Håndbolden bløder, og fodbolden boomer efter corona-år

Medlemstallene fra DIF og DGI byder på en samlet stigning i 2021.

Mie Højlund har været med til at sende de danske håndboldkvinder tilbage i medaljekampen, men medlemstallet i DHF er ikke fulgt med. (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)

Det er eksamensdag for de danske idrætsledere. Og overordnet set er der plads til smil på læben.

For medlemstallene for de danske idrætsorganisationer er landet, og efter et par vanskelige corona-år med nedlukninger og faldende medlemstal, er der en samlet fremgang på 12.101 medlemmer.

Dermed indhenter de to store idrætsorganisationer DIF (Danmarks Idrætsforbund) og DGI lidt af de tabte medlemmer, som kan tilskrives corona-restriktioner.

- Det tyder på, at vi er på vej tilbage, men at der stadig er et stykke før, vi når niveauet før corona. Der er stadig et efterslæb, lyder vurderingen fra Steffen Rask, der er analytiker ved Idrættens Analyseinstitut.

I 2019 var det samlede medlemstal historisk højt: 2.306.288.

Det tal var i 2021 knap 80.000 lavere: 2.228.766.

- I 2019 oplevede man faktisk en fremgang, men det opsving, man muligvis havde gang i, blev stoppet af corona, og det er jo spændende, om det kan lykkes at vende tilbage, siger Steffen Rask.

Men hvad springer ellers i øjnene, når man er en garvet idrætsanlytiker? Det har vi spurgt Steffen Rask om.

Fodbold vokser, men er det EM-feber?

DBU oplever stor fremgang, men det kan ikke tilskrives EM-feberen i 2021, siger analytiker. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Hos DBU (Dansk Boldspil-Union) er der stor glæde over et stigende medlemstal. Forbundet er i 2021 vokset med 34.540 medlemmer – fra 310.138 til 344.678.

Og dermed er der nu flere aktive fodboldspillere end før corona-nedlukningerne.

- I mange traditionelle sportsgrene har man gennem en årrække oplevet medlemsfrafald, men fodbold er et af de eksempler, hvor man ikke kun er lykkes med at få sat en prop i, men måske også er ved at lykkes med at vende udviklingen, siger Steffen Rask.

DBU-formand Jesper Møller glæder sig over fremgangen og siger i en pressemeddelelse:

- Det er fantastisk, at antallet af medlemmer i danske fodboldklubber vokser, og at flere får glæde af fodboldens særlige fællesskaber, motion og gode oplevelser. Det fuldender fodboldåret 2021 som noget helt ekstraordinært.

Her peger Jesper Møller blandt andet på EM på hjemmebanen i 2021 som en medvirkende årsag til medlemsfremgangen, men holder det?

- Historisk set er der ingen sammenhæng mellem sportslig succes eller afholdelse af store mesterskaber og medlemsfremgang. Vi har næsten flere eksempler på det modsatte, siger Steffen Rask.

Håndbolden halter, og kan udviklingen vendes?

Mathias Gidsel giver autografer til håbefulde fans efter hjemkomst fra OL i 2021. (Foto: NILS MEILVANG © Ritzau Scanpix)

Hos DHF (Dansk Håndbold Forbund) har der været stor sportslig succes de seneste år. De danske håndboldherre vinder medaljer til alle mesterskaber, mens kvinderne ved VM i 2021 også stemplede ind med bronzemedaljer.

Alligevel må forbundet for første gang i årtier sande, at de har under 100.000 medlemmer. DHF mister mere end 6.000 medlemmer – fra 104.422 i 2020 til 98.217 i 2021.

- Håndbolden er jo eksemplet på, at der ikke er en sammenhæng mellem sportslig succes eller værtskaber og så medlemstallene, siger Steffen Rask.

DHF-formand Morten Stig Christensen begræder tilbagegangen i en pressemeddelelse.

- Vi er selvfølgelig enormt ærgerlige over at se en nedgang på over 6000 medlemmer, og der ligger et stort arbejde forude for at komme på rette kurs igen, siger Dansk Håndbold Forbunds formand, Morten Stig Christensen, i en pressemeddelelse.

Det er ikke en ny tendens, at håndbolden mister medlemmer. For 20 år siden havde forbundet mere end 130.000 medlemmer, men siden da er det næsten uden undtagelse gået ned ad bakke.

- Det så ud til, at man i håndbolden før corona var lykkes med i det mindste at bremse den negative udvikling, men der lider håndbolden jo sammen med alle de andre indendørs idrætsgrene, når der er corona-nedlukninger, siger Steffen Rask.

Færre kvinder bekymrer ikke

Yoga er én af de aktiviteter, som også vinder indpas uden for forbund og foreninger. Her er det et arrangement i anledning af kvindernes internationale kampdag. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix Denmark)

På landsplan er der kommet flere drenge og mænd i foreninger og klubber.

Derimod er der et mindre fald blandt kvinder på 5.355.

- Selvom der er forskel på kønnene i udviklingen, kan vi se, at kvinderne har fundet andre måder at være aktive på. Det, som tiltrækker kvinderne i disse år, foregår typisk uden for foreninger.

- Det lille fald betyder langt fra, at vi begynder at bekymre os for folkesundheden blandt kvinder, siger Steffen Rask, analytiker ved Idrættens Analyseinstitut.