I skyggen af Fallon Sherrocks succes gisper international kvindedart efter vejret

Flere kvindelige dartspillere frygter for sportens fremtid efter skuffende VM i London.

Historieskrivning for åben skærm.

Ja, det var næsten et eventyr af H.C. Andersen-dimensioner, da briten Fallon Sherrock i december, som den første kvinde nogensinde, slog en mand ved verdensmesterskabet i dart.

Lynhurtigt blev hun døbt 'dartdronningen', og billederne af kvinden i den lyserøde, blomstrede polo gik kloden rundt. Sporten havde fået et nyt ansigt - en heltinde.

I skyggen af 25-årige Fallon Sherrocks succes står imidlertid det netop færdigspillede dart-VM for kvinder, der viste, at international kvindedart gisper efter vejret.

Arrangørerne, Den Britiske Dartorganisation (BDO), måtte før verdensmesterskabet skuffende melde ud, at det ikke var lykkedes at skaffe de nødvendige sponsorater. Indtjeningen lå 85 procent under det forventede og blot 15 procent af billetterne var blevet solgt.

Fallon Sherrock kom på alles læber, da briten som den første kvinde nogensinde slog en mand ved VM i dart. (Foto: Tess Derry © PA Wire/PA Images)

Det bekymrer flere af kvindernes internationale dartprofiler, der nu frygter for turneringens fremtid, skriver avisen The Telegraph. Den er nemlig det sidste - og eneste - strå, de kvindelige pilekastere har at klamre sig til.

- Hvis der sker noget med BDO, ved jeg ikke, hvad vi gør. Fortsætter turneringen, ved vi da i det mindste, at vi har noget. Men alt er oppe i luften. Hvis den forsvinder, har vi intet. Det er forfærdeligt, siger VM-kvartfinalisten Laura Turner.

De økonomiske udfordringer betød også, at præmiesummen, der lørdag gik til VM-vinder Mikuru Suziki fra Japan, blev mere end halveret fra cirka 175.000 til 70.000 danske kroner.

Japanske Mikuru Suzuki jubler efter lørdagens sejr ved kvindernes VM i dart. (Foto: Simon Cooper © PA Wire/PA Images)

Den deroute ville Fallon Sherrock ikke tage del i, og derfor trak hun sig faktisk kort inden mesterskabet i London

- Beslutningen er baseret på flere forskellige faktorer, heriblandt de uventede ændringer, lød det i en pressemeddelse fra Fallon Sherrock.

Fallon Sherrock var ellers, som hovednavnet på en festival, tiltænkt den øverste plads på plakaten og efter britens afbud, var der usikkerhed omkring hele afviklingen af verdensmesterskabet.

Det fik BDO-formand Des Jacklin til at komme med en bøn om, at spillerne trods ændrede vilkår 'stadigvæk ville leve op til deltagelsesaftalen og berige BDO og publikum med deres tilstedeværelse'.

Flere skal gå Sherrocks vej

Fallon Sherrock eller ej, blev VM afviklet og afsluttet i weekenden, men med 'dartdronningens' skridt ud af turneringen følger en frygt for fremtidens kvindedart, giver Laura Turner udtryk for.

- Det, jeg ikke ønsker, er, at Sherrocks succes efterlader resten af kvinderne bagude, siger dartspilleren.

Hvor mærkeligt det end lyder, afholdes der to verdensmesterskaber i dart. I 1992 valgte en række spillere at bryde med BDO og oprette Professional Dart Coporation (PDC). Begge arrangerer en VM-turnering, men det er sidstnævnte, der nyder størst anerkendelse og betragtes som 'det rigtige VM'.

Det var her, at vi i december og januar så Peter Wright, Michael van Gerwen og også Fallon Sherrock folde sig ud foran dartskiven.

Den administerende direktør i Professional Darts Corporation, Matt Porter (tv.), håber, at flere kvinder vil følge i Fallon Sherrocks (th.) fodspor og gøre dart til deres levevej. (Foto: Steven Paston © PA Wire/PA Images)

Professional Dart Coporation har imidlertid ikke et VM udelukkende for kvinder. Derfor opfordrer en række kvindespillere nu PDC til at kapitalisere på Fallon Sherrocks succes og arrangere en World Tour for kvinder, der kan køre parallelt med mændenes.

Det ser PDC-chef Matt Porter dog ikke som en mulighed på nuværende tidspunkt.

- Der er lang vej til en kvindetour bliver en realitet og mange problemer, der skal tages hånd om inden da, siger Matt Porter til The Telegraph.

Alle PDC-turneringer er åbne for kvinder, men ingen har endnu formået at kvalificere sig. I 2018 begyndte arrangøren dog at reservere to af 96 VM-pladser til kvinder, og ved det seneste mesterskab gik de til Fallon Sherrock og weekendens nykårede verdensmester Mikuru Suzuki.

Det var den farverige skotte Peter Wright, der senest tog sejren ved PDC World Dart Championship, da han slog Michael van Gerwen i finalen. (Foto: Sean Dempsey © Scanpix)

I stedet for en kvindetour håber Matt Porter, at Fallon Sherrock kan være med til at bane vejen for, at flere gør hende kunsten efter og byder mændene op til dans.

- Dart er en relativ usædvanlig sport, fordi mænd og kvinder kan konkurrere mod hinanden på lige vilkår, og det er det, det handler om: At gøre dart til en åben, inkluderende sport for alle, siger Matt Porter.

- Målet for alle i dartsporten må være at få flere kvinder til at spille på regulær basis og have ambitioner om at blive professionelle.

Det har Fallon Sherrock gjort. Det regner på hende - med ros og succes - og nu håber hendes kvindelige kolleger, at det også drypper på dem. Ellers kan international kvindedart risikere at gå en mørk fremtid i møde.