Fifas flirt med autoritære stater sender milliarder i kassen

Efter korruptionsskandalen i 2015 har Fifa formået at vinde nye markeder ved at kigge mod øst.

Joachim von And er ikke den eneste, som svømmer i penge.

Gianni Infantino, præsident for det internationale fodboldforbund, kunne også sagtens tage sig et hovedspring af de dyre, når han besøger Fifas bankreserve i Schweiz.

Det internationale fodboldforbund, berømt for at stå bag fodboldens største event VM, er samtidig berygtet for at være en umættelig pengemaskine, der på glubsk vis skal fodres med milliarder af dollars for at flytte sig med mere end et par knob i timen.

Siden Fifas hovedkvarter i 2015 blev ransaget, og den efterfølgende korruptionsskandale med den tidligere præsident Sepp Blatter tog fart, har Fifa arbejdet hårdt for at genvinde momentum – såvel økonomisk som pr-mæssigt. Den del er i høj grad lykkedes.

Gianni Infantino, nummer to fra venstre, giver Vladimir Putin en trøje. Peter Schmeichel titter diskret frem i baggrunden. (Foto: SPUTNIK © Scanpix)

I Fifas seneste fireårige regnskabscyklus mellem 2015-2018 er pengereserven i Zürich vokset til 2.745 milliarder dollars – knap 18 milliarder danske kroner. Samtidig endte overskuddet for samme periode knap 12 milliarder kroner efter en samlet indtægt på 31 milliarder kroner. Det største resultat i Fifas historie.

Via linket her kan du selv få lov til at tage spenderbukserne på og forsøge at bruge Fifas mange milliarder.

Som Gianni Infantino, der overtog den brændende depeche fra Sepp Blatter, sagde kort inden VM-slutrunden i 2018 i Rusland, da det igen var blevet tid til skåltaler.

- Fifa var klinisk død, da jeg overtog.

Og det havde den schweiziske livredder da også en pointe i, kunne det tyde på. Den russiske præsident, Vladimir Putin, klappede i hvert fald lystigt.

Fifa er død - længe leve Fifa.

Mere gennemsigtighed

Mens pengetræet i Fifas have vokser og vokser, så er der samtidig øget pres på fodboldforbundet for at få spredt frugterne ud til medlemslandene. En øvelse, som Fifa ikke just har været anerkendt for at administrere til UG.

Fifa er sat i verden for at organisere fodbold verden over. Missionen er at sprede sporten over hele kloden, hvor forholdene skal forbedres, så både forbund og den enkelte spiller kan mærke en forskel.

Derfor har Fifa, i kølvandet på korruptionsskandalen, været ivrig for at vise, at de penge, som tidligere i en lidt for hyppig grad havnede i lommerne på fodboldledere verden over i bytte for stemmer og loyalitet, nu bliver omsat til at bygge stadioner, udvikle trænere og løfte mulighederne for sporten, siger DR Sportens fodboldkommentator Henrik Liniger, der har fulgt Fifa fra tæt hold i en lang årrække.

- Gianni Infantino står for, at der skal være mere gennemsigtighed i forhold til Fifa under Sepp Blatters ledelse. Regnskaberne skal være gennemsigtige, så man blandt andet ved, hvad de forskellige topchefer tjener. Det har han indført, men han har også sørget for, at hver gang man giver nogle penge væk, så bliver det også et PR-stunt i sig selv. Og det er jo heller ikke sådan, at selvom der også har været sat spørgsmålstegn ved Fifas grådighed i egne rækker, at topcheferne nu sover i gymnastiksale i stedet for på luksushoteller.

Tilbage i 2015 regnede det med pengesedler over den daværende Fifa-præsident, Sepp Blatter, da den britiske komiker Lee Nelson kastede et bundt op på talerstolen på et pressemøde. (Foto: Arnd Wiegmann © Scanpix)

- Blatter delte ofte bare penge ud til forbundene, som så blev stukket i lommerne. Det samme gør Infantino, men der er grundlæggende kommet mere kontrol med tingene, siger Henrik Liniger.

Gianni Infantino, der kom fra en position som generalsekretær i det europæiske fodboldforbund Uefa, lovede da også forud for sin tiltræden ved Fifa, at han ville firedoble udbetalingerne, som fodboldforbundet sender ud til sine medlemslande.

- Kan vi så udelukke, at der vil ske noget mærkeligt med nogle af de penge?, spurgte Infantino retorisk forud for VM i 2018.

