Hvorfor spiller Carlsen og Caruana hele tiden remis ved VM i skak?

Otte partier af i alt 12 partier er spillet i VM-finalen i skak. Alle er endt remis.

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana under VM-finalen i skak. (Foto: Facundo Arrizabalaga © Scanpix)

Finalen ved verdensmesterskaberne i skak er i fuld gang, men alligevel kommer det ikke rigtig nogen vegne. Træk for træk, parti for parti har Magnus Carlsen og Fabiano Caruana annulleret hinanden.

Otte udmarvende partier er spillet i VM-finalen, hvor der spilles bedst af 12 partier. Alle er endt uafgjort, eller ’remis’ som det hedder i skak-lingo.

Både Caruana og Carlsen har haft åbninger til at vinde flere partier, men hver gang har modstanderen formået at forsvare sig og få et halvt point ud af partiet.

Men hvorfor har VM-finalen udviklet sig til en kamp om ikke at tabe? Og hvorfor ender alle partierne uafgjort?

For den syvdobbelte danmarksmester og stormester Sune Berg Hansen ligger svaret ligefor:

- Det er verdens to bedste spillere, der spiller på et højt niveau, og det betyder, at de virkelig skal udnytte enhver lille chance for at vinde, for man får ikke meget mere end det.

- Det er meget svært at vinde partier, når man spiller på det her niveau. Så hvis de ikke er super skarpe, får modstanderen reddet situationen, og så bliver det bare remis, siger Sune Berg Hansen.

Finalisterne

På den ene side af bordet sidder amerikanske Caruana og er lykkedes med sit spil. Sune Berg Hansen kalder ham en sand regnemaskine, der nøje vurderer for og imod ethvert træk, før han beslutter sig for at rykke en brik.

På den anden side sidder Carlsen. Humørspilleren fra Tønsberg i Norge, der har verdenshistorien mest veludviklede intuition, når det kommer til det sorte og hvide bræt med de 32 brikker. Sportens Mozart bliver han kaldt.

Men den 27-årige nordmands fornemmelse for skak er blevet holdt i ave af Caruanas neutraliserende taktik, fortæller Sune Berg Hansen:

- Det er farligt at komme bagud i sådan en match. Så når man ikke taber, så er man stadig med, og derfor spiller de måske mere forsigtigt, end de normalt ville gøre.

- Carlsen er ikke bange for Caruana, og han er ikke bange for spille. Men han kan ikke komme til det, fordi hans åbninger med hvid ikke har været gode nok til at presse amerikaneren

Carlsen og Caruana grubler midt i et parti i VM-finalen. (Foto: Facundo Arrizabalaga © Scanpix)

- Caruana spiller bare sit spil. Han forsøger at neutralisere med sort, og så forsøger han at vinde med hvid. Og indtil videre har han haft mest succes med sin taktik, og Carlsen har ikke fået vist det, han kan.

Carlsen vil være favorit i hurtigskak

27-årige Carlsen har vundet VM tre gange. Sidste gang, han forsvarede sin titel, var i 2016, hvor de første syv partier mod Sergey Karjakin endte med remis.

Efter 12 partier var stillingen stadig lige, og derfor skulle kampen ud i fire partiers hurtigskak, hvor spillerne samlet har 25 minutter hver til deres træk. Carlsen vandt nemt.

Og hvis 2018-udgaven af VM-finalen også ender i hurtigskak, vil Carlsen endnu engang være favorit, vurderer Sune Berg Hansen.

- Carlsen er sublim i de hurtige discipliner. Han har en intuitiv fornemmelse for, hvor brikkerne skal flyttes hen, og det får han meget mere glæde af i hurtige partier, for så kan de andre ikke nå at regne så meget.

- Og det er Caruana store problem, for han regner virkelig meget, men det kan han ikke i hurtigskak, hvor han ikke engang er i top fem i verden.

Magnus Carlsen har vundet verdensmesterskabet i skak i 2013, 2014 og 2016. Caruana er i sin første VM-finale.

Facebook
Twitter