Fem ting du nok ikke vidste om nytårsskihop

DR Sportens skihopkommentator kigger nærmere på fem ting, som du næppe vidste om nytårsskihoppet.

Peter Prevc fører lige nu World Cuppen samlet. (Foto: MICHAEL DALDER © Scanpix)

I dag indledes sportsåret på DR med det traditionsrige nytårsskihop. Her er fem facts om turneringen, som du kan imponere dine tømmermændsramte venner med i sofaen i eftermiddag:

Et barn af 2. verdenskrig

Efter 2. verdenskrig var Tyskland isoleret rent sportsligt, og først i begyndelsen af 50’erne begyndte tyskerne så småt at kunne konkurrere uden for hjemlandet. En af de første ideer, der kom frem, for at få Tyskland indlemmet i det sportslige fællesskab igen, var en skihopturnering omkring nytår, som et fælles arrangement mellem Tyskland og Østrig. Den første firebakketurnering blev afholdt ved årsskiftet 1952-53 og blev vundet af østrigeren Sepp Bradl.

Det har været lidt småt med sne på den legendariske bakke Garmisch-Partenkirchen op til konkurrencen. (Foto: Christof Stache © Scanpix)

Der hoppes på en olympisk bakke

Skihopbakken i Garmisch-Partenkirchen hedder egentlig ”Den Store Olympiske Bakke”. Navnet har den fået efter vinter-OL i 1936, der blev holdt i den sydtyske by. Men selve bakken er faktisk opført allerede i 1921 og ombygget adskillige gange siden da. Senest i 2007, hvor den gamle bakke helt blev fjernet og en ny opført. Konstruktionen har en samlet højde på 149 meter. Bakkerekorden tilhører schweizeren Simon Ammann, der den 1. januar 2010 kom ud på 143,5 meter.

Jens Weissflog er kongen af nytårsdag

Én person, der helt sikkert ikke har haft tømmermandsproblemer nytårsdag, er den tyske skihop-legende Jens Weissflog. Som den eneste har han stået øverst på podiet nytårsdag hele fire gange, 1984, 1985, 1990 og 1991. Weissflog var et kæmpe navn i sin 16 år lange karriere fra 1980 til 1996, hvor han vandt hele 33 world cup-sejre, tre OL-guldmedaljer, tre gange VM-guld – og altså fire gange nytårsskihop.

Janne Ahonen er en af de mest vindende hoppere i historien. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)

Ahonen er bedst af alle

Glem Tyskland og Østrig – det er faktisk en finne, Janne Ahonen, der kan prale af at være den bedste firebakke-skihopper nogensinde. Han har som den eneste vundet turneringen fem gange, og har i alt stået på podiet hele ti gange, første gang i 1995 og sidste gang i 2010 – en sand legende. To gange lykkedes det også Ahonen at vinde nytårsdag, i 1995 og 2005. Den nu 38-årige Ahonen var så sent som i sidste sæson stadig aktiv i world cup’en.

Reglerne er temmelig indviklede

I skihop handler det som udgangspunkt om at komme længst. Men pointsystemet er faktisk ret indviklet. De vigtigste punkter er dog stadig længde og stil:

Længde: Bakken i Garmisch-Partenkirchen har et k-punkt på 125 meter. Rammer man det, så får man 60 point. For hver meter over, lægges 1,8 meter til og for hver meter under de 125, trækkes 1,8 point fra.

Stilkarakterer: Fem dommere uddeler karaktererne. Det perfekte hop får 20 point, og der trækkes et halvt point fra af gangen. Den bedste og den dårligste karakter trækkes fra, så hvis alle 5 dommere giver 20,0, så får man 60 stilpoint.

Derudover er der også pointkompensation for vindforholdene (ved hvert enkelt hop måles vinden præcist) samt for, hvis det er nødvendigt at forkorte eller forlænge tilløbet undervejs i konurrencen.

Alle disse point lægges sammen til et samlet resultat for hvert hop.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter