Et ’match made in heaven’ skal få rutinerede Holten Poulsen og ungt talent til OL

Den tidligere OL-sølvvinder og verdensmester René Holten Poulsen og 22-årige Victor Gairy Aasmul vil sammen til OL.

(René Holten Poulsen missede OL i Tokyo. Nu vil han til OL i Paris i 2024 sammen med Victor Gairy Aasmul. (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)

- Skal vi ikke prøve en tur i K2?

Sådan lød det fra den tidligere OL-sølvvinder og verdensmester René Holten Poulsen i foråret ved et World Cup i Szeged, Ungarn.

Manden, der skulle tage stilling til spørgsmålet om at blive en del af toerkajakken, var 22-årige Victor Gairy Aasmul.

Han havde netop sikret sig en bronzemedalje i 500 meter enerkajak, K1, ved selvsamme World Cup med Danmarks bedste på distancen, René Holten Poulsen, som indehaver af sølvet.

René Holten Poulsen kunne efter Victor Gairy Aasmuls gode præstation i Ungarn godt se potentialet i det unge talent, og så spurgte han, om de ikke skulle dele båd.

Victor Gairy Aasmul, der ved weekendens VM på Bagsværd Sø både skal ro K2 og K4, havde ellers holdt igen med tankerne om K2.

- Jeg sidder lidt ustabilt i båden. Jeg er lidt svær at sidde med, fordi jeg godt kan lide at kaste mig lidt rundt i båden, fortæller han.

Men ikke desto mindre forsøgte de at sætte sig sammen i båden et par uger efter EM i starten af juni, og det gik ’super hurtigt’, som Victor Gairy Aasmul fortæller.

- Vi prøvede en tur, og så var det lidt match made in heaven. Det gik super stærkt, og det var fedt at arbejde med.

- Jeg vil gerne rose René. Han har virkelig taget mig i hånden. Han har givet mig en anden tilgang til arbejdet og videreudviklet min tilgang til træning. Han er en del af den udvikling, jeg har gennemgået i sæsonen, siger han.

En udvikling, som især blev kickstartet af en mindre skade, der holdt den 22-årige roer hjemme fra en træningslejr. Victor Gairy Aasmul var nødsaget til at være mere konsekvent og individuelt engageret i sin træning, hvilket kunne ses på tiderne, da han igen kom på vandet.

I udtagelsesløbet forud for World Cup-løbet i Szeged var han kun et halvt sekund efter René Holten Poulsen på 500 meteren.

- Derfra ændrede min psyke sig ret meget. Jeg kunne se lyset for enden af tunnelen, og jeg tænkte, at jeg kunne være med, hvor det var sjovt, siger Victor Gairy Aasmul.

Renë Holten Poulsen (i midten) og Victor Gairy Aasmu (til højre) har roet mod hinanden flere gange. Nu skal de samme forsøge at ro sig til OL i Paris i 2024. (Foto: SZILARD KOSZTICSAK)

Målet er en billet til Paris

Selvom makkerparret kun har roet sammen siden juni, og at de ror mod et stærkt felt, så er målet, at de allerede ved det igangværende VM kan nå en A-finale.

Det store mål på sigt er en plads ved OL i Paris om tre år på 500 meteren. Det halve af den distance, som René Holten Poulsen i 2008 ved OL i Beijing vandt sølv på med makkeren Kim Wraae.

Victor Gairy Aasmul sætter da også gevaldig pris på den 32-årige makkers rutine i båden.

- Man kan godt mærke, at han har en del flere år på bagen end jeg selv. Det sætter det lidt i perspektiv.

- Det kan godt være, jeg er på landsholdet lige nu, men der er stadig små ting, man skal rette på, hvis man skal ned og ro ekstremt hurtigt. Med René finder man ud af, hvor meget man har at lære, selvom jeg har været i sporten i syv år, siger Victor Gairy Aasmul, der købte sin første enerkajak af netop René Holten Poulsen.

Victor Gairy Aasmul er allerede blevet mange erfaringer rigere efter samarbejdet med den rutinerede roer. Det har stor betydning, at han ikke kun lærer på søbredden, men også i selve båden.

- En ting er at have en træner, der siger nogle ting. Noget andet er at sidde med én i en båd, der ror på verdensklasseniveau. Det er meget fedt at have én, der kan fortælle undervejs, hvordan forskellige ting føles.

  • René Holten Poulsen vandt i 2014 sit første VM-guld. Både i 2015 og 2016 blev han ligeledes verdensmester. (Foto: PR-foto/Balint Vekassy for René © Scanpix Denmark)
  • Toerkajak er ikke ukendt land for René Holten Poulsen (til venstre). Ved OL i Beijing i 2008 vandt han sammen med Kim Vraae Knudsen sølv på 100 meteren. (Foto: Toby Melville © Scanpix Denmark)
1 / 2

Den unge kajakroers udvikling er bestemt heller ikke gået ubemærket hen hos Dansk Kano og Kajak Forbunds sportschef, Lars Robl.

- Han har udviklet sig sindssygt meget det seneste år. Samarbejdet mellem de to ser spændende ud. Victor lærer meget af René, mens også René lærer meget af Victor, der skubber på, siger sportschefen.

Han tror da også på, at de to kajakroers drøm om Paris kan gå i opfyldelse.

- Jeg håber og tror på, at de kan gøre sig gældende, når vi kommer til Paris. Det er derfor, vi har sat det i værk. De kæmper utrolig godt sammen.

Victor Gairy Aasmul og René Holten Poulsen skal ro semifinale i 500 meter toerkajak, K2, klokken 16.43 fredag. Lykkes det at blive blandt de bedste tre i semifinalen er de klar til finalen på søndag klokken 11.51.

Victor Gairy Aasmul er ligeledes i aktion klokken 15.02 fredag, når han og K4’eren ror semifinale.

Facebook
Twitter