- Nej, det kan vi ikke. Men vi vil gøre alt hvad vi kan for, at der ikke er nogen, som tror, at de bare kan tage pengene selv.

Så langt, så godt.

En gigantisk biks med skrøbelig økonomi

De store løfter fra Infantino har selvsagt krævet, at der er blevet skovlet ekstra kul på kedlerne i supertankerens maskinrum.

Fifa opererer i cyklusser på fire år, som altid afsluttes med VM i fodbold. Det mest sete TV-event i verden. Slagtekoen.

Det vil sige, at de resterende år kører med en væsentlig lavere omsætning, siger Henrik Liniger.

- Fifa er faktisk en relativt lille biks. Men i VM-år er det en gigantisk biks. Derfor har man også sagt, at når man har en indtægtskilde, som kun giver indtægter hvert fjerde år, så laver vi en fireårig cyklus. Ellers ville man have tre år, hvor man drifter, og et enkelt år med gigantisk overskud.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, jubler under VM-finalen i 2018, som Frankrig vandt 4-2 over Kroatien. (Foto: Sputnik Photo Agency © Scanpix)

De store summer, som hvert fjerde år ruller ind i hovedkvarteret efter VM, og som får reserven til at vokse, er dog nødvendig.

Fifa tjener nemlig langt over halvdelen af sine penge gennem tv-rettigheder, og derfor er det vigtigt at kunne polstre sig en smule, skulle det trække op til endnu en storm som den i 2015, der fik flere til at frygte for fodboldforbundets økonomiske fremtid.

- Fifa skal ikke blive en pengetank. Pengene skal ud at arbejde, men der skal også være en buffer, for Fifa er sårbar, på samme måde som Uefa er det, fordi der er så få indtægtskilder. Man kan godt synes, at 2,7 milliarder dollars i en bankboks i Zürich er mange penge, men dybest set må man også acceptere, at Fifa har en skrøbelig økonomi, siger Henrik Liniger.

Sponsorflugt fra Vesten

At Fifa er en skrøbelig økonomi, kan måske ikke ses på bundlinjen, men det kan i høj grad ses på, hvem der vælger at finansiere foretagendet.

Flere store sponsorere trak sig fra Fifa i kølvandet på korruptionsskandalen i 2015, og derfor måtte Gianni Infantino i gang med at hviske søde ting i ørerne på dem, som stadig holdt ved.

Blandt andet blev globale Fifa-partnere som Adidas, Coca-Cola og Visa hængende, mens trioen Continental, Johnson & Johnson and Castrol trak stikket.

Vestlige virksomheders forbehold for at blive under dynen hos et fodboldforbund, hvor en lang række ledere stod anklaget for korruption og magtmisbrug, blev udtalt i høj grad.

Fifa var blevet til et ’giftigt brand’, men det var der heldigvis, for Gianni Infantino og Fifa, flere virksomheder, som så stort på.

- Vi har vendt tingene, lød det fra Infantino i juni.

- Fifa er gået fra at være giftig og nærmest kriminel, til at være, hvad det burde være: Et synonym med troværdighed, tillid, integritet, ligestilling og menneskerettigheder.

Fifas præsident, Gianni Infantino, sammen med Sheikh Joaan bin Hamad Al Thani forud for VM-finalen for klubhold i Qatar i december. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)

Blandt andet så Qatar Airways muligheden for at komme med ombord. Det samme gjorde sig gældende for den russiske stats oliegigant Gazprom, samt det kinesiske konglomerat Wanda Group.

Alle med skønne adresser, hvis man trives under et autoritært styre, lyder det fra journalist Tariq Panja, der dækker Fifas aktiviteter for New York Times.

Penge og interesse trumfede i den henseende ord som good governance og gennemsigtighed.

- Timingen var god for Fifa, for i tiden omkring skandalen i 2015 var WANDA Group tæt på at lukke en meget stor aftale med Fifa. Et kritisk sponsorat på det tidspunkt, økonomisk. Men havde det været en europæisk virksomhed, så havde der været absolut ingen chance for, at det sponsorat ville gå igennem samtidig med, at Fifa-medlemmer blev ført væk af myndigheder.

