Nordmænd ville have kvinder med i skiflyvning - og nu er de kommet et stort spring tættere på målet

Tidligere på ugen blev det mødt af kritik, at kvinder ikke fik lov at konkurrere i skiflyvning.

Norske Maren Lundby kalder det en stor sejr for ligestillingen. (Foto: Kai Pfaffenbach © Ritzau Scanpix)

Rettelse: Artiklen er opdateret, efter en komité i Det Internationale Skiforbund onsdag stemte for, at kvinder skal have lov at deltage i skiflyvningskonkurrencer.

Skihop i alle afskygninger kræver sin mand. Eller kvinde.

Og for publikum er disciplinen skiflyvning særligt frygtindgydende. Det er et skihop på steroider: Der hoppes på en særlig og endnu større bakke, som katapulterer udøverne længere ned af bjergsiden.

Verdensrekorden er 253,5 meter og sat af Stefan Kraft, en østrigsk mand. Og det er kendetegnende for disciplinen, at det er mandlige udøvere.

Indtil onsdag var der ikke meget, der tydede på, at kvinder skulle have lov til at konkurrere i disciplinen - og det har været genstand for heftig kritik.

Men så skete der noget banebrydende. En komité i Det Internationale Skiforbund, FIS, stemte enstemmigt for, at kvinderne også skal have lov at deltage i skiflyvnings-konkurrencer.

Dermed mangler beslutningen kun at blive godkendt på beskyttelsesniveau, før kvinderne også får lov at hoppe på de største bakker.

Ifølge det norske medie NRK er det blot en formalitet, og efter alt at dømme vil der derfor blive arrangereret skiflyvningskonkurrencer for kvinder allerede i næste sæson.

Forbund har tidligere fået kritik

Det Internationale Skiforbund har tidligere fået kritik for, at kvinderne ikke fik lov at konkurrere i skiflyvning.

De norske atleters fællesorganisation, Niso, mente ligefrem, at den udeblivende kvindekonkurrence var ulovlig. Derfor rådførte Niso sig med advokater og sendte et brev til det internationale forbunds komité for skihop, hvori de påpegede, hvad de mente var en urimelige skævvridning. Det fortæller NRK.

- Det er en stærk opfordring til at tage hensyn til det faktum, at dette er diskrimination baseret på køn, sagde formanden for Niso, Erlend Hanstveit, til NRK.

Men løbsdirektøren for skihop i det internationale forbund, japanske Chika Yoshida, var uenig i kritikken fra Norge. For hende handler det om, at sporten på kvindesiden ikke har den samme historie og udbredelse.

- Skihop for kvinder er en ny disciplin, og vi fik først en World Cup for kvinder for 10 år siden.

Ikke desto mindre blev der onsdag stemt for, at kvinderne i fremtiden også skulle have lov at hoppe med på de største bakker.

Og det glæder den norske skihopper Maren Lundby.

- Det er en stor dag for alle kvindelige skihoppere, men også for ligestillingen generelt. Det er ganske enkelt en milepæl, siger hun til NRK.

Også den norske landsholdschef, Clas Brede Bråthen, kalder det for 'næsten uvirkeligt' i et interview med NRK.

Ved de olympiske vinterlege konkurrerer mænd på både normal og stor bakke i skihop, mens kvinderne må nøjes med den normale bakke.

Skiflyvning er ikke en olympisk disciplin.