Har droppet skolen: 16-årige Martin kan blive verdens bedste

Martin 'stavn' Lund bliver betegnet som et af de største Counter-Strike talenter i verden.

Martin 'stavn' Lund spiller på fuldtid for holdet Fragsters.

Alle vidste, at de havde oplevet noget unikt.

For mens der blev delt krammere og high-fives ud på scenen i Øksnehallen, stod der en ung knægt, lige fyldt 15 år, midt i al virvaret og blev hyldet.

I spillet Counter-Strike er alder ikke nogen hindring for at være med blandt de bedste, og for Martin 'stavn' Lund var danmarksmesterskabet der, han sendte et signal om, at der ikke ville gå længe, før resten af verden også ville kende til hans navn.

Klip fra dokumentaren 'Martin er gamer' på DR Ultra, hvor Martin forklarer om sin første store sejr til DM.

Martin 'stavn' Lund var nemlig, i april 2017, den helt store profil på holdet Fragsters, der kæmpede for at komme blandt de 30 bedste hold i verden.

Hans præstation ved danmarksmesterskaberne var så bemærkelsesværdig, at en verdens bedste spillere, danske Finn 'karrigan' Andersen, sågår bemærkede det.

Og nu, et år senere, er hypen omkring den unge mand kun taget til.

Kommer fra en CS-familie

At Martin 'stavn' Lund er blevet det helt store vidunderbarn inden for Counter-Strike er ikke så stort et mysterium, som man måske skulle tro.

Hans far introducerede spillet til ham som ganske ung, og hans storebror, Jacob, er selv en del af det nuværende Fragsters hold, som siden danmarksmesterskabet i 2017 har formået at kæmpe sig ind i verdensranglistens top 30.

- Jeg så tit min far og en kammerat sidde derhjemme og spille Counter-Strike, da jeg var lille, siger Martin 'stavn' Lund i dokumentaren 'Martin er gamer', som DR Ultra løbende har sendt gennem maj måned.

- Jeg begyndte lidt at se dem som idoler. Det var spændende, og jeg vidste, at det ville jeg blive god til, siger 'stavn'.

At han skulle blive så god, at han i en alder af blot 15 år, på folkeskolens afgangstrin, har været nødt til at træffe en beslutning, der afviger lidt fra de normale dilemmaer, der optager unge mennesker på vej ud i livet, havde de færreste nok regnet med. Talentfuld eller ej.

Counter-Strike eller uddannelse

Mens Martin 'stavn' Lund færdiggjorde 9. klasse på Tibberupskolen i Espergærde, så pressede fremtiden på, med alt hvad det indebærer af bekymrede forældre og dommedagsprofetier om at 'have noget at falde tilbage på'.

Skulle han vælge gymnasiet, eller skulle han satse på at blive fuldtidsprofessionel som Counter-Strike spiller for Fragsters? Efter snakke med holdet bag Fragsters, skolen, venner og familie stod valget dog klar.

Det blev drømmen om at leve af Counter-Strike, der blev løftestang for Martin 'stavn' Lund.

- Jeg har haft lidt forskellige holdninger til det, men jeg valgte udelukkende at fokusere på Counter-Strike. Jeg kunne mærke, at hvis jeg skulle tage både en uddannelse og samtidig fokusere på spillet, så ville mit potentiale ikke blive forløst, siger 'stavn', der skrev under på sin første fuldtidskontrakt med Fragsters i sommeren 2017.

15 år gammel.

Et unikt talent

Nu, med et år under bæltet som professionel, har Martin 'stavn' Lund haft mulighed for at vise sit værd på den internationale scene, hvor Fragsters altså er rykket ind i top 30 på verdensranglisten.

DR3's ekspertkommentator på Counter-Strike, Niels 'rizc' Topp, har fulgt Martin 'stavn' Lunds udvikling, og han er ikke tvivl om potentialet.

Klip fra dokumentaren 'Martin er gamer' på DR Ultra, hvor underskriver sin første store kontrakt.

- 'Stavn' er uden tvivl det største talent under 18 år i Danmark lige nu, og han er nok i top fem i verden, hvilket er specielt, når de fleste spillere omkring ham er i alderen 21-23 år, siger Niels 'rizc' Topp, der spår, at den unge mands potentiale inden længe vil gøre ham attraktiv for endnu større hold.

- Lige nu ser det ud til, at hans potentiale har niveau til de danske hold Heroic og North, der begge er tæt på top ti i verden. Man kan sige, at det i hvert fald ikke blive talentet, der bremser ham. Det bliver mere, hvordan han udvikler sig og håndterer de situationer, man bliver sat i som professionel, siger Niels 'rizc' Topp.

Verden holder øje

I den forgangne uge deltog Fragsters ved DreamHack i Austin, Texas.

En turnering med $50.000 til vinderen. Altså ikke en af de helt store turneringer, hvor præmiepengene til vinderen rammer $250.000, men en turnering, hvor de mest lovende hold uden for den absolutte verdenstop kan vise sig frem.

Og det var netop, hvad Fragsters og Martin 'stavn' Lund gjorde.

Den 16-årige dansker sled sig sammen med sine holdkammerater til semifinalen, som dog blev endestationen.

Men præstationen undervejs i turneringen fra Martin 'stavn' Lund fik publikum til at hæve øjenbrynene, fortæller Niels 'rizc' Topp, der kommenterede eventet.

- Turneringen i Austin har helt klart været med til at slå 'stavns' navn fast på den internationale scene. Mange af de amerikanske fans har fået øjnene op for ham nu, og med det høje niveau, han lagde for dagen, er der nu ingen i tvivl om hans talent, siger Niels 'rizc' Topp.

Og hypen omkring den unge dansker, der begyndte i Øksnehallens beskedne omgivelser for et år siden, er altså ingenlunde ved ved at dø ud.

Den er først ved at bryde ud.

I weekenden dyster verdens bedste Counter Strike-hold mod hinanden - herunder danske Astralis - i en af sæsonens store turneringer: ECS finalerne i London på Wembly. Se om Astralis når hele vejen til toppen, når DR3 sender semifinalerne og finalen søndag fra kl 13.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter