For få år siden vandt Anders VM-sølv. Nu udlever han drømmen som cirkusartist i hele verden

Udover gymnasten Anders Wesch er også tre øvrige danskere med i genåbningen af Cirque du Soleil-forestillingen Alegria.

I 2017 vandt Anders VM-sølv i gynmastikdisciplinen tumbling. Om lidt skal han og tre andre danskere rejse verden tyndt med Cirque du Soleil. (Foto: GymDanmark)

For et par måneder siden sad 28-årige Anders Wesch med benene over kors - stirrende ind i skærmen på sit job som IT-ingeniør. Veltilfreds og med en kop kaffe i hånden, vel og mærke.

Gymnastikkarrieren, der havde bragt ham til en VM-sølvmedalje i 2017 i disciplinen tumbling, var lagt på hylden, og forude ventede en mere afslappet tilværelse uden flere timers daglig, fysisk træning. Men det skulle et opkald fra Canada ændre på.

Det berømte cirkus, Cirque du Soleil, der har omtrent 1.300 artister rundt i hele verden, var efter coronanedlukningen på udkig efter dygtige atleter fra nær og fjern, der var klar til til at sige farvel til deres dagligdag for at være med til at rejse cirkusteltet på ny.

Og i sommer fik Anders så et opkald med et tilbud, der var for godt til at sige nej til.

- Det har altid været en drøm for mig at komme i cirkus. Det gjorde alle mine idoler, og det var endda samme cirkus med det samme show. Og nu er jeg så her, og om lidt skal vi i gang med at lave shows, siger Anders Wesch.

I en vis fart fik han derfor pakket sine kufferter og vendt snuden mod Montreal i Canada. Som man vel gør, når en livslang drøm venter på den anden side af atlanten.

Her skulle gymnasten fra slutningen af september være med til genskabelsen af en af cirkusets mest ikoniske forestillinger, 'Alegria'.

Herunder kan du se Anders træne sine spring på en såkaldt powertrack, der indgår som en del af showet 'Alegria'.

Siden da har hverdagen i det canadiske budt på timelange træninger, gennemgange af forestillingens dele og oplæring i, hvordan man bærer sig ad, når både sminken og kostumet skal være forestillingsparat. Og om lidt mere end en uge lyder startskuddet så på en turné, der skal tage den tidligere VM-sølvvinder rundt i hele verden.

- Nu er vi næsten færdige med at genskabe showet, inden vi skal ud og turnere for alvor.

- For mig var det en klasseaftale, at man kunne komme ud og lave gymnastik og så rejse rundt i verden, mens man fik penge for det. Det var svært at sige nej til, siger Anders Wesch.

VM-sølvvinder.. men stadig ikke en levevej?

Det er dog ikke første gang, den 28-årige gymnast er en del af det cirkusset. Allerede i slutningen af 2018 blev han rekrutteret til at springe rundt som artist i det verdensomspændte cirkus.

Men så ramte kalenderåret 2019, og en efterhånden alt for velkendt sygdom bredte sig verden over.

- Folk troede egentlig, at vi skulle tilbage efter et par måneder, men det skulle vi så ikke.

- Det var lige på randen til at lukke helt ned, men det blev reddet i sidste øjeblik, og nu er de så nu begyndt at ansætte de folk, de havde fyret, siger Anders.

Skruer vi tiden et enkelt år længere tilbage, forstår man da også godt, hvorfor cirkusset havde fået øje på den højtflyvende dansker i første omgang.

Ved VM i 2017 vandt han nemlig sølv i disciplinen tumbling - en bedrift ingen anden dansker nogensinde havde opnået før ham.

- Det hele kulminerede i 2017, da jeg blev nummer to til VM. Det var det bedste danske resultat, og det er jeg egentlig lidt stolt af, siger Anders Wesch.

Anders med sin VM-sølvmedalje fra 2017. Den vandt han i disciplinen tumbling, hvor man primært springer baglæns nedad en 25meter lang bane. (Foto: GymDanmark)

Men til trods for hædren, medaljen og titlen som verdens næstbedste gymnast lurede drømmen om en plads i cirkusset hele tiden i baghovedet.

Sporten, Anders havde brugt det meste af sit liv på at dyrke og finpudse sine evner indenfor, kunne nemlig stortset ikke gøres til en levevej.

- Gymnastik er jo ikke den mest populære sport i verden, og det betyder, at der næsten ikke er nogen penge i det. Faktisk er der ingen.

- Hvis man gerne vil udleve en drøm, hvor man kan tjene lidt penge på gymnastik, så er det cirkusvejen, siger Anders Wesch.

Nu står han der så selv. I rampelyset på den allerstørste scene. Og det er han ikke ene om.

Lille dansk fællesskab i stort cirkus

Udover den 28-årige gymnast har også tre øvrige danskere fået tilbudt en plads i genåbningen af den ikoniske forestilling. For alle var svaret et begejstret 'ja tak', og så kunne de ellers i fællesskab pakke kufferten og sætte på et fly mod Montreal.

Netop det lille danske fællesskab er betryggende at have, når man snart skal rejse fra hotel til hotel uden udsigt til at kunne sætte fødderne på dansk grund igen foreløbigt, fortæller Anders.

- Det er rigtig dejligt, vi hygger os meget. Vi hænger også ud med de andre, men det er også bare nemmere, når man kan snakke med nogen på sit modersmål. Jeg kender dem jo også fra tidligere, så vi er egentlig bare kammerater, der rejser rundt sammen.

  • To af Anders danske kolleger, Rasmus Gaarde Sørensen og Joakim Alexander Mortensen, træner på 'powertracken' - en slags aflang trampolin, som artisterne springer på under forestillingen. Uden mundbind til den tid, naturligvis. (Foto: Anders Wesch)
  • Pauserne i forberedelsestiden bliver brugt produktivt. Her er det den fjerde dansker i forestillingen, Thomas Chilvers, der øver sine cirkuskunstner. (Foto: Anders Wesch)
  • Cirkusteltet, Anders og de tre andre danskere optræder i, kan huse omtrent 2.000 tilskuere. (Foto: Anders Wesch)
1 / 3

Om lidt over en uge, helt præcist den 18. november, bliver de ugelange forberedelser så erstattet af to daglige shows for cirka 2.000 tiljublende tilskuere ad gangen. Seks arbejdsdage i ugen med daglige forestillinger har de fire højftlyvende danskere, og så har de ellers lige en enkelt dag til at opleve byen, kulturen og landet, det canadiske telt er hejst i.

Ja, livet som artist i et af verdens største cirkusser er faktisk kun lige begyndt for Anders og de tre danskere. Og selvom man er VM-sølvvinder, kræver det lige lidt tid, at vende sig til den nye status som omrejsende cirkusartist.

- Folk er ret meget oppe at køre over det. Man er jo lidt en stjerne herovre, siger Anders Wesch.

FacebookTwitter