Efter OL ramte dansk skytte sort hul og var tæt på karrierestop: 'Jeg var tom for følelser'

Den danske skytte Rikke Mæng ramte et sort hul efter OL. I næste uge skyder hun med verdenseliten ved Presidents Cup i Polen.

Rikke Mæng blev den 29. bedste skytte ved sommerens OL. I næste uge skal hun konkurrere med toppen af verdenseliten. REUTERS/Ann Wang (Foto: ANN WANG © Ritzau Scanpix)

31. juli i år stod der en dansk skytte med tårevædede øjne i en hal i Japan.

Rikke Mæng var for første gang en del af den danske OL-delegation og sluttede som nummer 29 ved legene i Japan. Og det var ikke helt, hvad hun havde håbet.

Som nummer 15 på verdensranglisten var danskerens ambitioner nemlig noget større, og derfor var slutresultatet en bitter pille at sluge.

Siden da har skytten ikke deltaget i nogen store konkurrencer. Men det bliver der lavet om på i næste uge. Her deltager Rikke Mæng nemlig i den polske turnering Presidents Cup, hvor de 12 bedste skytter på verdensranglisten er inviteret. Danskeren er kommet med på et afbud hos en af de højere rangerede, og nu kan hun altså se frem til igen at skulle konkurrere med verdenseliten.

Det har dog taget lang tid for OL-debutanten at blive klar til igen at tage fat om riflen på den helt store scene. Sommerens store skuffelse har nemlig taget lang tid at bearbejde, fortæller hun.

- Der var bare tomt. Jeg var tom for følelser. Jeg ville rigtig gerne fortælle om OL og oplevelsen, og samtidig havde jeg slet ikke lyst til at tale om det.

- Det var en meget mærkelig situation. På den ene side var jeg glad og stolt over at have været afsted, men på den anden side var jeg træt af min præstation. Lige pludselig hang det hele mig ud af halsen, siger Rikke Mæng.

Skuffelsen ved at blive nummer 29 var til at mærke og føle på hos 30-årige Rikke Mæng, og de efterfølgende måneder var hun hårdt ramt af negative tanker om sine egne præstationer. Faktisk så hårdt, at et karrierestop var oppe og vende i hovedet på skytten.

- Der er ingen tvivl om, at jeg har spekuleret over, om jeg overhovedet skulle fortsætte.

- Jeg var rigtig tæt på. Det må jeg indrømme. Det sorte hul, som mange atleter taler om, der opstår, når man kommer hjem, ramte jeg også ned i. Der har ikke været lyst til at træne eller til at være sammen med andre mennesker. Jeg ville bare være mig selv og prøve at bearbejde det hele, siger Rikke Mæng

Du kan høre en skuffet Rikke Mæng fortælle om sin OL-præstation umiddelbart efter hendes konkurrence i videoen herunder.

Siden OL er der dog sket meget i Rikke Mæng-lejren. Tvivlen om hvorvidt hun overhovedet skulle fortsætte med at skyde, forsvandt nemlig med tiden.

- Det har taget noget tid at bearbejde.

- Men jeg kan også mærke på mig selv, at jeg ikke er færdig med at skyde. Jeg vil gerne bevise, at der var en grund til, at jeg var udtaget til OL. Så jeg er også kommet frem til, at det ikke er slut for mig endnu, siger Rikke Mæng

Sportspsykologer en stor hjælp

Det har dog både taget tid og ressourcer at nå frem til beslutningen om at fortsætte med at skyde på højeste niveau.

Til at hjælpe med at træffe de rigtige beslutninger efter OL har en sportspsykolog fra Team Danmark stået til rådighed for skytten, og det er en ressource, hun har været glad for at udnytte.

- Jeg har været virkelig glad for, at Team Danmark har stillet hjælp til rådighed og samlet op på atleterne for at sørge for, at det ikke gik den forkerte vej.

- Det har været fint at have en at tale med om tingene. Det er svært at stå med selv. Det var mit første OL. Som sportspsykologen sagde ’der er ikke ret mange atleter, der lykkes første gang’. Så første OL er en enorm prøvelse, og det havde jeg glemt i det hele, siger Rikke Mæng.

Et par måneder efter OL-skuffelsen kan skytten nu pakke rifflen i kufferten og vende snuden mod Polen, hvor Presidents Cup afvikles.

Glæden ved sporten er tilbage, og Rikke Mæng kan nu igen se frem til at konkurrere med de bedste i verden. En konkurrence, hun går ind til med mod og oprejst pande.

- Jeg rejser derned for at få en god oplevelse – og selvfølgelig også for at præstere. Men jeg skal også indrømme, at så meget har jeg heller ikke trænet efter OL. Så jeg skal også passe på, at jeg ikke sætter mine forventninger for højt, siger Rikke Mæng.

Presidents Cup begynder onsdag den 3 november, og der skydes frem til 10 november.

FacebookTwitter