Iran dømmer endnu en atlet til døden: 'Regimet bør forbydes fra alle internationale sportsbegivenheder'

Iran vil henrette den 29-årige iranske bryder Mehdi Ali Hosseini.

(Foto: Grafik: Søren Winther Nørbæk)

Kun fire måneder efter henrettelsen af den iranske bryder Navid Afkari står endnu en iransk bryder nu foran samme dystre skæbne.

Den 29-årige iranske bryder Mehdi Ali Hosseini blev arresteret og tiltalt for mord efter et gruppeslagsmål tilbage i 2015. Han har siden siddet i fængsel, og hans henrettelse kommer til at blive en realitet i en allerede nær fremtid, fordi ofrets familie ikke ønsker en benådning.

Ligesom ved henrettelsen af Navid Afkari i september, så har beslutningen om Mehdi Ali Hosseinis skæbne vakt en del opmærksomhed forskellige steder i verdenen.

Hamid Sourian, der er OL-guldmedaljevinder fra legene i London i 2012 og nuværende vicepræsident i det iranske brydeforbund, har opfordret til at forhindre henrettelsen af Hosseini.

Han beder til, at offerets far, Gholami Gheibi, ophæver dødsstraffen.

- Jeg håber, at den hæderlige familie Gheibi vil tilgive den unge mand ved at udføre denne gode gerning, siger Hamid Sourian.

- Henrettelsen af den iranske bryder fra byen Andimeskh, Mehdi Ali Hosseini, er blevet udsat med en uge. Jeg er imod alle henrettelser. Vi beder hermed det internationale samfund om at træde ind og forhindre en ny tragedie, skriver den iranske journalist Masih Alinejad på Twitter.

Minder om Afkari-sagen

OL-guldvinderen Hamid Sourian er bestemt ikke alene om at synes, at dødsstraffen skal ophæves. Generaldirektøren i Global Athlete, der er en organisation, hvis opgaver er at fremme atleters interesser og rettigheder, henviser til henrettelsen af Navid Afkari i sit opråb til Den internationale olympiske komité, IOC.

- Det iranske regime myrdede Navid Afkari den 12. september 2020, og nu har de en anden bryder Mehdi Ali Hosseini planlagt til at blive henrettet. Hvor meget mere bevis har IOC og United World Wrestling (Det internationale brydeforbund, red.) brug for i forbindelse med at suspendere den iranske nationale olympiske komité? udtaler generaldirektøren i Global Athlete, Rob Koehler, til The Jerusalem Post.

Navid Afkari blev henrettet for angiveligt at have stukket en af regeringens sikkerhedsvagter ved en stor regeringskritisk demonstration i 2018, hvor tusindvis af iranere protesterede mod landets politiske situation og landets problemer med økonomisk ustabilitet.

Inden sin henrettelse, hævdede Afkari, at han var blevet tvunget til at give en falsk tilståelse.

United World Wrestling og IOC var blandt flere organisationer, der krævede, at Afkari blev benådet, men selvom henrettelsen blev gennemført, så har de to organisationer hverken udelukket eller sanktioneret Iran.

En kvinde holder et protræt af bryderen Navid Afkari under en demonstration mod henrettelsen. (Foto: EVERT ELZINGA © AFP/Ritzau Scanpix)

Regimet bør forbydes

Inden henrettelsen af Navid Afkari i september appellerede også Danmarks Idrætsforbund, DIF, og Team Danmarks aktivkomité til det iranske styre om at stoppe den planlagte hængning af Afkari. Dengang udtalte formanden i aktivkomitéen, Henrik Them, følgende i en pressemeddelelse:

- Vi føler os overbeviste om, at den danske regering allerede gør alt, hvad den kan for at standse henrettelsen - og opfordrer samtidig andre interessenter, herunder IOC, internationale forbund og sponsorer til at bruge deres magt til at få stoppet henrettelsen og give Navid den retfærdighed, han fortjener.

- Lande der blæser på menneskerettigheder på denne måde, hører ikke til på den globale sportsscene, udtalte Henrik Them i september.

Den politiske direktør for den nationale union for demokrati i Iran, Cameron Khansarinia, hævdede efter hængningen, at IOC viste en tilsidesættelse af iranernes liv.

I forbindelse med den forestående henrettelse af Mehdi Ali Hosseini langer Cameron Khansarinia igen ud efter Den internationale olympiske komité.

- Mens de fleste atleter frygter yderligere aflysning af sportsbegivenheder på grund af coronapandemien, frygter atleter i Iran at blive myrdet af den islamiske republik.

- Regimet bør forbydes fra alle olympiske og internationale sportsaktiviteter, indtil det stopper med at myrde atleter og ophæver sine køns-apartheidlove over for kvindelige atleter og fans.

- Manglende respekt for iranernes liv fra internationale organisationer, herunder IOC, har fjernet al deres legitimitet som humanitære organer, siger Cameron Khansarinia til The Jerusalem Post.

Hverken IOC eller det internationale brydeforbund har kommenteret på henrettelsen, hvis tidspunkt endnu ikke er fastsat.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter