Fransk superstjerne føler sig ensom i ærligheden: ’Jeg stoler ikke på dopingdømte udøvere’

Martin Fourcade bruger mange kræfter på skiskydning, men meget tid bliver også brugt på at diskutere doping.

(Foto: Eric Gaillard © Scanpix)

Hvis man ellers føler, at der havde været ro i en periode uden store dopingsager, så er der for alvor gang i snakken igen. I sidste uge anholdt det østrigske politi fem langrendsløbere i forbindelse med en større bloddopingsag, hvor man også anholdt den tyske læge Mark Schmidt på sin lægepraksis i Erfurt.

doping er selvfølgelig også et samtaleemne i Östersund i Sverige, når der i de kommende dage er VM i skiskydning. Det er nemlig en sportsgren, der selv har haft sine problemer med doping over de senere år båret an af sagen om statsorganiseret brug af doping i Rusland, som McLaren-rapporten afslørede.

Men det der med at tale om doping er ikke noget nyt for den franske superstjerne Martin Fourcade. Han er kendt, nogle vil også sige berygtet, for at sige, hvad han mener. Og det gør han nu igen op til VM.

- Jeg stoler ikke på nogen, som kommer tilbage, når de har været dømt for doping, siger Martin Fourcade i et længere interview.

Martin Fourcade er aldrig bleg for at sige sin holdning, uanset om det er på de sociale medier eller i interviews.

Men han er ked af at være den eneste, fordi han ved, at der er mange derude, som har de samme holdninger som ham. Og når han er den eneste, føler han ofte, at han bliver fremstillet som skyldig.

- Nogle gange har jeg følt mig alene. Jeg er en af de fremtrædende i skiskydning, og når jeg har talt højt omkring doping, er det ofte blevet fremstillet som: ’Fourcade udfordrer doping’. Og jeg har ofte følt mig ensom i den kamp, forklarer han.

- Jeg forstår, at folk vil spare energien til andre ting på grund af kontroverserne, men jeg føler, at det ikke koster mange kræfter at komme med holdningerne til offentligheden, siger Martin Fourcade.

Tager kampen mod Rusland

Franskmandens hårde angreb tog specielt til i den periode, da det kom frem, at Rusland havde udøvet statsorganiseret doping. Så du kan være sikker på, at hvis Rusland har en sort liste over personer, som de ikke er særlig vilde med, så er Martin Fourcades navn er på den.

Den mest bemærkelsesværdige situation skete ved det seneste VM for to år siden. Frankrig og Martin Fourcade vandt sølv i mixed-stafetten, mens Rusland hentede bronze.

Ved præmieoverraskelsen nægtede russerne at give hånd til Martin Fourcade, og da alle stod oppe på podiet, valgte franskmanden at udvandre midt i ceremonien.

- Vores hold er en stor familie, og når nogen opfører sig på en måde, som ikke er politisk korrekt over for en af mine holdkammerater, så bliver jeg såret, sagde den russiske stjerne Anton Shipulin efterfølgende.

Holdkammeraten, som Shipulin omtaler, er den tidligere dopingdømte Alexander Loginov. Det er en person, som Martin Fourcade har haft flere indirekte og direkte opgør med. Det seneste opgør var for to måneder siden.

Her vandt Loginov sprinten i World Cup-afdelingen i Oberhof, og efterfølgende viste Martin Fourcade sin utilfredshed med, at det skete.

- Jeg er ikke glad for, at Loginov vandt. Jeg har det okay med, at han har fået lov til at deltage igen. Men han får ikke min respekt, fordi han har aldrig undskyldt for at have brugt doping. Vi er nødt til at være fair. Hans sejr er en skændsel, sagde franskmanden efter konkurrencen.

Den situation er heller ikke glemt endnu på trods af udtalelsen, siger Martin Fourcade i dag. Han er ked af, at han var den eneste, som turde sige sandheden.

- Jeg føler mig alene, fordi jeg er sikker på, at I andre heller ikke stoler på ham. Han tog EPO før, og han kommer nu tilbage og er stærkere. Men jeg er den eneste, som siger det højt. Måske siger jeg for meget, men jeg tror helt sikkert på, at jeg ikke er den eneste, som ikke stoler på ham, forklarer Martin Fourcade.

Armstrong ændrede billedet

Som enhver anden franskmand, så har Martin Fourcade selvfølgelig også fulgt cykelsporten gennem tiderne, og han så Lance Armstrong vinde den ene Tour de France efter den anden. Og franskmanden stolede faktisk på amerikaneren.

Det viste sig jo så at være en naiv ting, da Armstrong som bekendt senere gik til erkendelse. Og netop den erkendelse fik indflydelse på Martin Fourcade, og det ændrede hans måde at gribe beskyldninger an på.

- Jeg troede virkelig på, at han var ren, fordi han blev testet så utrolig meget. Da vi fandt ud af, at Armstrong brugte doping i sin karriere, følte jeg mig forrådt. Både som en dreng, men også som en atlet, fordi indtil det moment kunne man sige til folk, at man blev testet mere end 30 gange på et år, når de ikke stolede på en, forklarer Fourcade.

- Det er ikke et godt nok svar i dag, fordi nu ved folk godt, at man kan snyde, selvom man bliver testet. Derfor begyndte jeg at bruge det at tale højt om kampen mod doping som mit forsvar. Det var det eneste, jeg kunne sige og vise for at bevise, at jeg ikke bruger doping, forklarer den franske stjerne.

Martin Fourcade har oplevet mange forskellige former for angreb på grund af sine udtalelser. Det russiske skiforbund var efter ham i forbindelse med VM i 2017, og de sociale medier har også været efter ham.

Det påvirker ikke skiskydningsstjernen, når angrebene kommer fra ”hans modstandere”, men nogle angreb fra andre parter kan godt ramme ham.

- I de ti år med skiskydning har jeg aldrig været bange for at sige noget, når jeg følte, at det var vigtigt. Jeg har aldrig været bange for at miste energi på det, fordi det er en vigtig kamp. Jeg respekterer, at alle ikke har det på samme måde, men nogle gange føler jeg mig såret, når jeg hører, at jeg ikke er respektfuld eller er vred, bare fordi jeg taler imod doping. Jeg burde ikke være den skyldige, siger Martin Fourcade.

VM i skiskydning starter torsdag med mixed-stafetten, som du kan følge direkte på DR3 fra klokken 16.15. VM afvikles frem til den 17. marts og kan følges på DR's kanaler og TV2 Sport.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter