Etiopisk løbefænomen smadrede verdensrekord: 'Det er absurd og bindegalt'

Letesenbet Gidey slog søndag verdensrekorden på halvmaraton med hele 70 sekunder.

Letesenbet Gidey får overbragt beviset på, at hun har sat verdensrekord. (Foto: © MIGUEL ANGEL POLO, Ritzau Scanpix)

Kan man ramme en topfart på 20 kilometer i timen? Ja, det kan man nok godt snige sig op på. Kan man gøre det konsekvent over en distance på 21,1 kilometer? Det lyder mere tvivlsomt.

Men den er god nok. Det kan godt lade sig gøre. Det viste den 23-årige løbestjerne Letesenbet Gidey søndag i Valencia, hvor hun færdiggjorde et halvmaraton på 62 minutter og 52 sekunder.

Det er ikke bare en voldsomt hurtig tid. Det er også en forbedring af kvindernes verdensrekord på uhørte 70 sekunder.

Letesenbet Gidey krydser målstregen i Valencia. (Foto: © MIGUEL ANGEL POLO, Ritzau Scanpix)

- Det er decideret sindssygt. Så enkelt kan det sammenfattes. Verdensatletikforbundet har nogle pointlister, hvor man får et vist antal point for en vis præstation, og hun har simpelthen brudt skalaen. Det er ekstremt vildt, siger langdistanceløber og dansk rekordholder for herrer, Thijs Nijhuis.

- Jeg tror også, det var den største forbedring af verdensrekorden i 40-50 år. Det siger jo også noget om det. Jeg turde godt have tippet, at der ville blive slået verdensrekord. Måske omkring 63.30. Men at hun løber den på under 63 minutter, det er både absurd og bindegalt. Med den tid ville hun kvalificere sig til EM for herrer.

Lå i luften

Det har efterhånden i et stykke tid ligget i kortene, at Letesenbet Gidey ville bedrive store ting i sine løbesko.

Faktisk havde hun allerede inden søndagens vilde præstation skrevet sig ind i historiebøgerne - og det til trods for sin unge alder.

Hun er nemlig verdensrekordholder på to olympiske distancer - 5000 meter og 10.000 meter, mens hun også er den hurtigste kvinde i historien på den mindre kendte 15.000-meterdistance.

En træt Letesenbet Gidey efter sejren og verdensrekorden i Valencia. (Foto: © MIGUEL ANGEL POLO, Ritzau Scanpix)

Især verdensrekorden på 15.000-meterdistancen, som hun satte for knap to år siden, satte gang i forventningerne til navnet Gidey.

- At hun var i stand til at sætte verdensrekord på halvmaraton, var der ingen, der betvivlede efter den vanvittige 15-kilometer, hun løb for to år siden. Hun løb den på 44.20, og der slog hun verdensrekorden med 45 sekunder.

- Så med seks kilometer længere tænkte man, at det kunne hun nok også godt, når hun nu er i gang, siger Thijs Nijhuis.

'Det er noget af en debut'

Trods flotte meritter og et uomtvisteligt talent, så var der lige en ekstra detalje, der gjorde præstationen i Spaniens tredjestørste by endnu vildere.

Det var nemlig første gang, Gidey prøvede kræfter med et halvmaraton på konkurrenceplan.

- Det er eddermame noget af en debut. Hun er en ekstremt god løber, og alle snakkede om, at der nok ville blive sat en verdensrekord, og det fortæller jo bare alt om hende med tanke på, at det altså var første gang.

Thijs Nijhuis fulgte løbet, og han så en imponerende taktisk præstation af Gidey med tanke på, at hun var debutant.

- Mange lægger ofte for hårdt ud i forhold til, hvad de kan. Hendes første 5 kilometer var ikke absurd hurtige. Det var de midterste ti kilometer, der var de hurtigste, og det siger noget om, at hun har grebet det rigtigt an. Det er dybt imponerende.

Letesenbet Gidey med vandt bronze ved OL i Tokyo. (Foto: © Andrew Boyers, Ritzau Scanpix)

Med verdensrekorder på fire forskellige distancer er spørgsmålet så, hvad der nu skal satses på for Letesenbet Gidey, der også vandt sin første olympiske medalje i karrieren, da hun var tredjehurtigst i Tokyo på 10.000-meterdistancen.

Måske er et fuldt maraton næste skridt?

- Umiddelbart tænker jeg, at hun skal gå benhårdt efter guld på 10.000-meteren ved VM i Oregon i juli næste år.

- Hun er ung, så hun har ikke så travlt med at komme op på maraton-distancen. Jeg vil gætte på, at hun nok tager 5- og 10 kilometer i et par år endnu og så tager halvmaraton lidt på siden. Men det bliver spændende at se.

Trods fire verdensrekorder har Letesenbet Gidey stadig sin første guldmedalje i et internationalt mesterskab til gode. Ved VM i Doha i 2019 blev hun nummer to på 10.000-meterdistancen.