Er der flere fodboldspillere, der falder om med hjertestop?

Sport kan trigge hjertestop og hjertesygdom, men det forebygger mere, end det skader, understreger overlæge.

I Danmark overlever en ud af fire et hjertestop. (Foto: Katrine Becher Damkjær © Katrine Becher Damkjær)

I går aftes faldt en spiller om med hjertestop i den næstbedste norske række, men efter kort tid kom han til bevidsthed i ambulancehelikopteren og er nu i stabil tilstand.

Og vi skal kun tilbage til lørdag aften for at finde en lignende situation. Her måtte Sergio Aguero udgå fra en kamp mellem FC Barcelona og Alvares på grund af smerter i brystet, der nu holder ham ude af fodbold i tre måneder.

Begge sager kommer i kølvandet på Christian Eriksens kollaps i Parken 12. juni, som har brændt sig ind på nethinden hos de fleste danske roligans, der sad klistret til skærmen den aften.

Med sagerne de seneste måneder kan man få et indtryk af, at antallet af hjertetilfælde er stigende. Men er det et retvisende billede?

Det er der ingenting, der tyder på, fortæller Jacob Tfelt, der er professor og overlæge på afdelingen for hjertesygdomme på Rigshospitalet.

- Vi har ikke indikationer på, at det stiger, siger Jacob Tfelt, der har undersøgt tilfælde i fodbold, håndbold, løb og cykling.

Sport kan være en trigger

Til gengæld er det ikke tilfældigt, at det er i sportens verden, at man jævnligt ser tilfælde af hjerteproblemer.

- Der er en del undersøgelser, der tyder på, at sport kan være en udløsende faktor for hjerterytmeforstyrrelser, ondt i brystet, besvimelser, hjertestop og - i meget sjældne tilfælde - pludselig død. Så det kan være en trigger i forhold til hjertesygdom og hjertestop, siger Jacob Tfelt.

Han tilføjer, at mens man er igang med at dyrke sport, er man i tre gange større risiko, end når man ikke er. Det skal dog ikke holde nogen fra at løbe en tur eller gå på fodboldbanen.

- Folk mellem 12-35 år som ikke dyrker sport er i tre gange højere risiko for pludselig hjertedød, nok fordi de sidder derhjemme i sofaen. Så sport forebygger mere, end det skader, siger Jacob Tfelt.

Under sommerens EM faldt Christian Eriksen om i kampen mod Finland. (Foto: Kim Matthai Leland)

Han understreger også, at vi skal huske på proportionerne, når vi hører om sportsfolk, der falder om. Specielt når det handler om folk, der omkommer.

- I Danmark er det én per 100.000 atlet i alderen 12 til 35 år. Det vil sige, at hvis der er 100.000 atleter, der dyrker sport på et år, så er der en, der dør. Så det er meget sjældent.

Selvom det er sjældent, at det ender med dødsfald, er det alligevel godt, at vi beskæftiger os med det og er opmærksomme på det, siger Tfelt.

- Der har altid været meget fokus på hjertestop under sport. Og det er vigtigt, at vi er klar til at træde ind og begynde basal genoplivning, når det sker, for det kommer til at ske indimellem. Men det er sjældent, heldigvis.

FacebookTwitter