Floorball-landshold på 'tiggergang' til VM-kval på dansk jord: ’Det er nu engang vilkårene'

En pengeindsamling skal forbedre vilkårene for det danske floorball-herrelandshold under større turneringer.

Floorball-landsholdene må selv kæmpe for økonomien og bede om hjælp. (© Preben Nielsen)

TV-venlige gulve, transport, overnatning og mad. Det kan hurtigt blive dyrt at være landsholdsspiller i floorball.

Det er nemlig spillerne selv, der står for regningen, når der for første gang er VM-kvalifikation på hjemmebane i januar 2020. Når turneringen er slut, vil landsholdsspillerne tilsammen være 95.000 kroner fattigere.

En realitet målmand Mike Trolle sammen med resten af holdet gerne vil ændre på.

- Det er lidt tungt, at vi stadig er i den situation, hvor vi holder en VM-kvalifikation på hjemmebane og stadig har en egenbetaling, siger Mike Trolle.

DIF ked af ”tiggergang”

Det er ikke første gang, et dansk landshold har rakt hånden ud til danskerne. De danske basketball-kvinder har før startet en indsamling op til en EM-kvalifikation, hvilket blev en succes for basketball-landsholdet.

Alligevel er administrerende direktør hos DIF, Morten Mølholm, splittet i forhold til floorball-landsholdets nye initiativ.

- Grundlæggende er jeg ked af, at man er nødt til at ty til tiggergang hos private mennesker. Men det er nu engang vilkårene for især vores mindre idrætsgrene, siger han.

Der er kun få penge og sponsorater at hente, når sporten ikke hedder fodbold eller håndbold. Derfor kan det for de mindre forbund være svært at få det hele til at hænge sammen økonomisk.

Til VM-kvalifikation på hjemmebane næste år må herrelandsholdet selv betale. (Foto: EFRAME © eframe.dk Preben Nielsen)

Det danske floorball-forbund betaler i forvejen to tredjedele af landsholdets udgifter, og her er der heller ikke mere at komme efter. Ifølge formand Carsten Nymand Provstgaard balancerer forbundets budget nemlig allerede på en knivsæg.

- Der er ikke noget, jeg hellere vil, end at kunne sende mit landshold gratis rundt til verdens turneringer. Men sådan hænger det bare ikke sammen. Vi er et forbund, der stadig er i en genoprettelsesfase. Vi har haft gæld til DIF og har nu en negativ bankkapital, så det er bare ikke muligt, siger Carsten Nymand Provstgaard.

Landsholdet må selv tage ansvar

Ifølge formanden vækster floorball nu med ti til tyve procent hvert år, og danske medier har også fået øjnene op for sporten. For første gang vil VM-kvalifikationen blive streamet på DR.

En glædelig nyhed for både landshold og forbund, men også en, der bringer udfordringer med sig. Det nuværende trægulv er nemlig ikke optimalt til de nye rammer, og en udskiftning vil koste over 30.000 kroner.

En opgave, spillerne også selv står for at løse økonomisk.

Især gulvproblemet er formanden træt af at skulle give videre til spillerne. Men sådan må det være, hvis turneringen på hjemmebane ikke skal give flere tusind kroner i underskud.

- Lige nu bliver man lidt straffet for at være god til floorball. Men for at det kan ændre sig, er vi nødt til at løfte opgaven i fællesskab – landsholdet og forbundet, siger Carsten Nymand Provstgaard.

Derfor har landsholdet nu selv taget ansvar og gået en lidt mere alternativ vej.

For omkring to uger siden startede Mike Trolle og de andre spillere en pengeindsamling op til VM-kvalifikationskampene, der skal forbedre forholdene. Det har indtil videre resulteret i en folkelig donation på 12.000 kroner.

- Sporten har nået det næste skridt, i og med at floorball er blevet en del af DR Sportens prioriterede sportsgrene og begynder at blive streamet. Så nu er det på tide, at vi gør det mere professionelt. Crowdfundingen ser vi som et godt skridt på vejen, siger Mike Trolle.

Tvivl om bæredygtighed

Selvom administrerende direktør hos DIF, Morten Mølholm, er ærgerlig over floorball-landsholdets situation, håber han på, at crowdfundingen vil afføde den samme succes som hos basketball-kvinderne.

Her fik holdet indsamlet langt mere end forventet og endte med at klare sig flot i turneringen.

- Hvis man skal se på den positive side, så er det at hente en alternativ sponsoratfund en fin og opfindsom måde at give de mindre sportsgrene muligheden for at vise deres værd. Også fordi det er en god måde at få opbakning fra danskerne på og få samlet folk endnu mere om den sportsgren, de brænder for, siger han.

(© Preben Nielsen)

Men crowdfunding som en holdbar løsning eller som noget, der vil revolutionere landsholdsaktiviteten i dansk idræt er Morten Mølholm skeptisk overfor.

- Jeg er sikker på, at crowdfunding har vist sig farbar på nogle områder. Men om det er bæredygtigt - altså om folk vil blive ved med at donere - kan jeg have min tvivl om, men det må tiden vise.

Der er langt fra de 12.000 til 95.000 kroner, og efter kvalifikationsrunderne ligger der måske et VM og venter, der også skal finansieres.

Til den tid skal spillerne vurdere, om de igen skal række hånden ud til danskerne, eller om de skal tilbage til at have penge op af egen lomme for at repræsentere landet.

- Jeg synes, det er hårdt at trække på folk på den måde ved at bede dem om penge. Det er fair nok en enkelt gang eller to, men vi skal arbejde hen imod at få nogle sponsorater. Men ved at gøre opmærksom på os selv med crowdfundingen, er vi forhåbentlig på vej, siger Mike Trolle.