Ikonisk maratonløber vil slå sin egen mytiske verdensrekord

Søndag formiddag forsøger Eliud Kipchoge at slå sin vanvittige verdensrekord ved Berlin Marathon. Selv siger han ydmygt, at han bare går efter sin egen personlige rekord.

Leonhard Foeger/Reuters © Scanpix. Collage: Maria Eriksen Volthers

Opdateret: Eliud Kipchoge lykkedes med at slå sin egen verdensrekord ved Berlin Marathon. Det kan du læse om her.

42 gange i rap skal Eliud Kipchoge løbe én kilometer på to minutter og 53 sekunder, hvis kenyaneren skal slå sin egen fire år gamle verdensrekord på 2.01:39, der i øvrigt også er sat ved Berlin Marathon.

Hans største modstandere er vejret og så alle de bittesmå detaljer, der er med til at gøre et marathon-løb til en stenhård disciplin, hvor de sidste 10 kilometer handler om at udstå de fysiske smerter.

Som Kipchoge selv siger: ’Maratonløb bliver vundet af den, der er bedst til at snyde sin egen hjerne til at forstå, at der både kan og skal løbes stærkt hele vejen’.

Dansk løbe-ekspert er skeptisk

Hele løbeverdenen følger med, når Eliud Kipchoge tager konkurrence-skoene og sit uudgrundelige ansigtsudtryk på for at slette endnu en rekord.

Hjemme i Kenya samles folk på store pladser og hos dem, der har fjernsyn – nøjagtig som når vi herhjemme følger landsholdet ved en slutrunde i fodbold. Der bliver også fulgt med i Flakkebjerg ved Slagelse, for her sidder løbe-eksperten Claus Hechmann, der er træner for flere danske topløbere og forfatter til flere løbebøger.

I sin kommende bog har han endda Kipchoge med som case. Og selvom kenyaneren er unik, tvivler Claus Hechmann på, at vi får en ny verdensrekord:

- Kipchoge satte sin verdensrekord i 2018, da han var 33. Nu er han 37, så det vil være meget usædvanligt at slå den rekord. Jeg ser på hans træningshistorik gennem mange år, og jeg tror ikke på, han kan toppe på marathon som 37-årig.

- Da han var 34, havde han et kondital (mål for iltoptagelse i milliliter pr. kilo kropsvægt) på cirka 76 med en vægt på 52 kilo. Det bliver ikke bedre med alderen. Så skulle han slå den rekord, vil jeg mene, han er tæt på at udødeliggøre den, siger Claus Hechmann.

Eliud Kipchoge får selvfølgelig hjælp af pacere, der skal holde rekordfarten så længe som muligt. Hvis han er heldig, kan han ligge på hjul af dem til 30 kilometer-mærket, men derfra skal han selv gøre arbejdet færdigt.

Eliud Kipchoge har fuld fokus på at overgå den rekordtid, han satte i selv samme by for fire år siden. (Foto: © FABRIZIO BENSCH, Ritzau Scanpix)

Brite tror på Kipchoge

Selvom der er dansk skepsis over for Kipchoges rekordforsøg, er der anderledes positive tanker fra England og den internationale løbeekspert, Geoff Wightman. Han er træner for og far til verdensmesteren på 1500 meter, Jake Wightman, og kan godt se, at verdensrekorden er i fare.

Han har fulgt Kipchoge gennem mange år – blandt andet som speaker ved London Marathon, som Kipchoge har vundet fire gange.

- Hvis det var alle andre, ville det være vanvittigt at tro på en verdensrekord, fordi der er så mange små ting, der kan gå galt i løbet af de to timer, det varer. Men Kipchoge leverer altid, og det er det, der gør ham til den største attraktion i landevejsløb.

- Som verdensrekordholder og dobbelt olympisk mester er hans arv sikker, men hvis han slår rekorden igen, vil det være sikre hans legendestatus for evigt, siger Geoff Wightman, der i øvrigt også speaker ved store løb i Danmark – eksempelvis Copenhagen Marathon.

Mesterens egne ord

Som så mange andre afrikanske løbere er Kipchoge båret af en ydmyg tilgang, hvor pralerier er utænkelige. Selvom han er den dyreste og formentlig også den langdistanceløber i verden med størst formue, renser han stadig toiletter i træningslejren i Kaptagat, hvor han bor og træner det meste af tiden.

Han er landet i Berlin med det klædelige statement om, at han sådan set bare gerne vil slå sin personlige rekord. På fredagens pressemøde begyndte han (selvfølgelig) med at takke hele organisationen bag Berlin Marathon for at give ham chance for at komme og løbe.

Herefter svarede mesteren i sine sædvanlige korte sætninger med enkle pointer om sin egen gode form og forberedelserne frem mod et stort løb.

De korte svar blev bemærket af en af de tilstedeværende journalister, der gerne ville vide, hvad Kipchoge egentlig mener, når han taler om et godt løb. Svaret var selvfølgelig kort, simpelt og næsten filosofisk:

- Et godt løb er et godt løb. Det er et løb, hvor alle er glade. Det vil motivere og inspirere mennesker. Og hvis det bliver oversat til en løbsrekord, vil jeg værdsætte det.

Eliud Kipchoges status som en af verdens ypperste løber, blev nok engang understreget, da han sidste år løb over stregen i Tokyo i ensom majestæt, og tog sit andet OL-guld i streg. (Foto: © FELINE LIM, Ritzau Scanpix)

Igen en lille dans om verdensrekordforsøget, der åbenbart er bedre tjent med at være en personlig rekord eller en løbsrekord.

Og hvad er det så, han skal?

Jo, han skal løbe 422 100 meter-løb på lige over 17 sekunder (du kan jo prøve hvor mange, du kan klare).

Han skal løbe med en gennemsnitsfart på lige under 21 kilometer i timen (det kan du teste på din cykel).

Og så skal han æde sig selv big-time på de sidste 10-12 kilometer, hvor vi forhåbentlig også får en hård dyst med konkurrenten Guye Adola at se.

Vejret ser ud til at blive perfekt marathonvejr med en temperatur på 11-12 grader, overskyet og stort set ingen vind. Den helt store scene er med andre ord sat, når marathon-kongen forsøger at gøre sig selv endnu mere udødelig, end han er i forvejen.