En dåse Red Bull på podiet kostede nordmand guldmedaljen

Den norske roer Kjetil Borch kritiserer det internationale roforbund for fratagelsen af medaljen.

Energidrikken i hånden på nordmanden stred med det internationale roforbunds reklameregler. (Foto: © Balint Czucz/NTB/Ritzau Scanpix)

Du har lige roet det måske bedste ræs i dit liv. Du er tør i munden. Du snupper noget at drikke og glemmer at smide dåsen fra dig, inden du skal have guldmedaljen overrakt på podiet.

Folk tager billeder, du smiler, men du holder fortsat Red Bull-dåsen i hånden - og det strider mod det internationale roforbunds FISA's regler for kommercielle reklamer, sponsorering og annonceringer.

Det lyder som et hændeligt uheld, men hændelsen, der i sommer skete for den norske roer Kjetil Borch, endte med at koste ham den guldmedalje, han netop havde fået rakt om halsen ved et World Cup-stævne i Italien.

Ikke nok med, at den 31-årige roer, der ved sommerens OL vandt sølv i singlesculler, måtte sende sin guldmedalje retur, så fik han også en bøde på 2.500 euro, svarende til omkring 18.500 danske kroner, for at bryde reglerne.

Et halvt år senere har roeren så besluttet sig for at ty til tasterne og sende kritik i retningen af det internationale roforbund.

- I det sidste World Cup-stævne i Sabaudia, vandt jeg et af det fedeste ræs, jeg nogensinde har roet. Jeg var i ekstase. Jeg glemte helt Red Bull-dåsen, jeg tog med på podiet.

- FISA valgte at diskvalificere mig, tilbagekalde mit ambassadørskab mod manipulation i konkurrencer og gav mig en bøde på 2.500 euro for at bryde reklamereglerne. Jeg sendte medaljen tilbage et par dage senere. Det knuste virkelig mit rohjerte, skriver Kjetil Borch i et opslag på sin Instagram-profil

Sidenhen har roeren ytret sin kritik af roforbundet til det norske medie VG, og fortæller her, at han potentielt vil anke sagen til den internationale sportsdomstol.

- Det var en overreaktion. Jeg vil tage sagen videre til min advokat og måske endda helt til CAS (Den Internationale sportsdomstol), siger Kjetil Borch til VG.

Kjetil Borch (til venstre) har flere OL-medaljer på CV'et - ingen af dem er dog blevet taget fra ham. (Foto: © MURAD SEZER, Scanpix Denmark)

Om han anker sagen eller ej, må tiden vise. Men det er dog langt fra første gang, nordmanden overtræder reglerne for kommercelle reklamer, sponsoreringer og annonceringer. Det skriver det internationale roforbund i et svar på Borchs kritik.

- Hr. Borch har overtrådt reglerne tre gange før fra 2018 til 2021. Han var informeret om det to gange på skrift og verbalt via et zoommøde med atleternes kommission og direktøren for forbundet.

- Komitéen gav ham to chancer for at forklare sine handlinger, og baseret på disse, var en advarsel nok i de forrige tilfælde. Men med en klar udmelding om, at hvis han overtrådte reglerne igen, ville det få konsekvenser. Ikke flere advarsler, skriver forbundet på sin hjemmeside.

Og lidt mere end en advarsel blev det derfor også til, da Kjetil Borch ved sommerens World Cup-stævne lige før OL havde en dåse Red Bull med på podiet.

- Som konsekvens for hans handligner i Sabaudia ved World Cup fik han en straf, skriver forbundet.

Forbundet skriver desuden, at man ikke ville offentliggøre straffen med det samme, fordi det kunne forstyrre hans forberedelser frem mod OL.

Det endte man dog alligevel med at gøre, da konsekvenser af en sådan karakter skal meldes ud med det samme for at undgå uklarheder, lyder det fra forbundet.

Hvad de forrige overtrædelser af reglerne konkret var, skriver forbundet intet om.