Første gang i 32 år: Vejrfænomen aflyser vigtig VM-kamp

To kampe under rugby-VM er blevet aflyst på grund af et voldsomt uvejr, der er på vej ind over Japan.

VM i rugby spilles i øjeblikket på 12 stadioner spredt ud over det meste af Japan. (Foto: William WEST © AFP or licensors)

Et voldsomt uvejr er på vej ind over Japan, og det har nu fået arrangøren af rugby-VM til at tage en drastisk beslutning.

De to kampe mellem England og Frankrig samt New Zealand og Italien er blevet aflyst af sikkerhedsmæssige årsager, skriver arrangøren på sin hjemmeside.

Kampene skulle have været afviklet lørdag, men ifølge vejrmeldingerne vil supertyfonen, der har fået navnet Hagibis, i løbet af lørdagen ramme Tokyo.

Reglerne foreskriver, at aflyste kampe bliver noteret som uafgjorte, og hvert hold får to point. Det betyder, at England vinder sin gruppe foran Frankrig, mens Italien er færdig ved VM.

Lørdag og søndag afvikles den sidste runde i de indledende grupper. Foreløbig bliver de resterende kampe afviklet som planlagt, siger turneringens direktør, Alan Gilpin, ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Vi har taget den meget svære beslutning at aflyse visse kampe i de ramte områder.

  • Tyfonen Hagibis set fra en satellit. (Foto: Nasa © © NASA / eyevine)
  • Direktøren for VM, Alan Gilpin (nummer to fra venstre), sammen med chefen for Japans rugbyforbund, Akira Shimazu (nummer to fra højre). (Foto: William WEST © AFP or licensors)
1 / 2

- Selv om det er beklageligt, tror vi, at det er den rigtige beslutning med alles sikkerhed taget i betragtning, siger han.

Vindstød kan kaste biler rundt

Netop sikkerheden er noget, der skal være på plads, når en tyfon melder sin ankomst.

Det forklarer DR's vejrvært, Christian Cherry.

- Det er virkelig voldsomt. Det er ikke bare et blæse- eller regnvejr - det er helt vilde vindforhold, som heller ikke er hverdagskost i et land som Japan.

- De kraftige vindstød er langt over, hvad man nogensinde har oplevet i et land som Danmark. Det er på et niveau, hvor biler bliver kaster rundt, og tage formentlig kan ryge af og være til stor risiko for mennesker, siger Christian Cherry.

Omkring 10.000 fans fra hele verden vil blive ramt af aflysningerne, som er de første i turneringens 32 års levetid. Deres billetter vil blive fuldt refunderet, siger Gilpin.

Japan, der til næste sommer er vært for OL, bliver årligt ramt af omkring 20 tyfoner. Japans Meteorologiske Institut har placeret Hagibis i højeste kategori med vindstød på op til 270 kilometer i timen.

I den kommende weekend skal der også køres Formel 1-grandprix i Japan i byen Suzuka omkring 300 kilometer vest for Tokyo. Også her holdes der skarpt øje med vejrmeldingerne.

En talsmand for Ferrari siger ifølge AFP, at holdene fredag formiddag dansk tid får besked på, om lørdagens kvalifikation til grandprixet vil blive udskudt til søndag.

Voldsomt skybrud i 2017

Det hører til sjældenhederne, at helt store sportsbegivenheder må aflyses på grund af vejrforhold.

I nyere tid er det dog også overgået et dansk landshold. I 2017 måtte Danmarks kvartfinale mod Tyskland under EM i fodbold nemlig udsættes, da himlen over Rotterdam åbnede sig i sådan en grad, at det ville være umuligt at gennemføre kampen.

Efter længere tids tovtrækning blev det bestemt, at kampen i stedet skulle gennemføres dagen efter klokken 12.

Dengang så det således ud.