Efter fem år i Korea: Hærdet bueskytte sigter efter OL-metal

Eksverdensmesteren Maja Jager har boet i Sydkorea i fem år for at blive den bedste med bue og pil.

(Foto: TOM PENNINGTON © Getty Images)

Da Maja Jager i 2013 rejste 8.000 kilometer væk hjemmefra og ofrede sit normale liv for at dygtiggøre sig som bueskytte, skulle opholdet i Sydkorea egentlig blot have varet i et enkelt år.

Men selvom der ventede en benhård hverdag på den anden side af jorden, viste træningen i bueskydningens hjemland sig at være så udbytterig, at den senere verdensmester blev hængende i et halvt årti.

Det var træner-geniet Kim Hyung-Tak, som inviterede den dengang 21-årige danske bueskytte om på den anden side af jorden og gav hende en mulighed, hun ikke kunne sige nej til.

- Han har en kæmpe mængde erfaring og et stort talent for at analysere det tekniske aspekt, hvilket gør, at han hurtigt kan se, hvad der skal ændres, fortæller Maja Jager, der hurtigt blev bekræftet i at træningen var givtig.

Allerede efter et halvt års vejledning under Kim Hyung-Tak skød den unge dansker sig nemlig højst overraskende til tops ved verdensmesterskabet i Tyrkiet.

- Vi ændrede tekniske ting. Jeg kan huske, at det var en lille justering af mit greb i strengen, og det havde helt sikkert indflydelse på, at det kunne lade sig gøre at vinde VM seks måneder efter, at jeg flyttede til Korea.

- Det var helt fantastisk. Jeg vidste godt, at jeg var godt skydende, men det var sket lidt pludseligt, så jeg havde ikke nået at opbygge forventninger. Det var ret uventet, men mega dejligt, husker Maja Jager.

Se Maja Jager fortælle, hvordan træningen i Korea gjorde hende til verdensmester og Årets Sportsnavn i 2013:

'Et kæmpe kulturchok'

Betingelsen for at have opholdstilladelse og træne i Sydkorea var, at Maja Jager skulle være skrevet ind på det lokale universitet.

Det første år gik med at lære sproget til fire timers daglig koreansk undervisning, hvorefter hun skulle bruge sine koreansk-kundskaber til at blive optaget på en uddannelse.

- Det var en kæmpe omvæltning og et kæmpe kulturchok, siger Maja Jager.

- De første tre måneder er nok de hårdeste i mit liv. Jeg var konstant forvirret. Især fordi underviserne ikke kunne engelsk. Koreansk-undervisningen foregik på koreansk.

- Det var virkelig en mundfuld, og som oftest var jeg i gang fra klokken otte om morgenen til elleve om aftenen, fordi jeg både skulle til træning, i skole og lave lektier.

Se Maja Jager tale koreansk og hør om den travle dagligdag i Korea:

Hjem til sovs og kartofler

I 2018 dimmiterede hun fra Jungwon-universitetet med en koreansk bachelorgrad i computer system engineering.

Det blev samtidig afslutningen på fem år i den anden ende af verden. I dag træner Maja Jager med landsholdet i Brøndby, mens hun tager en overbygning til sin bachelor på Danmarks Tekniske Universitet.

  • Maja Jager har taget en koreansk bachelorgrad i computer system engineering. (Foto: PRIVATFOTO)
  • Maja Jager (2. fra venstre) ved siden af sin koreanske bueskyttetræner Kim Hyung-Tak. (Foto: PRIVATFOTO)
1 / 2

- Det var naturligt for mig at vende hjem, da jeg havde færdiggjort bacheloren. Fem år er lang tid, så jeg var klar til at komme hjem igen og få lidt sovs og kartofler, siger hun med et grin.

- De fem år har modnet mig rigtig meget og hærdet mig, i forhold til hvad jeg kan modstå af pres. Det kræver jo en del at tage en bachelor på et fremmedsprog, som man kun lige har lært, så jeg er kommet hjem stærkere både bueskydningsmæssigt og personligt.

Maja jager OL-medalje

Maja Jager var med til OL i 2012, men missede kvalifikationen til legene i Rio. I år lykkedes det hende at kvalificere sig til OL i Tokyo, og for nylig blev hun af DIF og Team Danmark udtaget til sommerens lege som den første danske atlet.

- Jeg føler, at jeg står stærkere, end jeg nogensinde har gjort, og man kan godt sige, at det hele har bygget op til OL. Drømmen er en medalje. Det bliver svært, så det er ikke noget jeg forventer, men jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at det kan lade sig gøre.

Derfor har Maja Jager allerede planlagt at rejse tilbage til Sydkorea for at træne med Kim Hyung-Tak flere gange, inden det går løs i Tokyo til sommer.

Se mere om Maja Jagers koreanske eventyr i Fodboldmagasinet på DR1 i aften kl. 21.40.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk