I over to timer skal Mads nedbryde sin krop, når han tilbagelægger 29,6 kilometer i sin kajak

Den danske kajakroer Mads Brandt Pedersen skal lørdag forsøge at forsvare sin VM-titel i maratonkajak.

I september vandt Mads Brandt Pedersen VM-bronze på 5000 meter distancen på Bagsværd Sø. (Foto: Bo Leihof. Grafik: Anders Keld Messer)

Forestil dig: Små 30 kilometer i en kajak i over to timer.

Bare tanken fremkalder små krampetrækninger i overarmene og en smule galoperende hjerterytme.

En mand, der med glæde udsætter sig selv for et par timer med brændende brystkasse på vandet, er kajakroer Mads Brandt Pedersen, der lørdag deltager i verdensmesterskaberne i disciplinen maratonkajak. En distance på 29,6 kilometer.

Her kæmper den 25-årige dansker for at forsvare sin titel fra verdensmesterskaberne i 2019, hvor han som den første krydsede målstregen efter to timer, otte minutter og 34 sekunder. Imponerende.

Og ja, du læste rigtigt. Over to timer med padlende armbevægelser. En pinsel for de fleste og Mads Brandt Pedersen lægger da heller ikke skjul på, at det er en noget udmattende kajakdisciplin, han for mange år siden kastede sin kærlighed over.

- Under et ræs er kroppen igennem en proces, hvor den bliver mere og mere nedbrudt. Man har en pose med energi, som skal disponeres ud på hele løbet, så man ikke går kold. Det er det vigtigste, fortæller Mads Brandt Pedersen fra Rumænien, hvor VM i disse dage afholdes, og her er motivationen kæmpestor.

- At vinde VM i maratonkajak er det største, man kan præstere indenfor min disciplin. Så at forsvare titlen vil betyde enormt meget for mig, mest fordi jeg planlægger hele min hverdag efter det. Så at lykkes igen er min største drøm.

Mads Brandt Pedersen vandt tidligere på ugen VM-sølv på short race-distancen. Det er 3,6 km. (© Jantex)

Blandingen af taktik og udholdenhed er fed

Med et cv der både tæller VM-, EM- og Danmarksmesterskaber har Mads Brandt Pedersen for længst slået sit navn fast som en af verdens bedste på maratondistancen. Men faktisk begyndte kajakkarrieren i en firerkajak og med en distance på små, fristes man til at sige, 1000 meter. En disciplin der på det tidspunkt var OL-disciplin, og som fik Mads Brandt Pedersen til at rykke fra barndomsbyen Silkeborg til København.

Ret hurtigt fandt roeren dog ud af, at det bare ikke føltes lige så godt, som når han var ude på de længere distancer. Og især til de 29,6 kilometer, der ifølge hovedpersonen både stiller enorme krav til de taktiske overvejelser og en udholdende fysik, var savnet stort.

- Når man roer sprint på de kortere distancer, roer man i hver sin bane, hvorimod man i kajakmaraton hele tiden skal sørge for at positionere sig i feltet, lidt ligesom man ser i landevejscykling, og det er så fedt.

- Derudover spiller det fysiske en stor rolle, for man bliver ret udmagret på sådan en tur. Og det handler om, at især armene ikke bliver til betonpæle, hvor man ikke kan bruge dem. Man skal forsøge at sprede smerten til hele kroppen, siger Mads Brandt Pedersen.

Udover udfordringerne på vandet giver overbæringerne på land også kajakmaraton et ekstra element, forklarer Mads Brandt Pedersen.

- Pludselig går man fra at bruge overkroppen til at bruge benene til 200 meters løb på land med kajakken. Derefter skal man i kajakken bruge overkroppen igen. Det kan godt være opslidende, men samtidig ubeskriveligt fedt.

Elevplads og 25 timers træning

At tilbagelægge 29,6 kilometer i en kajak kommer man ikke sovende til. Overhovedet. Mads Brandt Pedersen får utroligt nok en hverdag som økonomielev til at hænge sammen med 20-25 timers træning hver uge. I sommerhalvåret er han på Bagsværd Sø op til fire gange om dagen krydret både med løb og styrketræning.

Oveni det er maratonkajak ikke på OL-programmet, og derfor er der ikke meget økonomisk støtte at hente for maratonroerne. Det betyder, at Mads Brandt Pedersen ikke er fuldtidsprofessionel på trods af, at han er forsvarende verdensmester.

- Jeg får det til at hænge sammen, fordi jeg med min elevplads får en løn. Derudover har jeg nogle sponsorer, der hjælper mig. Blandt andet er der egenbetaling her ved VM, som de hjælper mig med.

- Når det er noget, man gerne vil, så får man det til at løbe rundt, siger Mads Brandt Pedersen.

Og tanken om at skifte til en disciplin på OL-programmet og få støtte fra for eksempel Team Danmark er ikke noget, der fylder hos den 25-årige roer, for han har stadig store begivenheder og ikke mindst pejlemærker at se frem til på maratondistancen.

- Jeg vil gerne vinde nogle flere verdensmesterskaber, og så ser jeg virkelig frem til Europamesterne i 2022, som skal afholdes i Silkeborg, hvor jeg jo kommer fra.

- Jeg håber på at kunne være med til at vise sporten endnu mere frem de kommende år og inspirere andre til at ro maratonkajak, siger Mads Brandt Pedersen.

Mads Brandt Pedersen roer VM-finale i maratonkajak lørdag kl. 14.45.

FacebookTwitter