Engelsk rugbyhold pensionerer maskotten, men beholder navn og logo

Exeter Chiefs har trods pres fra nogle af sine fans beholdt det navn og logo, de har haft siden 1999.

Det er slut med maskotten Big Chief i rugbyklubben Exeter Chiefs. (Foto: Andrew Couldridge © Scanpix)

Det engelske rugbyhold Exeter Chiefs er kommet i modvind, efter at klubbens bestyrelse onsdag mødtes for at behandle to forslag fra klubbens egne fans.

Skal Exeter Chiefs ændre navn og logo?

Det første forslag kom fra fangrupperingen ’Exeter Chiefs For Change’, der krævede, at klubben skulle ændre sin brug af ordet chief og deres kendingmærke - en høvding.

Argumentet fra fangruppen var, ifølge engelske The Guardian, at fremførelsen er skadelig og respektløs overfor alle minoritetsgrupper.

En anden gruppering af Exeter Chiefs-tilhængere havde indsendt et modforslag, der ønskede at bevare klubbens logo. Her var argumentet, at logoet var et symbol på respekt.

Et navn og et logo, som klubben har haft siden 1999, hvor de rebrandede sig selv. Klubben har uformelt været kendt som 'Chiefs' i omkring et århundrede, men det såkaldte kælenavn blev officielt taget i brug omkring årtusindeskiftet.

Exeter Chiefs spiller i den bedste engelske rugbyrække. (Foto: Craig Brough © Scanpix)

Klubbens bestyrelse behandlede begge forslag, og stemte imod at rebrande sig selv – dog ville de trække klubbens maskot, Big Chief, tilbage.

- Det er ekstremt skuffende, at Exeter Chiefs har kastet muligheden for at vise sig selv som en inkluderende klub væk, udtaler fangrupperingen ’Exeter Chiefs for Change’ efter beslutningen ifølge The Guardian og fortsætter.

- Klubbens afvisning er tonedøv og stikker to fingre op (et tegn på respektløshed, red.), ikke kun til dem, men til alle minoriteter. Vi accepterer, at klubbens intention om varemærket oprindeligt var positiv og ikke nedsættende, men nu ved de, at den ikke opfattes på den måde. De tager en bevidst beslutning om at være forsætlig stødende ved at fortsætte med at bruge den.

- Denne beslutning vil ikke ældes godt for klubben, uddyber de.

Efter bestyrelsesmødet skrev klubben, at de havde inddraget sponsorer og andre hovedpartnere i beslutningsprocessen – samt modtaget inputs fra fans, rugbymiljøet og berørte minoritetsgrupper.

- Det indhold, der blev tilsendt bestyrelsen, indikerede, at navnet Chiefs stammede tilbage fra begyndelsen af 1900-tallet og havde en tilknytning til mennesker i Devon-området. Bestyrelsen var af den opfattelse, at brugen af Chiefs-logoet faktisk var yderst respektfuld, skriver de.

NFL-hold skiftede navn tidligere på måneden

Tidligere i denne måned valgte Washingtons amerikanske fodboldhold at droppe tilnavnet Redskins og dets logo efter pres fra sponsorer. Den amerikanske klub havde siden 1937 haft det samme navn – Washington Redskins.

Siden 1937 har klubben haft tilnavnet 'Redskins' (til venstre). Det blev ændret tidligere denne måned. (Foto: Geoff Burke © Scanpix)

Det var flere af holdets største sponsorer, herunder FedEx, Bank of America og Pepsi, der kraftigt opfordrede til at stoppe med at bruge udtrykket 'Redskins' (rødhuder), som i USA opfattes som racistisk og nedsættende overfor USA's oprindelige befolking.

En beslutning som klubben tidligere har afvist.

- Vi kommer aldrig til at skifte navn. ALDRIG. Og det må du gerne skrive med stort, sagde holdejeren i 2013 som modsvar til de personer, der mente at holdets navn var racistisk.

Klubben har nu vedtaget det midlertidige navn Washington Football Team.

Facebook
Twitter