'Hvis du misser én gang, så kan du stort set pakke dine ting og tage hjem': Dansk bueskytte klar til kæmpe turnering

Stephan Hansen er med i turneringen The Vegas Shoot, der har et lidt anderledes regelsæt.

Stephan Hansen ved VM i 2015 i København, som han vandt. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Stephan Hansen er en af Danmarks mest præcise mænd, når han sender pile afsted med sin compound-bue.

Og det er der behov for, når han torsdag er i aktion ved The Vegas Shoot i Las Vegas USA, fortæller han.

- Hvis du misser én gang, så kan du stort set pakke dine ting og tage hjem. Så er dit stævne ovre, hårdt sagt. Du kan ikke vinde, hvis du har skudt én pil ved siden af, siger Stephan Hansen.

Reglerne i The Vegas Shoot er sådan set simple nok.

Hver skytte har 90 pile, står 18 meter fra skiven, som måler 40 centimeter i diameter, og så gælder det ellers bare om at gennemhulle midten.

En pil i midten giver 10 point, så der er maksimalt 900 point at hente for hver skytte. Men selv hvis man laver 900 point, så er det langt fra givet, at man vinder turneringen, forklarer Stephan Hansen.

- Alle dem der har 900 point, skal skyde en finale. Alle mod alle. De seneste par år har det været omkring 20. Normalt var det omkring 10, men de seneste par år er det blevet lidt flere, siger han.

Han mærkede i 2017 på egen krop, at 900 point ikke nødvendigvis er nok til sejren. Der var der 16 skytter i finalen. 15 med 900 point, mens en enkelt 'lucky dog' med 899 point også sneg sig med.

I finalen er det 'sudden death'. Ram midten eller pak dit grej. I finalen nåede Stephan Hansen at skyde 18 pile før han måtte tage til takke med en andenplads, mens hollandske Mike Schloesser triumferede.

Men i år skal det være anderledes for Stephan Hansen. Håber han.

- Jeg har det egentlig fint nok. Jeg skød godt til det første stævne i år, og jeg skød mindre godt til det næste, fandt nogle ting, jeg havde gjort forkert. Så med lidt træning kan det blive meget godt.

- Jeg tager kun med for at vinde, men jeg er også realistisk. Fordi det er sådan et system, så skal der ikke ret meget til, før man ikke vinder. På den måde bliver jeg nødt til at fokusere på hver enkelt runde og se, hvor langt det rækker, siger Stephan Hansen.

Stephan Hansen med sin VM-guldmedalje i 2015. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Presset for at sætte 90 pile i træk i midten af skydeskiven, som måler 4 centimeter i diameter, gør, ifølge Stephan Hansen, noget ved skytterne.

- Til træning burde vi aldrig misse. Jeg kan måske gå en måned eller to og aldrig misse midten, men på en eller anden måde, når man så kommer til Las Vegas, og det ligger i tankerne, at hvis du misser, så er du ude, så bliver man bange og nervøsiteten bliver helt anderledes. Og så laver du en dum fejl og er ude, siger Stephan Hansen.

Det største i kalenderen

Hvis man tager sejren i The Vegas Shoot, så går det ingens næse forbi i bueskydningsverdenen, forklarer Stephan Hansen.

Stævnet er et af de største i kalenderen, og selvom 'det er svært at sammenligne med VM', så er der ingen tvivl om, at The Vegas Shoot er kæmpestort. Normalvis er der omkring 4000 deltagende skytter. Men det har coronapandemien forpurret i år.

- Normalt for mig er det det største, jeg kan komme til at skyde. Normalt er pengepræmien omkring 70-100.000 dollars, og mange skytter tager dertil. Også fordi det er Las Vegas, og det er sjovere at tage dertil, siger han.

Tanja Jensen deltager også i The Vegas Shoot, som hun vandt i 2017. Hun deltager ligeledes i compound-klassen.

The Vegas Shoot begyndte onsdag, mens første konkurrencedag er torsdag. Stævnet varer indtil lørdag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk