Etiske dilemmaer ved kønsskifter i sport udfordrer DIF: 'Vi er meget i tvivl'

DIF har nedsat en arbejdsgruppe, som skal rådgive omkring forbundets stillingstagen til kønsskifter i sport.

Morten Mølholm Hansen, direktør i DIF, har sammen med bestyrelsen i forbundet nedsat en arbejdsgruppe, der skal se nærmere på dilemmaerne omkring transpersoner i sport. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Danmarks Idrætsforbund (DIF) har et par dilemmaer på hånden, som en arbejdsgruppe nu skal hjælpe med at gøre forbundet klogere på.

Menneskerettigheder kontra sportslig fairness er temaer, som forbundet skal forsøge at formulere en holdning til, når talen falder på personer, som skifter køn. Primært fra mand til kvinde.

Eksempelvis har historien om den newzealandske vægtløfter Laurel Hubbard skabt debat over sommeren.

Området er et minefelt af diskussioner og dilemmaer, og derfor handler det også om at træde varsomt for nu, siger Morten Mølholm, direktør i DIF.

- Vi er meget i tvivl, og derfor har vi nedsat en arbejdsgruppe af en række eksperter, som skal hjælpe os med at finde vores sti i den her sag. Det drejer sig både om voksne eliteudøvere, men i høj grad også om børn.

- Der skal komme en rapport og nogle anbefalinger på, hvad man synes, vi skal træffe af retningslinjer på området. Vi vil meget nødig træffe en beslutning med et fingerknips, for der er ustyrligt mange dilemmaer omkring det her, så vi har brug for input fra vores eget bagland samt etiske og fysiologiske eksperter. Havde vi taget den op til debat og beslutning i DIF nu, så ville folk træffe beslutninger på et uoplyst grundlag.

Menneskeret medfører problemstillinger

Arbejdsgruppen er endnu ikke helt på plads, men fokus kommer altså til at være på både elite- og børneområdet.

Især børneområdet er det, der fylder mest for Morten Mølholm lige nu.

- Jeg ville have det meget dårligt med at ekskludere børn fra idræt, fordi de ikke kan dyrke idræt sammen med det køn, de identificerer sig med. Det føler jeg nok lidt mere for end det sportslige aspekt på eliteniveau.

Først i maj 2020 forventer Morten Mølholm, at arbejdsgruppen vil være klar til at komme med deres rapport om problemstillingerne.

Uanset hvad, så vil bestyrelsen i DIF med stor sandsynligvis være splittet omkring arbejdsgruppens anbefalinger, men det er nu heller ikke så mærkeligt, siger direktøren.

- Vi står over for to grundlæggende dilemmaer. Vi synes, at det er en menneskeret, at man kan dyrke idræt på de betingelser, man vil, og som det køn, man er.

- Men omvendt må vi også konstatere, at der er nogle præstationsmæssige problemer, når man skifter fra mand til kvinde. Vi ryger ind i nogle problemstillinger i forhold til, hvad der er ret og rimeligt ud fra lige og fair konkurrence, og det er virkelig et dilemma for os, siger Morten Mølholm.

IOC’s retningslinjer skal ikke nødvendigvis følges af de enkelte forbund. Men vejledningen fra IOC kan bruges som rettesnor, hvis de enkelte forbund ikke selv har udarbejdet en praksis på området.