Efter 24 års forsøg tangerede Jesper verdensrekord og vandt guld i 'skydesportens mekka'

OL-sølvvinderen Jesper Hansen tangerede en verdensrekord onsdag, da han skød sig øverst på podiet ved ISSF World Cup i Italien.

Jesper Hansen tog også medalje med hjem fra OL 2020, da han stod med sølvet i den olympiske disciplin. (Foto: © Alex Brandon, Associated Press)

OL-sølv, EM-guld, VM-guld og flere World Cup-sejre.

Det er et imponerende CV, den 42-årige skeetskytte Jesper Hansen bærer rundt på, når han træder ud på skydebanen med sigtet fast rettet mod lerduer på stribe.

Men triumferne til samlebogen, om man vil, har manglet noget, for at blive komplet. Noget, som Jesper Hansen "i 24 år har forsøgt at ramme", og som da også er lykkes på træningsbanen, men som ikke har været helt så nemt at fuldføre ved de internationale konkurrencer.

En verdensrekord, som består i at ramme 125 lerduer i træk. Noget, som kun 16 personer har gjort før i en international konkurrence, hvilket vidner om sværhedsgraden af at opnå så høj præcision kontinuerligt med presset fra omgivelserne på skuldrene.

Men onsdag blev Jesper Hansens sin samlebog komplet, da OL-sølvvinderen i kvalifikationen til et World Cup-stævne i Italien tangerede selvsamme verdensrekord og blev nummer 17 i rækken til at gøre det.

- Hjertet banker en lille smule mere, det gør det da. At man har kæmpet for noget i så lang tid og få lov til at komme i den eksklusive 'Klub 125', som vi kalder den, det betyder rigtig meget. Det er der ingen tvivl om, siger Jesper Hansen.

Jesper Hansen skød sejren i finalen hjem ved at ramme 56 lerduer. (Foto: © ANN WANG, Ritzau Scanpix)

'Som at gå ind til finalen på Centre Court'

Men det var ikke kun "Klub 125", skeetskytten fik med sig hjem i bagagen.

Efter kvalifikationen gik danskeren hele vejen ved World Cuppen i Lonato, Italien, hvor han til sidst stod med guldet.

Vejen til triumfen var ellers brolagt med dueller mod flere stjerneskytter, heriblandt den tredobbelte OL-vinder Vincent Hancock, der ofte er stået i vejen for dansk succes. Og derfor betyder guldet ekstra meget for den danske skeetskytte.

- Lonato-banen i Italien er jo skydesportens mekka. Det er der, alle de store holder til, og er den største bane, der bliver skudt på i Europa.

- At gå ind til finalen her på banen svarer til en tennisspiller, der går ind på Centre Court til finalen ved Wimbledon, eller en cykelrytter, der kører på Champs‐Élysées. Så at vinde her er kæmpestort, siger han.

Og med "hele verdenseliten" samlet til turneringen med omkring 190 modstandere er det da også tæt på at være den største triumf i danskerens karriere. Men selvom der kun er 30 deltagere i skeetskydningskonkurrencen ved de olympiske lege, er sølvet fra 2021 svært at slå.

- OL er kun hver fjerde år, og det er kun udvalgte, der er med der. Så selvfølgelig er den det største. Men den her rangerer lige under, og jeg vil sige, at den skubber gevaldigt til OL-sølvet, siger Jesper Hansen.

Jesper Hansen (mf) vandt guldet, mens italieneren Tammaro Cassandro (tv) tog sølv og finske Eetu Kallioinen fik bronze med hjem. (Foto: © Peter Sandfeld)

Sigter efter pletskud ved OL

For den 42-årige dansker vejer det særligt tungt, at succesen kommer efter en "tørkeperiode", hvor tvivlen, om han stadig tilhører den absolutte skeetskytte, har sneget sig ind på ham.

Men den tanke har sejren i Italien manet til jorden, fortæller han.

- Det var virkelig en forløsning at være på toppen igen og fjerne den tvivl, siger Jesper Hansen.

Da sejren så kom i hus, væltede følelserne derfor ind over ham.

Og med samlebogen komplet var det kun én medaljes farve, der strømmede i tankerne.

- Det gav mig virkelig blod på tanden frem mod OL i 2024, fordi jeg indså, at det rent faktisk godt kan lade sig gøre, at jeg slår de største, og jeg fik troen tilbage på, at jeg kan levere et endnu bedre resultat ved næste OL, siger han.