Indisk cricket-fan jublede over pakistansk sejr, og det kostede hende en tur i spjældet

En indiske skolelærer måtte en tur i fængsel, efter hun ytrede sig positivt over, at Pakistan slog Indien i cricket.

Pakistan slog Indien i åbningskampen ved World Cup'en i cricket. Jublen over sejren kostede en indisk skolelærer en tur i fængsel. (Foto: SATISH KUMAR)

Forestil dig at du sidder i din stue og ser en landskamp. Det hold, du hepper på, vinder og du skriver på facebook ’Vi vandt.’

Få dage senere sidder du ikke længere i din stue, men i spjældet. Arresteret for at holde med det forkerte land.

Fjern tanke?

I hvert fald på disse breddegrader, men ikke hvis man hedder Nafeesa Attari og bor i Indien.

Hun er en del af det muslimske mindretal i Indien, som ellers er domineret af hinduer. Derfor heppede hun på Pakistan, som er overvejende muslimsk, i åbningskampen mod Indien ved World Cup’en i cricket.

Åbningskampen endte med pakistansk sejr, og derfor skrev Attari, som er skolelærer, på WhatsApp ’Vi vandt’.

Hendes opslag blev set af en af hendes elever, som delte det videre, inden det gik viralt. Det resulterede i en fyring fra hendes lærerjob og en tur i spjældet, fordi det i Indien er ulovligt at komme med ’påstande til skade for national integration’, som det hedder i loven.

Nafeesa Attari er dog kommet hjem til sin familie igen, og undskylder i et interview med en lokal Tv-station for krænkelsen.

- Nogen sendte mig en besked (besvarede min status) og spurgte, om jeg støttede Pakistan. Da beskeden havde emojis, og der var en legende stemning, sagde jeg ja, sagde Attari.

- Det betyder ikke, at jeg støtter Pakistan. Jeg er inder, jeg elsker Indien.

Der var stor jubel i den pakistanske by Karachi, da Pakistan slog Indien i åbningskampen ved World Cup'en i cricket. (Foto: Shahzaib Akber)

Meget mere end en cricket-kamp

At en cricketkamp mellem Indien og Pakistan medfører kontroverser, overrasker ikke Seniorforsker på Nordisk Institut for Asienstudier ved Københavns Universitet, Stig Toft Madsen.

Konflikten mellem Indien og Pakistan trækker tråde helt tilbage til den britiske kolonisering for mere end 200 år siden. Frem til anden verdenskrig var Indien og Pakistan ét land, men i krigens efterspil blev det delt i det muslimske Pakistan og det hinduistiske Indien.

Et af de helt store stridspunkter mellem de to lande er spørgsmålet om retten til Kashmir-regionen. Og her bliver cricket ofte brugt som politisk talerør. Både fra indisk side, men også fra pakistansk.

- Når Pakistan vinder over Indien i cricket, vil man også se at sportsministeren i Pakistan hylder det pakistanske cricket-hold, og kalder det et en sejr, ikke bare for det pakistanske hold, men også for de undertrykte muslimer i Indien, siger Stig Toft Madsen.

Når de to lande mødes på cricket-banen, handler det derfor om meget mere end bare sport. Især i disse år, hvor den indiske regering, ifølge Stig Toft Madsen, er mere nationalistisk end tidligere regeringer.

- Kravet om loyalitet over for fædrelandet i Indien er på et usædvanligt højt niveau lige nu. Regeringen har det med at lave kampagner, hvor de hænger folk ud for ikke at være tilstrækkelige gode indere, og det går først og fremmest ud over muslimer, lyder det fra Stig Toft Madsen.

Men det er ikke kun Indien, som tyer til arrestation af fans, som sympatiserer med det modsatte land. Tilbage i 2016 blev en pakistaner tilbageholdt i Pakistan, fordi han var fan af det indiske cricketlandsholds anfører, Virat Kohli.

FacebookTwitter