Drømmen er OL. Men først skal Katinka vise, at hun er Danmarks bedste på bølgerne

Katinka Pheil Sørensen er en af landets bedste surfere. I dag deltager hun ved danmarksmesterskaberne i Klitmølller.

Til dagligt bor Katinka Pheil Sørensen på den spanske ferieø Lanzarote. I dag har hun vendt snuden mod Klitmøller, hvor der afholdes DM i surfing. (Foto: Brian Engblad)

Bølger, blæst og boards.

Tre simple ting er hovedingredienserne i enhver surfers opskrift på en god dag på vandet.

Det gælder også for 27-årige Katinka Pheil Sørensen, der til dagligt bor på den spanske ø Lanzarote for en dag at kunne udleve sin drøm om at leve af surfing. Brusende spanske bølger giver 'fantastiske' forudsætninger for surfere, fortæller hun, og derfor besluttede hun i 2015 at smide sig selv og brættet ombord på en flyver for permanent at flytte adresse til den spanske ferieø.

I denne weekend har hun dog indløst returbilleten til hjemlandet. Udøvere fra hele landet samles nemlig i dag i Klitmøller, eller 'Cold Hawaii', som det kaldes i surfer-kredse, for at finde ud af, hvem der er Danmarks bedste på brædderne.

Her stiller 27-årige Kathinka Pheil Sørensen op i kategorien 'shortboard', og det er en konkurrence, hun regner med at ende øverst på podiet i.

- Jeg regner stærkt med at vinde DM – det er måske lidt for meget at sige, men jeg håber det i hvert fald. Jeg føler mig klar, og vil meget gerne vinde, siger hun.

Foto: Katinka Pheil Sørensen

Men at blive kåret som Danmarks bedste surfer er ikke nok. Tidligere på året kom hun med på det danske landshold i surfing for første gang, og senere repræsenterede hun også de rødhvide farver på bølgerne ved VM i El Salvador.

Siden da er barren blevet sat endnu højere, og ambitionsniveauet har nået helt nye højder.

- Drømmen er at komme til OL i 2024. Og hvis jeg skal med til OL, så skal jeg begynde at konkurrere i flere konkurrencer, så jeg kan kvalificere mig, siger Katinka Pheil Sørensen.

40 timers arbejdsuge - men også to timers surfing om dagen

'Men kan man virkelig leve af at plaske i vand på et bræt?', ville surf-kritiske personer måske spørge sig selv.

Svaret er ja. Men kun et lille antal udøvere fra hele verden formår at få opfyldt deres drøm om at tjene penge på at tæmme bølger. Ikke desto mindre er det, hvad den 27-årige dansker stiler efter.

- Det kunne jo være fantastisk at leve af surfing. Det kræver sponsorater, og for virkelig at kunne leve af det, så skal man jo være blandt de bedste i verden, siger Katinka Pheil Sørensen.

Blandt verdenseliten er hun dog ikke helt endnu. Men vejen dertil må ikke være brolagt med dårlige undskyldinger for at undgå træning. Udover at arbejde 40 timer i ugen på sportresortet Club La Santa forsøger hun at nå så meget træning, som de spanske bølger tillader.

- Jeg prøver at komme ud at surfe hver dag, men jeg er nok ude fem gange om ugen i to timer ad gangen. På mine fridage kan jeg godt være i vandet 2-3 timer om morgenen og så igen om eftermiddagen. Jeg kan også sagtens være ude i fire timer, hvis det er godt, siger Kathinka Pheil Sørensen.

Skal man indfri sin ambition om at komme til OL, kræver det dog ikke kun tekniske færdigheder på bølgerne. Fysikken skal også passes og plejes, og derfor er arbejdet på Lanzarote det perfekte match for hende.

- Det er et godt setup for mig, fordi jeg løber meget og dyrker crossfit, så jeg kan træne og holde mig i form, når der ikke er nogen bølger.

  • Til dagligt arbejder Katinka Pheil Sørensen på sportresortet Club La Santa på Lanzarote. (Foto: Hakan Osterhed © Hakan Osterhed)
  • Men i den travle hverdag får hun alligevel tid til to timers træning fem gange i ugen. (Foto: Hakan Osterhed © Hakan Osterhed)
1 / 2

Jagten på de bedste bølger foregår dog ikke kun på den spanske ferieø. Indonesien, Costra Rica, New Zealand og Australien er et udpluk af de nationer, hun har besøgt for at træne, hvor bølgerne er bedst.

Sporten er nemlig 'sæsonafhængig', fortæller hun, og som surfer må man derfor acceptere at komme vidt omkring i jagten på de bedste bølger.

- Under corona skulle jeg til Indonesien i to uger på ferie, men lige da jeg var taget afsted, blev alle flyene aflyst, og så endte jeg faktisk med at være i Indonesien i fire måneder, hvor jeg fik surfet uafbrudt hver eneste dag, siger Katinka Pheil Sørensen.

Om surfingen også tager hende til OL i Paris i 2024, kan kun tiden vise. Først skal hun dog vise, at hun er den bedste på de danske bølger ved DM i Klitmøller.

FacebookTwitter