Hvad i al verden er en stadion-organist? Mød Jeremy og hans orgel

Jeremy Boyer spiller orgel til både ishockey- og baseballkampe.

Jeremy Boyer er en overset hovedaktør, når St. Louis Blues går på isen i NHL (Foto: Lisa Johnston).

Den danske stadionoplevelse kan være lidt undervældende, når det gælder det musikalske udtryk.

Sweeeeeeet Caroline – åh åh åh

Noget remastered Birthe Kjær. Enerverende 80’er rock.

Og så et blandet repertoire af dakkedak-musik fra 90’erne og 00’erne.

Der er der lidt mere schwung over sagerne i USA. Her lever en stolt tradition for stadionorganister i bedste velgående den dag i dag, og Jeremy Boyer er én af dem.

Så når St. Louis-holdene Blues og Cardinals går på banen i henholdsvis ishockey og baseball, akkompagnerer Jeremy Boyer begivenhederne.

- Det er fedt at få lov til at dele din musik med andre. Jeg er samtidig stor sportsfan, og det er unikt at være en del af begivenheden og få fansene op fra sæderne, fortæller Jeremy Boyer.

Han er familiefar til tre døtre, og når han ikke sørger for stemningen på stadion, har en lokal katolsk kirke i St. Louis glæde af hans orgelkundskaber.

- Men der er stor forskel på repertoiret, griner han.

Ikke som Metallica

Selvom orgelmusikken historisk set har sit udspring i kirken, blev de massive instrumenter i starten af 1900-tallet en del af et bredere kulturliv i USA.

Først blev orgler brugt som akkompagnement til stumfilm i biografer, og i 1929 blev de introduceret i sportsverdenen, da Chicago fik nyt stadion.

Og for en orgelentusiast som Jeremy Boyer er de historiske rødder og den lokale forankring afgørende.

- Jeg elsker, at orglerne lyder forskelligt alt efter, hvor du befinder dig. For mig som nørd kan jeg høre: ’Åååh, det er New York’, eller ’åååh, det er St. Louis.’ Hvis du smækker Metallica på et anlæg, lyder det som Metallica alle steder.

Under en kamp har Jeremy Boyer faste tidspunkter, hvor han ved, han skal i aktion: Ved scoringer, ved udvisninger og i slutningen af hver periode. Men derudover er hans bidrag betinget af kampenes forløb og antallet af spilstop.

- Når du spiller live, kan du påvirke følelserne i ethvert øjeblik. Du kan kommentere på begivenhederne rent musikalsk. Det kan du ikke med en optagelse.

Orgelmusik og TikTok

For Jeremy Boyer er orgelmusikken en livslang forelskelse

- Jeg lærte at spille orgel som barn. Min mor havde spillet, og efter jeg blev født, havde min mormor foræret min mor et stueorgel.

- Men min mor spillede ikke så meget mere, og jeg havde musik i skolen og blev mere og mere interesseret. Og der fra tog det fart.

Selvom han splitter sin arbejdstid mellem kirken og stadion, er han ikke i tvivl om, hvor han får mest opmærksomhed for sine præstationer ved tangenterne.

For halvandet år siden begyndte han at dele videoer af sig selv på blandt andet det sociale medie TikTok, og han har sidenhen fået over 100.000 følgere og mere end 8 millioner visninger.

- Jeg får et langt større publikum gennem de sociale medier. Du kontakter mig eksempelvis. Og det er fedt at høre fra folk, som bliver overrasket over, at vi sidder og spiller live.

Antallet af stadionorganister i USA har varieret gennem årene, men udbredelsen er størst i baseball og ishockey.