GUIDE Forstå reglerne i trampolin og tumbling på fem minutter

Odense er i denne weekend vært for VM i tumbling og trampolin. DR Sporten har lavet en guide, så du kan blive klogere på reglerne.

Reglerne i tumbling

Tumbling er en disciplin, hvor det med kort tilløb gælder om at lave en række spring i fremdrift på en måtte.

Til VM i tumbling må der tages 11 meter tilløb, hvorefter der skal laves otte spring på en bane, der er 25 meter lang. I indledende runde har hver tumbler to forsøg, hvorefter pointene fra begge forsøg lægges sammen. Den første tur skal kun indeholde saltoer, mens der også skal inddrages skruer under andet gennemløb.

De otte tumblere, der har scoret højest point kommer videre til finalen. Dog må hver nation ikke have mere end to gymnaster med i finalen, og derfor kvalificerede danske Anders Wesch sig til finalen med det 10. bedste spring i kvalifikationen.

Der gives point for både sværhedsgrad, stil og landing. Der gives blandt andet 0,1 point for hver kvarte salto. Laver du en hel salto gives der derudover et bonustillæg.

Når pointene fra springet er lagt sammen, kigges der på den stilistiske udførsel af springet. Bukkede tæer under springet giver minuspoint, mens det også trækker fra, hvis ikke knæene er helt samlede under en salto.

Landingen efter det sidste spring skal ske på den bagerste, hvide måtte. Lykkedes det ikke at lande på benene eller inde på måtten, trækkes der yderligere point fra den samlede score. På illustrationen herunder kan du se, hvor mange point der trækkes fra ved at lande de forskellige steder.

I finalerunden nulstilles pointene fra første runde og hver udøver får to nye spring.

Fem dommere giver stilpoint, mens yderligere to dommere regner ud, hvor svært springet har været. Ud over de syv dommere er der også en kampleder, som træffer den afgørende beslutning i tilfælde af uenighed.

Og hvordan ser et perfekt udført tumbling-spring så ud? I videoen herunder kan du Anders Wesch med sit første spring i indledende runde til VM.

Reglerne i trampolin

I disciplinen trampolin handler det om at lave de sværest mulige tricks så flot som muligt. Alle udøvere starter med ti point, hvorefter hvert af de ti spring, der skal udføres i én runde, kan give et fradrag mellem 0,0 og 0,5 point. Er du rigtig god, slutter du helt uden fradrag og derfor på ti point efter én øvelse.

I trampolin er der også to øvelser i den indledende runde, som det er tilfældet i tumbling. Under hver øvelse skal der laves ti spring på trampolinen. De to runder adskiller sig dog fra hinanden, ved at det kun er to spring af de ti spring i første runde, som giver point for sværhedsgrad, mens det i anden runde er alle ti spring, der giver point for vanskeligheden.

Udøveren vælger selv, hvilke spring der skal tillægges vanskelighedspoint i første runde. De udvalgte spring fra første runde må ikke genbruges i anden runde. I anden runde skal alle nye spring tilmed være forskellige.

Derudover kigges der på den stilmæssige udførelse af springet. Her kigges på højden i springet, hvor på trampolinen der landes undervejs, og hvor godt de forskellige saltoer og skruer udføres.

I modsætning til første runde, hvor der trækkes point fra, så lægges der point til i anden runde. En kvart salto giver også som i tumbling 0,1 point, mens en hel salto giver et tillæg. En hel salto giver derfor 0,5 point.

I begge runder gælder det dog, at hvis du lander på kanten af trampolinen trækkes der 0,5 point fra den samlede score, mens det koster et helt point at lande udenfor trampolinen.

Til sidst gives der pluspoint for tiden i luften. En maskine ved navn Time of Light udregner den samlede tid i luften. Her gives et point per sekund i luften.

I finalerunden har hver enkelt trampolinspringer kun en enkelt øvelse på trampolinen, hvor der også gives point for vanskelighed på alle ti spring.

Præcis som i tumbling er der i trampolin fem dommere, der kigger på, hvordan udførslen af springet har været, mens to kigger på sværhedsgraden. En overdommer træffer også her beslutningen, hvis der skulle opstå tvivl.

Du kan følge VM i trampolin og tumbling på DR3 i weekenden.

Facebook
Twitter