En solbrændt læbe blev til det største chok i norsk idræt nogensinde

Dokumentaren ’Skidronningens nedtur’ fortæller historien om den norske sportsstjerne Therese Johaugs dopingsag, der fik en nation i chok.

Therese Johaug var dybt ulykkelig, da hun på pressemødet fortalte, at hun var blevet testet positiv (ARKIVFOTO). (Foto: NTB Scanpix © Scanpix)

I Norge kan det meget vel være torsdag den 13., som er ulykkens dag. Det var i hvert fald torsdag den 13. oktober 2016, at deres store helt og den tredobbelte verdensmester på langrend Therese Johaug brød sammen i gråd på et pressemøde, hvor hun fortalte verden, at hun havde afleveret en positiv dopingtest.

Med det samme meldte hun ud, at hun var uskyldig, og landsholdslægen Fredrik Bendiksen tog ansvaret for at have givet hende en læbesalve til hendes solbrændte læbe, selvom salven var på listen over de forbudte præparater.

- Jeg vil vise alle, at jeg er så uskyldig i den her sag, forklarede Therese Johaug på pressemødet.

Derfra blev det en kamp for Therese Johaug om at bevise sin uskyld over for offentligheden og antidopingmyndighederne. Den historie bliver fortalt i dokumentaren ’Skidronningens nedtur’, hvor sagen bliver kaldt det største chok i norsk idræt nogensinde.

Den bliver vist i dag på DR3, og derefter kan den også ses på DRTV.

Her følger man den norske stjerne i hele perioden, fra den positive dopingtest bliver offentligt kendt, til dagene hvor afgørelsen falder.

Hjælp fra familien

Selvom en stor del af Therese Johaugs tanker er på sagen, så har hun i perioden også stadig fokus på at holde sig i topform for at være klar, hvis hun slipper for en straf.

Hun træner blandt andet med sin bror Karstein Johaug næsten hver dag, og hans rolle for at holde Therese Johaug i gang i den svære periode er markant.

- På de hårde dage, hvor jeg vil ligge i sofaen, tager Karstein fat i mig. ’Nu skal vi ud. Vi skal holde fokus på sporten. Du skal slå hårdt igen. Jeg har et mål om, at du skal vinde det OL-guld,’ siger hendes bror til Therese Johaug.

I høringen holder den norske stjerne fast i sin uskyld, og lægen holder også fast ved, at det var hans fejl. Men på boksen til salven står der tydeligt, at det er et præparat, som er på dopinglisten, så begge parter burde have været mere opmærksomme, mener kritikerne.

Selvom Therese Johaug kæmper for at blive helt frikendt, så ender det med, at hun får en karantæne på 13 måneder, hvilket er en kæmpe skuffelse for hende, selvom den positive nyhed er, at hun kan deltage ved OL i Pyeongchang i 2018. Eller det tror hun i hvert fald.

Fordi Therese Johaug vælger at anke sin dom til CAS, og de går endnu mere imod hende og skærper dommen til 18 måneder, så er den norske kvinde suspenderet under OL.

Siden er Therese Johaug dog for alvor kommet tilbage. I 2018 vandt hun seks sejre, og det er fortsat på samme niveau i 2019, hvor hun allerede har vundet to gange. Hun er storfavorit til at hente guld hjem fra VM i Østrig sidst i februar.

Du kan se hele dokumentaren på DR3 i dag klokken 16.15 eller finde den efterfølgende på DRTV.