Elvstrøms legendariske bådklasse er færdig ved OL

Danske Paul Elvstrøm har vundet tre OL-guldmedaljer i finnjolle, men fra OL 2024 i Paris er det ikke længere en olympisk disciplin.

Jonas Høgh-Christensen, til venstre, vandt OL-sølv i London i 2012 i finnjollen. Paul Elvstrøm - både i midten og til højre - vandt guld i samme bådtype ved tre olympiske lege i træk fra 1952 til 1960.

Når den olympiske flamme i 2024 tændes i Paris og sætter gang i OL, bliver det uden bådklassen finnjolle på programmet.

En af Danmarks største sejlere Paul Elvstrøm var med til at gøre finnjollen legendarisk, set med danske øjne, med sine tre OL-guldmedaljer.

Men i weekenden har en afstemning blandt de 31 medlemmer af World Sailing Council afgjort, at det nu er slut med finnjollen som olympisk disciplin fra 2024.

- Det er et tab for sejlsporten i Danmark, men der er lande, som ikke satser på det. Så det er en demokratisk beslutning, som vi må respektere, siger sportschef i Dansk Sejlunion, Thomas Jacobsen.

- Jeg er mere trist end ærgerlig. Historisk set er det et trist kapitel, der bliver lukket, og det gør ondt på dem, som er 90 kilo plus, og gerne vil sejle.

Finnjollen har været på OL-programmet siden 1952, hvor Paul Elvstrøm vandt guld. Det er en af tre olympiske bådtyper, som styres af blot en enkelt person i båden. To af klasserne er for herrer – finnjollen og laser-jollen – mens der blot er en enkelt for kvinder - laser radial-jollen, som den danske VM-guldvinder Anne-Marie Rindom blandt andre sejler.

Finnjollen bliver fra 2024 erstattet af en to-personsers-miks-kølbåd, som der skal sejles en distancesejlads i. Det betyder, at der opnås en større lighed i udbuddet af discipliner mellem mænd og kvinder, men det vil samtidig indskrænke mulighederne for at deltage ved OL for mandlige sejlere, der vejer 90 kilo og mere.

- Det er både godt og skidt. Det er skidt for dem, der har en finnjolle-kampagne kørende og gerne ville den vej. Men for sportens samlede udvikling, så tror jeg, det er et godt kompromis.

- Sejlsport skal udvikle sig, så disciplinerne kan fremstå forskellige, moderne og vise sejlsportens nuancerede billede. Så jeg kan godt se, at det er en god udvikling for sporten, sportschefen i Dansk Sejlunion.

Weekendens beslutning af World Sailing Council flugter med den internationale olympiske komités (IOC) erklærede mål om at skabe større ligestilling i udbuddet af discipliner, som mænd og kvinder kan stille op i.

Det var under samme overskrift, at IOC tidligere i år besluttede at sløjfe letvægtsfireren i roning.

Finnjollen er med til OL for sidste gang - for nu - i 2020 i Tokyo.