Et af sportshistoriens store mysterier: Stod rival bag angreb på skøjteprinsesse?

Mysteriet om det store drama mellem kunstskøjteløberne Tonya Harding og Nancy Kerrigan hænger stadig i luften.

Luk øjnene og forestil dig det mest lyse og skingre skrig fra en kvinde. Som om kvinden lige havde mødt sit værste mareridt. Det var situationen i Cobo Arena i Detroit januar 1994.

- Hvorfor, hvorfor, hvorfor?

USA’s store kunstskøjteprinsesse Nancy Kerrigan ligger grædende på gulvet i arenaen. Chokeret og uforstående over for hvad der lige er sket. Smerterne i det højre knæ er voldsomme, og frygten for skaden er stor.

- Nogen kom pludselig og slog mig, skriger hun.

Nancy Kerrigan er blevet overfaldet af en ukendt gerningsmanden dagen før de amerikanske mesterskaber i kunstskøjteløb, hvor man også sikrer sig en billet til OL i Lillehammer halvanden måned senere. Personen har simpelthen slået hende hårdt på knæet med et rør. Spørgsmålene begynder nu at vælte ind.

Misser en af USA’s største OL-profiler pludselige legene? Kommer hun nogensinde på isen igen? Hvem kunne finde på at angribe hende sådan ud af det blå? Og hvad var intentionen bag? Det bliver der kigget nærmere på i den amerikanske dokumentar "Skøjteskandalen - Tonya og Nancy"

Var det rivalen?

Som de amerikanske medier begynder at intensivere dækningen af sagen, begynder der også at komme nogle chokerende rygter frem. Ærkerivalen på isen Tonya Harding bliver nævnt i sagen. Har hun virkelig stået bag planlægningen af angrebet på Nancy Kerrigan for at forbedre sine egne chancer til de amerikanske mesterskaber og ikke mindst OL?

Der går ikke længe, inden Tonya Hardings såkaldte ”bodyguard” Shawn Eckhardt får talt over sig til sine nærmeste venner og familie. Stolt fortæller han om, hvordan han havde planlagt det hele og hyret folk til at angribe og skade Nancy Kerrigan.

Hans åbenmundede fortælling når også til politiet. Han bliver derfor anholdt og tilstår sin rolle i angrebet. Samtidig bliver de to folk, som rent faktisk udførte overfaldet, også anholdt, og de tilstår ligeledes.

Selvom bodyguarden er Tonya Hardings ex-mands ven, og hun afviser at have noget forhold til ham, så forstærker det blot mistanken om, at hun har haft en finger med i spillet for at stoppe sin rival. Men Tonya Harding nægter fortsat.

Hendes ex-mand spillede en rolle

Tonya Harding er i en ung alder blevet gift med Jeff Gilooly på grund af det, som hun selv kalder ’de forkerte grunde’. Men hun ville bare væk fra sin mor, som var fysisk aggressiv over for hende. Det hjælper dog ikke at være sammen med sin nygifte mand, fordi han fortsætter volden mod skøjtestjernen. De bliver derfor skilt et halvt år inden overfaldet.

Og da rygterne fortsat tager til frem mod OL omkring Tonya Hardings rolle i overfaldet, vælger hun at lægge nogle kort på bordet. Hun erkender at have hørt blandt andre hendes ex-mand tale om overfaldet efterfølgende, og hun har dermed holdt vigtige informationer hemmelige for politiet.

At hun spillede en decideret rolle i planlægningen, har Tonya Harding dog aldrig erkendt, selvom både ex-manden og bodyguarden i afhøringer ikke lægger skjul på, at hun vidste noget.

Efter lange overvejelser fra det amerikanske kunstskøjteforbund fik hun dog alligevel lov til at tage til OL sammen med Nancy Kerrigan, hvor dramaet fortsætter.

Udelukket fra alt kunstskøjteløb

Efter OL kommer Tonya Harding for retten, hvor hun bliver dømt for at have tilbageholdt vigtige informationer for politiet og FBI i efterforskningen. Det bliver en betinget dom og en bøde på 100.000 dollars.

Men endnu mere betydningsfuldt for hende bliver udelukket fra alt kunstskøjteløb. Så samtidig med at mediernes store opmærksomhed har vækket befolkningens interesse for sporten, så kan Tonya Harding altså ikke deltage og få en del af kagen.

Men var det Tonya Harding, som stod bag overfaldet? Det er formentlig et spørgsmål, man aldrig får et endegyldigt svar på. Personerne omkring hende siger, at hun var med i det, men det kan selvfølgelig også bare være for at tage hende med i faldet.

Meget mere end bare et overfald

Der er meget mere til den her historie end bare lige omkring overfaldet. Det handler nemlig også om prinsessen og udyret. Nancy Kerrigan som amerikanernes elskede is-prinsesse, mens Tonya Harding var det udstødte stortalent.

Sidstnævnte kæmpede for amerikanernes opmærksomhed, men da den endelig kom til hende, var den for alt andet, end hun havde drømt om. Det fik hun også at mærke til OL i Lillehammer, hvor resultaterne langt fra gik som ønsket.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter