I dag afgøres det, hvem der får posten, som kan påvirke to millioner danskeres fritidsliv

Én af de største opgaver for den kommende formand bliver at genrejse det foreningsliv, der har blødt medlemmer under coronaepidemien.

Formanden får ansvaret for de omkring to millioner danskere, der er i foreningsidrætten. (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)

Danmarks Idrætsforbund, DIF, skal have ny formand efter 14 år med Niels Nygaard i spidsen.

I dag bliver der sat navn på Nygaards efterfølger, når der bliver holdt årsmøde i Brøndbyhallen.

Den kandidat, der kan sætte sig i stolen, kan se frem til et årligt honorar på lidt mere end en million kroner og dertil ansvaret for rundt regnet to millioner danskeres fritidsinteresser i foreningsidrætten.

Det er altså et job af en vis betydning.

To mænd er indstillet til formandsposten: Hans Natorp og Thomas Bach. De er begge næstformænd i DIF, og derfor er de naturlige kandidater til at træde skridtet op, vurderede DR Sportens kommentator Henrik Liniger, da fristen for at stille op udløb sidst i marts.

Det bliver samtidig et stort skridt tilbage for Niels Nygaard, som ser frem til at 'gå fra en arbejdsuge på syv dage til fire dage', som han formulerer det.

- Jeg regner også med faktisk at kunne holde ferie, når jeg holder ferie. Det har jeg ikke gjort de seneste 14 år. Jeg plejer at kalde det her for det mest spændende, politiske job i Danmark, for man har en meget vigtig opgave med at holde sammen på idræts- og foreningslivet i hele landet, siger Niels Nygaard.

Foreningslivet skal genopbygges

Niels Nygaard nævner genopbygningen af foreningslivet efter corona som den opgave, der står allerøverst på dagsordenen for en ny formand, for de danske foreninger har oplevet lidt af en medlemsflugt, mens alting har været sat på standby under corona.

DIF oplyser, at cirka 73.000 danskere i 2020 og de første fire måneder af i år har meldt sig ud af en forening.

Det svarer til cirka fem procent af det samlede antal medlemmer.

- Det strider totalt imod vores erklærede mål om at få flere danskere i bevægelse, når folk opsiger et medlemskab. Nogle har bare ikke kunnet eller villet betale kontingent til en midlertidig lukket forening, og det har taget hårdt på økonomien rundt omkring. Mange af klubberne er virkelig underdrejede, siger Niels Nygaard.

- Hvad bør den kommende formand ellers fokusere på?

- Han skal sørge for at skabe og vedligeholde det netværk, der gør, at DIF har gode samarbejdsrelationer til virksomheder, Team Danmark, politikere i Folketinget og ude i alle byrådene og til alle de utroligt mange mennesker, der er engagerede på forskellige niveauer. Både i bredde- og eliteidrætten. Man kan ikke løfte den her opgave uden at få hjælp udefra. To nøgleord er 'passion' og 'personligt engagement', siger den afgående formand.

For nogle år siden blev det besluttet i DIF, at en formand kun må genvælges fem gange, så vedkommende sidder i maksimalt 12 år.

Den beslutning tog man ifølge Niels Nygaard, fordi man ville undgå, at en formand blev for magtfuldkommen.

Han har som nævnt selv siddet i 14 år, men lige om lidt er det slut. Det betyder dog ikke, at han drosler ned.

Niels Nygaard fortsætter som formand for Sport One, der er DIF’s og Team Danmarks fælles, kommercielle marketingsselskab, der arbejder for at skaffe økonomiske midler.

Han sidder i bestyrelsen for det selskab, der driver og ejer virksomheden Club La Santa.

Han har internationale opgaver i forbindelse med European Games 2023, der holdes i Polen. Her er Nygaard viceformand for den komité, der står for arrangementet.

Og - så er han desuden næstformand i Danske Spils bestyrelse.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk