014: Begyndelsen på uheldet

Det var dagen før kvalifikationen til EM i Reykjavik i Island i 2014, det første gang gik galt.

Seniordamerne havde sidste træning, hvor detaljerne skulle falde på plads, og hvor alt skulle klappe frem mod kvalifikationen og finaledagen. Marie var på trampolinen, som hun er en af landsholdets specialister i.

- Jeg kunne se, nogle af juniorholdene var der fra Danmark, og jeg tænkte, jeg ville give den alt for dem. Efter et spring falder jeg så ud til siden og ligger bare der på måtten. Folk kom stimlende til, og jeg blev båret ud. Jeg vidste, det var slut, siger hun.

EM er den største konkurrence inden for Teamgym, da der endnu ikke findes et VM. Det er den konkurrence, gymnasterne stræber efter. Det er den turnering, de trimmer, tuner og forbereder sig til.

Maribor 2016: ”Shit, ikke igen”

- I 2016 skal jeg springe trampolin igen. Det var dagen før kvalifikationen. Igen. Og jeg føler ikke, at hovedet er det rette sted. Men jeg springer alligevel, fortæller Marie Høgh Bukh om endnu et EM, hvor uheldet var ude.

- Jeg kommer så til at lave et andet spring, end jeg skal, og da jeg lander, tænker jeg, 'hvor pinligt'. Der var mange, der kiggede. Jeg lander siddende med et uventet vrid i kroppen. Min træner kommer løbende hen til mig. Vi havde stadig rytmetræningen tilbage, og jeg troede egentlig godt, jeg kunne være med, selvom jeg mærkede noget, der sad løst i knæet. Vores træner var fysioterapeut, og hendes besked var deprimerende: Marie, der bliver ikke noget EM til dig.

Den dengang 21-årige gymnast havde slået en masse brusk løs i knæet. Menisken var klemt og korsbåndet revet halvt over. Uheldet kostede Marie Bukh otte måneders pause.

- Jeg blev ikke engang ked af det i momentet. Det var komisk, det skete igen. Jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle tænke og handle. Det var sygt, at den eneste skade, vi fik, var mig. Det var først, da jeg vågnede dagen efter, at jeg græd. Der forstod jeg det. Nu er jeg ikke med igen - igen.

Lissabon 2018: Udsatte operation for at komme med til EM

Den 23-årige TGA-gymnast er en af de vigtigste gymnaster på damernes landshold ved EM i Portugal, men det har krævet noget særligt at kæmpe sig tilbage efter fire sportsligt, udfordrende år med svære tanker og smerter i kroppen.

- Jeg havde efter anden skade slet ikke lyst til at være i en hal. Men jeg havde det også sådan, at siden jeg blev udtaget til EM tilbage i 2013, så ville jeg være med til et EM på et tidspunkt, siger Marie Høgh Bukh og ved godt, at dette EM kan være sidste chance.

- Jeg mangler stadig den brusk fra skaden i 2016. Når jeg går, er der ikke noget, der beskytter knoglerne i knæet. Så det bliver ubehageligt, hvis jeg har lavet for meget. Men jeg har lært, det er okay. Det er en okay smerte, jeg skal vænne mig til.

Marie Høgh Bukh har næsten været skadesfri siden hun afsluttede genoptræningen. Hun startede igen efter sommerferien sidste år, hvor hun i efteråret deltog i det nordiske mesterskab. Dog kun på halvt blus.

- Jeg brækkede faktisk håndleddet sidste efterår. En måned inden nordiske mesterskaber. Jeg fandt ud af et halvt år efter, at det krævede en operation, men nu havde jeg levet med det i seks måneder, så mon ikke det kunne vente, tænkte jeg. Operationen ville koste mig EM, så jeg fik det udsat, siger Marie Høgh Bukh.

Finaleuge: Nu gælder det endelig

Marie Høgh Bukh er blevet skånet på landsholdet, fortæller en af landstrænerne, Mikkel Møller:

- Hun har lidt nogle andre spilleregler, og det giver ro, da hun får lov at slippe lidt i nogle af de rutineprægede træningsøvelser. Der er fuld forståelse for det på holdet, når hun står og ser lidt til. Man vil gerne have, hun får en succesoplevelse. Så der er nogle menneskelige overvejelser i det, siger Mikkel Møller.

EM-kvalifikationen afvikles torsdag. Her skal Marie Høgh Bukh komme sikkert igennem inden finaledagen lørdag, hvor hun er afgørende i forhold til EM-bronzen, som Danmark som minimum tilstræber at forsvare, siger landstræneren.

- Marie er lidt af en specialist på trampolin og springer rigtig svære spring. Men der er ikke nogle seniordamer - udover vores yngste gymnast, Signe Friis Pedersen - der springer alle seks spring.

- Marie ser skarp ud med de ting, hun skal. Vi har haft en god dialog med klubtrænerne, og alle har været åbne omkring, hvad hun kan og ikke kan. Vi har lavet gode aftaler og klare linjer, så hun ikke skal tænke på andet end sine egne omgange, siger Mikkel Møller.

Selv vil Marie Høgh Bukh sørge for at nyde dette EM - og selvfølgelig undgå en gentagelse af de sidste års sorte uheld.

- Nu vil jeg bevise mig selv. Jeg vil vise, jeg er dygtig nok. Det skal ikke være synd for mig. Jeg glæder mig sindssygt meget. Jeg kan slet ikke vente. Jeg vil bare gøre alt, hvad jeg kan og lande på benene, så jeg ikke fortryder noget. Og nyde hvert sekund. Det skal man huske. Jeg vil nyde at være der. At være på EM-gulvet langt om længe, siger Marie Høgh Bukh.

EM i Teamgym vises på DR TV lørdag fra klokken 12.00. Kvindelandsholdet går i gang klokken 14.00 og herrernes finale starter klokken 16.00.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk