Efter VM: Dansk kajak har fået nye OL-håb

Sportschefen i Dansk Kano- og Kajakforbund tager hjem fra VM med to medaljer og stor optimisme for de kommende år.

Emma Aastrand Jørgensen tager en sølvmedalje med fra VM i kajak. (Foto: Tamas Kovacs © Scanpix)

Weekendens kajak-VM i Portugal gav to danske sølvmedaljer og dermed blev kajakforbundets målsætning indfriet.

Men ligeså vigtigt viste verdensmesterskabet, at de ny konstellationer i kvindernes firerkajak og herrernes toer er konkurrencedygtige blandt verdens bedste, og det har tændt et endnu større håb om flere danske kajakker ved OL i Tokyo om to år.

For sportschef Lars Robl i Dansk Kano-og Kajakforbund er det især det lange perspektiv det gælder.

- Indtil i forgårs var det en drøm, nu er den transformeret til en realistisk målsætning, og det er jo et fantastisk grundlag at arbejde videre på, siger han.

Danmark havde en kvindefirer med ved OL i Rio for to år siden, men siden er besætningen skiftet ud og består nu af unge Pernille Knudsen, Line Langelund Eriksen, Julie Frølund Funch og Bolette Nyvang Iversen.

Ved VM nåede de finalen i OL-disciplinen 500 meter. Hvis de danske kvinder gentager weekendens bedrift ved næste års VM, er de OL-klar.

René Holten ombord i toerkajak

Udover kvindefireren glæder sportschefen sig over at også herrernes nye toerkajak nåede finalen ved VM.

Efter et skuffende EM tidligere på året har Morten Graversen fået den individuelle verdensstjerne René Holten Poulsen ombord. VM var deres første konkurrence sammen og her nåede de finalen.

Sideløbende med den ny rolle i toerkajaken har René Holten Poulsen stadig sit primære fokus i enerkajak. Her rejser han fra VM med en enkelt sølvmedalje. Det er ualmindeligt for kajakroere at konkurrere både individuelt og som par, og derfor må forbundet også følge og overveje, om det rammer René Holdens træning og konkurrenceevne.

- Det er da en bekymring, vi har, men vi kan også vælge at sige, at der en positiv synergieffekt, og rollen som den erfarne har han foreløbig taget rigtig godt. Men det er ikke uden komplikationer, erkender Lars Robl.

Fortsat forhåbning om danske OL-medaljer

VM var generelt en blandet oplevelse for René Holten Poulsen, der roede hurtigst af alle i semifinalen i OL-disciplinen 1000-meter, men han floppede i finalen. Til gengæld fik han oprejsning med en sølvmedalje søndag på 5000 meter, der dog ikke er OL-disciplin.

- Jeg synes, vi er på rette vej, og det mener René også, men hvordan vi kombinerer eneren og toeren er noget, vi skal finde ud af, siger han.

Hos kvinderne understregede Emma Aastrand Jørgensen ved VM sin position som en af verdens bedste. Sølvvinderen fra OL i Rio missede ganske vist finalen på 500 meteren, men tog så sølv i en tæt finale på 200 meter.

- Hun har en særlig evne til at vende sin vrede og skuffelse til en konstruktiv energi, og hun er absolut medaljekandidat på begge to, og det vil der også være forventninger til, siger sportschefen.

Næste års VM og OL-kvalifikation afvikles i Szeged i Ungarn.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk