Hård kritik af Wada efter beslutning om at lukke Rusland ind i varmen

Antidopingorganisationen Inado mener, at Wada blev presset af IOC og Rusland til at tage Rusada til nåde.

Det Internationale Antidopingagentur (Wada), møder kritik, efter at Wada torsdag genoptog Ruslands Antidopingagentur (Rusada). (Foto: Marc Braibant © Scanpix)

Genoptagelsen af Rusland i Det Internationale Antidopingagentur (Wada) møder hård kritik fra en organisation af antidopingagenturer.

Torsdag blev Ruslands Antidopingagentur (Rusada) efter næsten tre års udelukkelse atter optaget i Wada, og det falder langt fra i god jord hos The Institute of National Anti-Doping Organisations (Inado).

Ifølge sammenslutningen af verdens antidopingorganisationer, så ligner beslutningen om Rusada sportspolitik på et højt niveau, hvor Wada har været under pres.

I en udtalelse lyder det således fra Inado:

- Wada overgav sig til presset fra IOC (Den Internationale Olympiske Komité) og Rusland om i betydelig grad at svække betingelserne i køreplanen.

- Det er ikke god ledelsespraksis, og det afspejler heller ikke en god model for ledelsespraksis. Wada skal være et effektivt, resolut og globalt kontrolorgan inden for antidoping.

Inado repræsenterer 67 antidopingagenturer verden over herunder det danske agentur, Anti Doping Danmark (ADD).

Det var ni ud af 12 bestyrelsesmedlemmer i Wada, der stemte for at lukke Rusada ind i varmen igen.

Den norske vicepræsident i Wada, Linda Helleland, stemte nej, og hun udtalte efter afstemningen, at Wada havde svigtet de rene atleter.

13 nationer udtalte tidligere på ugen en samlet kritik. Det gjaldt antidopinglederne fra Australien, Canada, Finland, Irland, Japan, Holland, New Zealand, Norge, Polen, Storbritannien, Tyskland, USA og Østrig.

- Dette er uacceptabelt, og det vil ikke hjælpe med at genskabe tilliden til international sport på et tidspunkt, hvor udøvere og fans har mest brug for det, lød det få dage før afstemningen fra antidopinglederne.

Kritik af Wada-præsident

Ifølge AP retter kritikken sig i høj grad mod Wada-præsident Craig Reedie, der også er medlem af IOC.

Det var Wada-rapporten udarbejdet af den canadiske professor og advokat Richard McLaren frem mod OL i Rio - den såkaldte McLaren-rapport - der afslørede systematisk doping i Rusland.

Dengang opfordrede Wada til, at IOC skulle udelukke Rusland fra OL i Rio, hvilket ikke skete.

Dengang var Craig Reedie meget klar i sin kritik, men det har han ikke været i samme grad siden, skriver AP.

Manglende russisk anderkendelse

Den oprindelige køreplan for at genoptage Rusada i Wada var, at Rusland skulle anerkende konklusionerne i McLaren-rapporten, som blandt andet handlede om de russiske myndigheders rolle i dopingskandalen.

I stedet endte det med, at russerne skulle godkende en anden rapport, der i sommer blev udarbejdet i regi af IOC.

Her kom Schmid-rapporten til verden, og trods ligheder med McLaren-rapporten, så er den nye IOC-rapport mildere i sine konklusioner i forhold til de russiske myndigheders rolle.

- Som den globale regulator skulle Wada objektivt have håndhævet de aftale sanktioner og krav i stedet for at kompromittere dem, lyder det i udtalelsen fra Inado.

/ritzau/AP

Facebook
Twitter