Har sportens største stjerner også et klimaansvar?

De internationale forbund forsøger sig med klimaløfter og luftige visioner, men vil sportens verden for alvor bidrage positivt til det samlede klimaregnskab, skal de største stjerner vise vejen.

Amerikanske sportsstjerner som LeBron James og Colin Kaepernick har de seneste år aktivt involveret sig i kampen for borgerrettigheder, Cristiano Ronaldo og Lionel Messi er med i antiracisme-kampagner.

Til gengæld er det sværere at finde sportsstjerner, som er gået aktivt ind i en anden af tidens varme politiske kartofler; klimaforandringerne.

Og det er en skam, mener Morten Mølholm, direktør i Danmarks Idrætsforbund (DIF):

- Sportens største stjerner bør også tage et klimaansvar. De har en opgave som rollemodeller, og det kunne jo være fint, hvis de sendte nogle signaler i valget af bil, og hvis de ikke hver gang chartrede deres eget fly.

Morten Mølholm synes det er ærgerligt, når de store stjerner primært bruger deres rækkevidder på eksempelvis sociale medier til at flashe et liv med fart på forbruget.

-Man kan godt få fornemmelsen af, at mange af de allerstørste profiler lever i en osteklokke med en livsførelse, der nok kan være misundelsesværdig, men ikke nødvendigvis beundringsværdig. Det er ikke altid, at de største sportsstjerner viser vejen på de her samfundsmæssige spørgsmål

Alles ansvar

Mark O. Madsen, tidligere OL-sølvvinder og nu professionel MMA-udøver, er formand for Danske Elitesportsudøveres Forening. Han er skeptisk over for ideen om, at der skulle ligge et særligt ansvar på idrætsudøvere.

- Vi skal som atleter selvfølgelig være bevidste om vores muligheder som forbilleder - også når det gælder klimaspørgsmålet. Men jeg synes ikke, at mit ansvar er større end andres. Jeg har et ansvar, fordi jeg er menneske, ikke fordi jeg er altet, siger Mark O. Madsen.

  • Lionel Messi og mange af de største stjerner i international fodbold har ofte lagt ansigt til kampagner mod racisme. Bliver klimaspørgsmålet det næste indsatsområde? (Foto: lluis Gene © AFP or licensors)
  • Det amerikanske basketball-ikon LeBron James er ofte markant og tydelig i samfundsspørgsmål. Han har været producent på en dokumentar om borgerrettighedsbevægelsen i USA og ses her med Michelle Obama som en del af en kampagne for bedre forhold på amerikanske skoler. (Foto: Instagram)
  • Cristiano Ronaldo gik i december til angreb mod racisme. Efter et opgør mod Napoli, hvor holdets forsvarspiller Kalidou Koulibaly blev udsat for racistiske tilråb, skrev Juventus-stjernen på Instagram: "I verden og i fodbold skal der altid være uddannelse og respekt. Nej til racisme og til alle former for fornærmelser og diskrimination." (Foto: Tiziana Fabi © Scanpix)
1 / 3

Men hvis DIF ønsker at flere atleter engagerer sig i klimaspørgsmål, kan man måske også passende spørge, hvor meget DIF selv gør?

Ifølge Morten Mølholm fylder klimaet allerede en hel del i bevidstheden på DIF’s kontorer i Brøndby.

- I al ubeskedenhed synes jeg faktisk, at vi gør en hel del. Og det gør vi primært af to årsager. Den første er egennyttig: Hvis vi skal have lov til at bedrive vores idrætter, som for en stor del foregår i naturen, så er vi også nødt til at gøre det på en ansvarlig måde. Det er ganske enkelt nødvendigt for vores egen idrætsudfoldelse.

- Den anden årsag er det større samfundsperspektiv. Vi skal alle bidrage for at løse klimaudfordringerne. Og der er ingen tvivl om, at idrætten og DIF kan og skal bidrage med de mange medlemmer, vi er i kontakt med. Vi har noget at skulle have sagt i forhold til det samlede klimaregnskab. Men vi kan altid gøre mere, siger Morten Mølholm.

Varm luft?

Klimaforandringerne er ikke et nationalt problem: Udfordringerne er verdensomspændende og kræver derfor globale løsninger. Selvom DIF fik alle danske atleter til at cykle til OL i Tokyo, ville det ikke gøre en afgørende globale forskel. Men i de store internationale sportsorganisationer er der også en spirende klimabevidsthed.

Den Internationale Olympiske Komité har (IOC) 2020-planer med fokus på bæredygtighed, og ved COP-24 i december i Polen søsatte 17 af sportens største aktører med IOC, Fifa og Uefa i spidsen klimainitiativet “Sport for Climate Action Framework”: En rammeaftale med fem principper, som skal gennemstrømme organisationernes arbejde.

Men batter det noget eller er det bare imagepleje? Klimaekspert og meteorolog Jesper Theilgaard er ikke imponeret af de store organisationer.

- Det er fint med papirer, udtalelser og skåltaler, men resultaterne skal jo ses i praksis, siger han og fortsætter.

- Jeg er ikke så imponeret af de store aktører som IOC og Fifa’s ageren i det her spørgsmål. De er for mig ret usynlige, og det kan være svært at få øje på de konkrete initiativer og handlinger. Men spørgsmålet er, om den største forskel ikke også kunne gøres, hvis de store sportsprofiler meldte sig på banen.

Så ligesom Morten Mølholm beder Jesper Theilgård også atleterne om at tage ansvar. Men uanset om man er Cristiano Ronaldo med millioner af følgere eller en dansk atlet med OL-drømme, er der ikke nødvendigvis overskud i hverdagen til at være miljøaktivist, mener Mark O. Madsen.

- Vi kan hurtigt have et billede af, at de globale megastjerner lever en bekymringsløs tilværelse med uanet tid. Men det er benhård dedikation, som har bragt dem til toppen, og de smider stadig mange timer i træningslokalet, siger Mark O. Madsen.

Han kører selv tusindvis af kilometer om året for at passe de mange ugentlige træningspas og har derfor overvejet at skifte til en el-bil for at skåne miljøet. Men de timer, som en el-bil skal bruge på opladning, ville gå fra tid med konen og de to børn eller fra hans restitution.

- Jeg ville da ønske, at det var lettere at træffe de mest klimavenlige valg, men man tager hurtigt ressourcerne fra et andet sted. Og blev jeg tilbudt en stor kamp i Las Vegas, skulle jeg træffe et valg mellem at stige på flyveren eller at blive hjemme, siger Mark O. Madsen og fortsætter.

- I sportens verden vil man jo ultimativt gerne finde verdens bedste atleter, og det finder man lettest ved at lade dem dyste mod hinanden. Derfor er det jo indtil videre svært eksempelvis at droppe flyrejser.

Facebook
Twitter