- Den anden vigtige timing er, at op til 2015 var interessen fra kinesiske virksomheder meget høj for at investere i fodbold, på baggrund i landets plan for at blive en fodboldstormagt. Derfor er det heller ikke tilfældigt, at det stort kun er lykkedes Fifa at skrive kontrakter med kinesiske eller mellemøstlige virksomheder de seneste år, siger Tariq Panja.

Den kinesiske drøm

Fifas flirten med, i vestlig forstand, knap så stuerene stater, ser dog ikke ud til at stoppe foreløbig.

Med Rusland som den seneste VM-vært, og Qatar som den kommende i 2022, har Fifa i en årrække været beskyldt for at gå med blindestok, når det kommer til at sikre sig, at det kommende værtsland lever op til fodboldforbundets eget kodeks for basale menneskerettigheder.

Det samme gør sig gældende med Kina, som i oktober blev tildelt det første VM for klubfodbold, der efter planen skal spilles i otte kinesiske byer over sommeren 2021.

Gianni Infantino og Kinas præsident, Xi Jinping, hilser pænt. Xi Jinping har for alvor sat fodbold på programmet i Kina. (Foto: pool © Scanpix)

Kina har med et edikt fra præsident Xi Jinping siden 2015 investeret milliarder i at udvikle en sportsøkonomi med fokus på fodbold, og med tildelingen af VM for klubhold og de nære forbindelser til Fifa, hvor syv af landets store virksomheder i de seneste år er blevet samarbejdspartnere, læner landet sig op af et bud på at blive værtsland for VM i 2030.

Da Gianni Infantino på pressemødet efter valget af Kina som vært for VM i klubfodbold blev spurgt, om han og Fifa havde tænkt sig at holde Kina op mod Fifas eget menneskerettighedskodeks, ville præsidenten dog ikke svare.

- Der er problemer i rigtig mange lande, og det er ikke Fifas mission at løse alle problemer i verden.

- Fifas mission er at organisere og udvikle fodbold over hele verden, lød det fra Infantino i Shanghai.

En decideret foræring, kalder Tariq Panja Fifas beslutning om at give klub-VM til Kina, der ikke lever op til forbundets egne krav til menneskerettigheder.

- At klub-VM gik til Kina var den mindst overraskende bekendtgørelse. Klub-VM bliver et kæmpe event, men der var ikke nogen budproces, det var simpelthen en gave på baggrund af Kinas støtte og arbejde for at promovere fodbolden. I den anden side af landet er flere millioner muslimer lukket inde i interneringslejre, men det var slet ikke spørgsmål – han nævnte at tingene skred frem i Qatar, men han nævnte slet ikke Kina med et eneste ord.

  • Amnesty International har i flere år kritiseret de forhold, som gæstearbejdere i Qatar udsættes for i forbindelse med stadionbyggerier frem mod VM i 2022. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)
  • 'Ud med Fifa-mafiaen', råbte afrikanske arbejdere, da de i 2010 strejkede forud for VM-slutrunden. (Foto: MIKE HUTCHINGS © Scanpix)
1 / 2

- Det er ikke i Fifas værdier at tildele lande, som bryder menneskerettighederne, gaver, i form at værtskaber for slutrunder og lignende. Så Fifa har været opportunistiske i deres tilgang med Kina, og når kritiske spørgsmål så kommer, så stikker de af.

Pres indefra

Med den økonomiske rekordslutrunde i Rusland i baglommen, et kommende VM i Qatar på trapperne og tætte forbindelser til den kinesiske økonomi, har Fifa i høj grad fundet vedvarende, økonomiske kilder.

Derfor vil Tariq Panja da heller ikke vil blive overrasket, hvis det lykkes Kina at sikre sig en VM-slutrunde i 2030.

- Kina vil prøve så hårdt de kan, at få det til at ske. Det er samtidig vigtigt for Fifa at vise, at de er investeret i Kina. Men der er meget pres på Fifa for ikke at glemme det kontinentale rotationsprincip, når det kommer til VM-værtskab. Når Qatar har det i 2022, vil mange være frustreret, hvis VM allerede er tilbage i Asien i 2030. Sydamerikanerne mener, at det er deres ret at afholde VM, både ud fra rotationsprincippet, men også fordi det i 2030 er 100 år siden, at det første VM blev afholdt i Uruguay.

- Men Gianni Infantino er glad for at prøve nye ting, så ville det overraske mig, hvis Kina fik VM i 2030? Nej.

Skulle det blive tilfældet, så kan bankfolkene i Zürich godt begynde at kigge på en udbygning til Fifas midler.