Ekspert: Mændene skal give plads til kvindelige elitetrænere

Der skal en kulturændring til i idrætssystemet, hvis flere kvinder skal blive elitetrænere, mener professor i idrætshistorie.

Anja Andersen er en af de få danske kvinder, der har været træner for et elitehold. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Hvis der skal komme flere kvindelige trænere i dansk elitesport, skal mændene give plads til dem. Og kvinderne skal være villige til at tage pladsen, så de kan agere rollemodeller for fremtidige kvindelige trænere.

Det er analysen fra professor i idrætshistorie på Københavns Universitet Else Trangbæk oven på DR’s opgørelse over kvindelige trænere i de bedste kvindelige og mandlige ligaer i fem danske elitesportsgrene.

En opgørelse, der viser, at kun 3, 6 procent af trænerne i fodbold, håndbold, badminton, ishockey er kvinder. Læs mere her.

Ifølge Trangbæk handler det lave tal om manglende rollemodeller og manglende muligheder til kvinder, og det kan kun ændres ved en kulturændring hos både mændene og kvinderne samt hos specialforbundene og klubberne.

- Mange elitetrænere er jo rekrutteret, fordi de selv har været dygtige udøvere og så har taget en træneruddannelse, siger Else Trangbæk.

- Vi har mange dygtige kvindelige eliteudøvere i de fleste idrætsgrene, men når de slutter karrieren, har de intet incitament til at søge en træneruddannelse, for der er ingen rollemodeller, så der er intet fremtidsperspektiv i det, siger Trangbæk.

- For mændenes vedkommende gælder det, at når de kommer op på det høje trænerniveau, så er der en god løn og perspektiv. Man kan være med til at samlinger med andre cheftrænere og udvikle ting, siger Else Trangbæk og fortsætter:

- Og her er det bare ingen plads til kvinderne. Det er ikke, fordi de ikke er i klubberne, men én af problemstillingerne er, at der simpelthen ikke er plads til dem.

Ingen snuptagsløsninger

Derfor skal der en kulturændring til hos alle parter, hvis flere hold skal trænes af kvinder, mener professoren.

- Hvis kvinderne skal ind i det her, skal de tage de specifikke træneruddannelser, som mændene har. Men det er ofte uden perspektiv for dem, for de tror ikke på, at uddannelsen kommer i anvendelse, og så gider de det ikke, siger hun.

Helle Thomsen er i dag træner CSM Bucuresti og det hollandske landshold. Hun har tidligere været træner for FC Midtjylland. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

- Hvis dette skal ændres, så er der ingen snuptagsløsninger. Der skal en tiltro fra systemet til kvinderne, og fra kvinderne til systemet, hvis de skal det her, siger professoren.

- Man skal give plads til kvinderne, og kvinderne skal ville tage udfordringerne og mulighederne op, siger Else Trangbæk.

Kvinderne skal kun ind som elitetrænere, hvis de har noget at byde på, mener professoren. For ellers kunne man lige så godt tage en mand.

- Mændene, specialforbundene og klubberne skal kun ville have kvinderne, fordi de tror på, at de vil kunne gøre en forskel. For hvorfor skulle man have kvinder som trænere, hvis mændene gør det rigtigt godt? spørger hun.

- I et trænernetværk, betyder det meget, hvis der var trænere af begge køn, fordi de kommer med forskellige erfaringer og kompetencer i systemet, siger Else Trangbæk.

- Lige nu sker det ikke, og billedet vil kun ændre sig, hvis systemet, strukturen og kvinderne vil det.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter