Gymnastik-landstræner sendte 9-årige Laura på vægten: ‘Jeg sugede maven ind under træning’

Ungarske Bernadett Balazs møder kritik for sin behandling af helt unge idrætsgymnaster. I snart 10 år har hun været dansk landstræner.

Det er blevet Lauras tur til at træde op på vægten. Hun er ikke fyldt 10 år endnu.

Som altid er kroppen fyldt med frygt, når hun står foran sin kvindelige træner, Bernadett Balazs.

Vægten er af en type, som skal presses op på minimum 40 kilo, før den giver udslag. Det er lige på grænsen til, hvad Laura vejer.

Før det bliver Lauras tur, skal hendes veninde vejes. Hun er også lige på grænsen til de 40 kilo, og da vægten ikke slår ud hos hende, vokser Lauras frygt.

- Åh, nej. Hvis vægten kan tage mig, er jeg tykkere end hende, tænker hun.

Så træder Laura op. Venter. Men intet udslag.

- Jeg vejede under 40 kilo, og jeg blev virkelig glad.

Det er første gang, at Laura Juul Pallesen, der i dag er 15 år, bruger ordet ’glad’ i sammenhæng med sin gymnastiktid under Bernadett Balasz.

Ungareren har det seneste årti både været ansat som landstræner for Danmarks kvinder på ungdoms- og seniorniveau. Samtidig har hun været elitetræner i Danmarks bedste kvindeklub, KG66 i Kastrup, hvor langt de fleste landsholdsgymnaster i løbet af årene har gået.

Det var både på landsholdet og i KG66, at Laura Juul Pallesen trænede under Bernadett Balazs. Her var vejninger, spydige kommentarer om hendes krop og et stort fokus på kost i en tidlig alder blot en del af en ekstrem træningskultur præget af straffe, hård retorik og frygt.

Landstrænerens metoder fik til sidst Laura Juul Pallesen og familien til at sige stop – selvom hun var talentfuld.

Bernadett Balazs, der er tidligere OL-deltager, har i løbet af årene i Danmark været respekteret for sine resultater, faglighed og passion, men flere kilder beskriver til DR Sporten også en kynisme, udansk tilgang til træning og markant retorik over for piger helt ned til seks år.

Laura Juul Pallesen er nemlig ikke det eneste kvindelige ungdomstalent, der over de seneste år er stoppet på eliteniveau på grund af Bernadett Balazs.

DR Sporten har således været i kontakt med flere familier, som stadig er aktive i KG66, hvor deres piger har valgt at træne på et lavere niveau end eliten, fordi de frygter Bernadett Balazs.

Forældrene ønsker dog ikke at stille sig frem offentligt, fordi deres børn stadig er i klubben. De fortæller, at det samme gør sig gældende for flere andre forældre, som har børn, der er stoppet på grund af den ungarske træner.

Familierne beskriver blandt andet en kultur til elitetræning, hvor mindreårige gymnaster er blevet kollektivt straffet med eksempelvis at skulle sidde i spagat i en længere periode, hvis en af pigerne på holdet har grædt eller udført en øvelse forkert.

Dette mindes Laura Juul Pallesen også. Allerede som syv-årig skulle hun under udstrækning sidde i spagat og split, mens Bernadett Balazs satte sig oven på hende.

- Vi turde ikke sige fra. Der gik måske 30 sekunder, hvor hun pressede alt, hvad hun kunne. Til sidst var det så voldsomt, at vi i ren panik græd, da vi vidste, hun ikke flyttede sig lige meget hvad. Hun var den eneste, der pressede os så hårdt, at vi græd, erindrer Laura Juul Pallesen.

DR Sporten har også kendskab til, at en aktiv gymnast på det danske seniorlandshold er skiftet væk fra KG66 på grund af Bernadett Balazs.

En af Danmarks største klubber, Vejlby IK, bekræfter samtidig, at de inden for de seneste tre år har afgivet to længere klager til det nationale forbund, GymDanmark, hvor der er blevet udtrykt bekymring over landstrænerens behandling af klubbens gymnaster.

I den første klage i 2016 indgik blandt andet kritik af Bernadett Balazs’ fokus på vægt og vejninger af unge gymnaster under træningslejre.

Vejlby IK følte ikke, at der blev reageret på klagen, og derfor sendte de i efteråret 2018 en ny klage med samme kritikpunkter – en klage, de efterfølgende føler, at forbundet dog har lyttet mere til end den første.

DR Sporten har været i kontakt med både Bernadett Balazs samt direktør i GymDanmark, Ditte Okholm-Naut. De er blevet forholdt kildernes kritik og oplevelser, men ingen af parterne har ønsket at stille op til interview.

I Danmark er ingen gymnaster stået offentligt frem og har fortalt, at de har en spiseforstyrrelse, men på den internationale scene har nogle af de største stjerner gennem tiderne beskrevet, hvordan ekstreme træningsmiljøer førte dem ud i angst, bulimi og anoreksi.

Forsker og psykolog Mia Beck Lichtenstein, der de seneste 10 år har forsket i træningsafhængighed og spiseforstyrrelser, undrer sig over, at Danmarks landstræner benytter metoder som vejninger af unge gymnaster.

- Jeg mener, at vejninger er unødvendigt og et skråplan, og det kan være en udløsende faktor for en spiseforstyrrelse. Det skal en ung pige ikke bekymre sig om, og jeg synes generelt ikke, man skal bruge det inden for elitesport. Tallet kan komme til at styre alt for meget.

- Man skal i stedet kigge på, hvad der skal til, for at atleterne trives og får en sund krop. Hvis man konstant er i et stresset miljø og har mange bekymringer, påvirker det også præstationsevnen, siger Mia Beck Lichtenstein.

DR Sporten har også forsøgt at få et interview med klubformand i KG66, Inge Abildgaard, men det ønsker hun ikke:

- KG66 kender ikke til nogen kritik af nævnte træner og kan og vil dermed ikke besvare nogen spørgsmål. Så vi forventer ikke, at der fremover bliver rettet henvendelse til hverken vores ansatte eller gymnaster, lyder det i en mail.

DR Sporten kan dog dokumentere, at formanden tidligere er blevet gjort opmærksom på kritikken af træningskulturen, og at flere er stoppet på grund af Bernadett Balazs.

I august 2016 skriver Laura Juul Pallesens mor, Lotte Juul, blandt andet følgende i en samtale med klubformanden og en holdleder:

- Skal jeg forstå det sådan, at I er ok med, at en lang række gymnaster er stoppet og er ved at stoppe på grund af længerevarende nedbrud fra træneres adfærd der, hvis foregik i folkeskolen, ville medføre bortvisning?

- Det er let at se, at der er for mange dygtige gymnaster, der stopper. Det kan kun være i klubbens interesse at få belyst, hvorfor de stopper, og hvorfor der er så mange tårer blandt de unge gymnaster, skriver Lotte Juul i en besked-samtale.

Ingen af forældrene, som stadig er aktive i KG66, har ønsket at stille offentligt op til interview om Bernadett Balazs af frygt for konsekvenserne for deres børn i klubben.

Til gengæld står Laura Juul Pallesen, som i syv år trænede under Bernadett Balazs fra 2009 – 2015, nu frem og fortæller sin historie.

Ingen plads til gråd og fejl

Som bare to-årig starter Laura med idrætsgymnastik hos KG66, men det er først i 2009, da Laura er fem år, at klubben ansætter den tidligere OL-deltager Bernadett Balazs. Allerede året efter bliver hun sideløbende landstræner for Danmarks kvinder.

- I starten var jeg bare total glad for at træne under hende. Man havde hørt alt muligt godt om hende, og at hun havde været med til OL, så jeg var ret stolt, fortæller Laura.

Men der går ikke længe, før det går op for hende, at den nye træner, som i gymnastikmiljøet kaldes ’Ditti’, benytter nogle metoder, som får hende til at frygte landstræneren.

Laura beskriver, hvordan Bernadett Balazs straffer hende og de andre piger, hvis de græder, ikke tør at lave en øvelse eller udfører noget forkert.

- Hvis jeg eksempelvis ikke turde at lave noget på bommen, straffede hun mig ved, at jeg skulle kravle op i torvene i hallen. Jo flere gange, jeg ikke turde, jo flere gange skulle jeg gøre det.

- Jeg blev mere og mere svækket og fik så meget skæld ud. Jeg blev endnu mere bange for hende, og det hjalp overhovedet ikke med straf.

Derudover bemærker Laura, at Bernadett Balazs har et stort fokus på gymnasternes kost og krop.

- Efter træning stod vi på en række og fik at vide, om vi skulle spise mere eller mindre. Vi var helt ned til seks og syv år.

- Jeg kan huske alle hendes små kommentarer, og hvordan hun gik og daskede de store piger på lårene. Hun sagde ikke hvorfor, men alle vidste, hvad hun hentydede til.

Da Laura og de andre piger er omkring otte og ni år, gør Bernedett Balazs det også klart, hvilket kropsideal hun forventer af sine gymnaster.

- Vi stod på en række efter en træning, og så tog 'Ditti' og Milan (hendes mand, red.) fat i en af de andre piger. Hun sagde: 'Se her, det er sådan en ægte gymnast ser ud. En V-formet krop, tynd og fyldt med muskler.'

- Jeg gik i flere dage og tænkte over, hvordan jeg kunne få sådan en krop.

Som årene går under den ungarske træner, leverer Laura gode resultater på landsplan. Hun vinder blandt andet det anerkendte Jysk Open, men lysten til at dyrke gymnastik, som hun for få år tilbage elskede, bliver mindre og mindre.

Under stævner sætter Bernadett Balazs ifølge familien strenge krav til, hvad gymnasterne må indtage. Laura husker, at hun over syv-otte timer kun måtte spise et par æbler, selvom hendes energiniveau var helt i bund.

- Ved en mandagstræning kunne jeg mærke, at jeg havde spist for meget i weekenden. Jeg sugede maven ind, da jeg gik ind forbi ’Ditti’, og så sagde hun til mig: ’Laura, har du spist en vandmelon? Jeg kan godt se, hvordan din mave er blevet tykkere, så lad være med at suge maven ind.’

- Jeg tænkte hele tiden over kosten, og jeg var bare aldrig sulten, for jeg tænkte altid, hvad ’Ditti’ ville sige til mig. Maden var bare noget, der bare skulle overstås.

Lauras forældre har på dette tidspunkt ikke grebet ind over for Bernadett Balazs’ metoder.

Men da Lauras mor, Lotte Juul, tiltræder i bestyrelsen udtrykker hun sine bekymringer over trænerens behandling af de unge gymnaster – blandt andet tilgangen til børnenes kost.

- Jeg var irriteret over, at de ikke måtte spise noget til konkurrencer og træningspas. Jeg kunne ikke stå inde for klubbens værdier. Men der var ingen, der turde sige noget til ’Ditti’. Hun styrede det hele, fortæller Lotte Juul.

Lotte Juul får også sit ønske opfyldt om øget fokus på ernæring i klubben, da Team Danmark kommer ud og fortæller om, hvad gymnasterne skal indtage ud fra deres træningsmængde. Bernadett Balazs er også til stede i lokalet.

- Team Danmarks diætister fortalte, at gymnasterne skulle spise mere, end de var klar over. Jeg kan huske, jeg kiggede over på ’Ditti’, som sad og rystede på hovedet over, hvad diætisterne sagde. Flere af de store gymnaster sagde, at de slet ikke kunne spise så meget. Det var meget sigende.

Det er dog ikke kost eller vejninger, der til sidst får Laura og forældrene til at sige stop.

Flere års frygt og frustrationer over træningsmetoderne kulminerer, da Bernadett Balazs kræver, at Laura som 11-årig skal træne videre normalt, selvom hun har brækket sin finger.

- Jeg havde styrketrænet i en uge, men ’Ditti’ var træt af, at jeg ikke lavede noget. Hun sagde, at jeg skulle træne i barren, selvom min finger var helt hævet og skæv.

- Jeg blev så bange og gik helt i panik. Min finger var overhovedet ikke klar til at blive støttet på, og jeg løb grædende ud til min mor. Det var den sidste gang, jeg var i hallen, fortæller Laura.

Lauras far fortryder

Flere måneder før havde Laura dog sagt til sine forældre, at hun ikke ville gå til gymnastik mere. Hendes far, Henrik Pallesen, fortryder i dag, at han ikke lyttede til sin datter tidligere.

- Jeg talte med nogle af de andre forældre, og vi var enige om, at det var vanvittigt, hvad der foregik. Alligevel trak jeg i flere måneder min datter ind i hallen, selvom hun ikke ville. Jeg blev pludselig suget ind i miljøet, og jeg kunne jeg ikke se, hvor galt det var, erindrer Henrik Pallesen.

Da Laura Juul Pallesen stoppede med gymnastik, begyndte hun til atletik. Hun er i dag 15 år.
Da Laura Juul Pallesen stoppede med gymnastik, begyndte hun til atletik. Hun er i dag 15 år.

Forældrene, der i 2016 også endte med at trække Lauras søster, Clara, ud af elitetræningen, er i dag glade for, at døtrene i dag dyrker atletik frem for elitegymnastik under Bernadett Balazs.

- Elitesport skal være hårdt, og ’Ditti’ er en ekstrem dygtig træner. Men det var sunde og raske piger, som lignede krigsfanger. Man skal ikke have ondt i maven hele tiden og være bange, siger Henrik Pallesen.

Frygt er også det ord, som Laura bruger, når hun tænker tilbage på tiden under Bernadett Balazs.

- Jeg var bange for ’Ditti’, og det var den bedste beslutning i mit liv at stoppe. Vi var alle bange for hende. Det var ingen hemmelighed, og vi prøvede bare at smile. Men man vidste aldrig, hvordan hun ville reagere.

- Hun gik over grænsen med kommentarer om, hvordan jeg så ud. Jeg kunne forstå, hvis jeg havde taget på, men ingen af os var i nærheden af at være tykke. Jeg tør ikke tænke på, hvilket forhold jeg ville have haft til min krop i dag, hvis jeg var fortsat under ’Ditti’.