Fra jern i tasken til Ironman i blodet: Maja drømmer om top 10 ved VM på Hawaii

Triatleten Maja Stage gik død i golf, men fandt glæden i at presse kroppen helt til grænsen.

Det hører til sjældenhederne, at sportsstjerner skifter idrætsgren - og at de samtidig bliver en del af eliten i den nye sport. Men det har triatleten Maja Stage ikke desto mindre formået.

Maja Stage brugte nemlig hovedparten af sine første 21 år på at dygtiggøre sig inden for golfsporten, og det gjorde hun så godt, at hun kom på landsholdet og flere gange blev inviteret med på Europa Touren.

(Foto: Marcel Hilger © Marcel Hilger)

Men Maja Stage kørte sur i golfsporten, og for at finde ny inspiration drog hun til den canariske ø Lanzarote og det kendte sportsferiested Club La Santa, hvor hun fik et job som golftræner.

- Jeg håbede på at finde inspiration til golfen igen. Træningen gik godt, men jeg præsterede ikke i turneringer, og så trængte jeg bare til en pause. Men i stedet for at få lysten tilbage fandt jeg triatlon, og al den passion, jeg havde for golfen, blev puttet over i triatlon, fortæller Maja Stage på en telefon fra Hawaii, hvor hun lørdag deltager i VM.

Det var den walisiske træner Ben Powell, der introducerede hende til triatlon - og dermed også til en ny vej i livet.

Golfen har dannet jernkvinden

Har man fulgt med i dansk triatlon de seneste år, så ringer navnet Ben Powell måske en klokke. Han er nemlig gift med den tidligere verdensmester Helle Frederiksen.

I hende fandt Maja Stage en træner og træningsmakker, der kunne presse hende til det yderste, og siden mødet med først Ben Powell og senere Helle Frederiksen har hun udviklet sig til at være en af verdens bedste triatleter.

(Foto: Marcel Hilger © Marcel Hilger)

Selvom det er svært helt at forstå koblingen mellem golf og triatlon, så har spillet med den lille, hvide bold faktisk hjulpet Maja Stage til at blive god til en sport, som umiddelbart ikke har meget tilfælles med golf.

- Da jeg spillede golf, var det meget det mentale, der gav mig problemer. Men som triatlet er jeg faktisk mentalt meget stærk. Jeg tror, det er nogle af de ting, jeg har lært på den hårde måde i golf, der har gjort mig stærkere nu.

- Jeg forstår godt, det ser mærkeligt ud på papiret, men golf har skabt den, jeg er i dag. Jeg har taget mange af de ting, jeg lærte i golfsporten og lærte om mig selv, med videre. Man kan faktisk overføre mange ting.

- Bare det at strukturere en hverdag og være disciplineret. For mig handler det om at finde glæde i processen, for det er processen, der driver værket for mig. Det betyder alt, at jeg kan mærke, at jeg udvikler mig, siger Maja Stage.

Maja Stage spillede på det danske landshold i golf. (© (c) privatfoto)

Jagterbedste VM-resultat under svære forhold

De seneste ti år har Maja Stage dedikeret sig til triatlon, og hun lever nu af sin sport. Med placeringer som nummer 12 og 15 ved de seneste to verdensmesterskaber i Ironman-disciplinen, som er kongedistancen inden for triatlon, må man sige, at dedikationen har givet pote.

I weekenden venter endnu et verdensmesterskab på Hawaii, og her drømmer Maja Stage om sit hidtil bedste resultat.

- Så længe, jeg ved, at jeg har gjort alt, jeg kan, så er jeg tilfreds, men jeg har da et drømmemål, der hedder top 10, og det er ikke helt urealistisk. Men det skal være en perfekt dag, for at det kan lykkes.

(Foto: Marcel Hilger © Marcel Hilger)

Maja Stage har været på Hawaii i knap tre uger for at vænne sig til klimaet, og hun erkender, at det har været lidt af en udfordring.

- Der gik noget tid, før det begyndte at føles godt. Kroppen skulle vænne sig til en ny døgnrytme. Jeg var sulten på mærkelige tidspunkter og havde behov for at gå på toilettet på mærkelige tidspunkter.

- De første to uger havde jeg vildt høj puls, og kroppen kunne ikke helt følge med. Men nu er den dér, hvor den skal være. Optakten har været god, og jeg er klar.

Mens tankerne, kræfterne og drømmene lige nu er reserveret til triatlon, så har Maja Stage dog ikke helt droppet sin gamle favoritsport.

- Jeg skal da helt sikkert spille golf, når jeg er færdig med triatlon. Så kan det være, jeg kan komme med på Senior Touren, slutter Maja Stage og griner.

I første omgang er fokus dog på VM i Ironman på Hawaii, som starter lørdag eftermiddag klokken 18.30 dansk tid.